شکست دولت برای هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه

به گزارش پایگاه خبری خبرآنی، حیدر مستخدمین حسینی اقتصاد دان و معاون اسبق بانک مرکزی در مورد دلایل افزایش نرخ تورم در کشور گفت: افزایش نرخ تورم ناشی از چند دلیل است. مثلا دولت در سال 99 با کسری بودجه  شدیدی رو به رو شد، لذا دولت برای جبران کسری بودجه، شیوه های مختلفی را در پیش گرفت که یکی از آن روش ها جذب منابع از بانک مرکزی است که باعث افزایش پایه پولی  بانک مرکزی شد. در نتیجه وقتی پایه پولی بانک مرکزی افزایش می بیابد روی تورم تاثیر می گذارد.

وی افزود دلیلدیگر این است که دولت برای تامین و جبران کسری حول و حوش بازار سرمایه بسیار تبلیغ کرد تا نقدینگی مردم به اشکال مختلف به سمت بازار سرمایه هجوم بیاورد و دولت نقدینگی را در بازار سرمایه  جمع کند، آنها را مشغول  به خرید سهام کند تا نقدینگی را از سطح جامعه کاهش دهد که موجب کاهش تورم شود. با آنکه دولت در بورس تبلیغ بسیاری کرد اما موفق نبود، همانطور که پیش‌بینی می‌شد به زودی سرمایه های مردمی که به سمت بورس هجوم آورده بودند پودر شد و بازار با ریزش های مکرر مواجه شد و در نتیجه مردم  متضرر شدند، لذا مردم آنچه از سهمشان مانده بود را فروختند و مجددا نقدینگی را به سطح  جامعه تزریق کردند، این موضوع اتفاقی بود که صورت گرفت.

مستخدمین حسینی گفت: به عبارتی نقدینگی که می توانست در سطح جامعه قفل شود و از سطح جامعه کسر شود مجدداً فعال شد و در بازارهای مختلف مثل ارز، سکه قرار گرفت و مورد داد و ستد قرار گرفت. بازار سرمایه هم یکی از محورهایی بود که روی  تورم تاثیر گذاشت. وقتی تقاضا برای کالایی افزایش می یابد قیمت آن نیز به تبع بالا می‌رود یکی از این مولفه های تاثیر گذار بر تورم نرخ ارز است.

معاون اسبق بانک مرکزی در مورد این فرضیه که دولت به طور عمدی نرخ ارز را بالا برد گفت: وقتی دولت برای افزایش نرخ ارز رغبت نشان داد تا بتواند از این مسیر برای جبران کسری بودجه خود بهره‌برداری کند، مشخص بود که نرخ تورم افزایش می یابد، ضمن اینکه علاوه بر این که خود دولت نیز به افزایش نرخ ارز تمایل داشت بانک مرکزی هم به یاری دولت آمد و شرایطی را فراهم کرد که نرخ ارز افزایش پیدا کند.

وی افزود: در سال های اخیر بخصوص در یک سال اخیر، فعالین اقتصادی دست دولت و بانک مرکزی را خوانده اند، آنها دیگر می دانند که به عبارتی دولت و بانک مرکزی نرخ ارز را رها می‌کنند تا یک قیمتی بالا برود بعد به میزانی پایین می آورند و در آن سطح ثابت نگه می‌دارند و باز مجددا این بازی تکرار می‌شود.

وی گفت: اگر نگاه کنیم متوجه می شویم که نرخ ارز در چند ماه پیش 12 هزار تومان بود اما الان به نرخ نیمایی  27 هزار تومان رسیده است، زمینه تمامی این عوامل  در شهریورماه پی ریزی شد که آثار خود را در مهر ماه به صورت تورم نقطه به نقطه نشان داد. وقتی نرخ ارز به صورت لجام‌گسیخته افزایش پیدا می کند، قطعا تاثیر خود را بر روی فولاد، مصالح ساختمانی،  کالاهای اساسی و بر روی همه کالاها به جا می‌گذارد. حتی بر خوراک روزانه مردم از لبنیات تا گوشت ، در همین سه ماهه اخیر چقدر افزایش پیدا کرده، در همه ی بخش ها شاهد افزایش قیمت‌ هستیم که متاسفانه قیمت‌ها روزانه افزایش می یابد.

این اقتصاددان در پایان با بیان این که دولت در تلاش خود برای هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه شکست خورد به رادار اقتصاد گفت: متاسفانه در شش ماهه اول سال جاری هیچ افزایشی در تولید نداشتیم در سال گذشته تولید ناخالص داخلی کشور حدودا منهای 7 درصد بدون نفت بوده است، بنابراین همه ی نقدینگی تبدیل به تورم شده است. در 6 ماهه اول سال هم هنوز آمار رسمی منتشر نشده اما پیش‌بینی‌ها در این است که در شش ماهه امسال هم تولید ما از رشد مثبتی برخوردار نبوده است، در نتیجه کل نقدینگی بر روی تورم نشسته است. اینکه تورم نقطه به نقطه در مهر ماه افزایش یافته قطعاً تورم سالیانه هم افزایش پیدا خواهد کرد.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.