به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، اگر هر سال به روند پیشرفت صنعت خودروسازی و مدلهای جدید توجه کنیم، متوجه پیچیدهتر شدن سیستمها و فناوریهای بهکار رفته در محصولات برندهای مختلف، میشویم. بهخصوص در چند دههی گذشتهی استفاده از انواع تجهیزات الکترونیک و ریزپردازندهها در خودروها بیشتر شده است؛ شاید استفاده بیشتر از ریزپردازندهها، تعمیر و دستکاری خودرو توسط مالک یا افرادی که اطلاعات کافی از مسائل فنی ندارند را مشکلتر کرده باشد.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرآنی بخوانید. (کلیک کنید)
پیش از تنظیم قوانین مختلف آلایندگی، تولید خودروها بدون ریزپردازندهها و کاملاً با ارتباط مکانیکی بین قطعات انجام میشد؛ اما با ایجاد قوانین جدید آلایندگی و مصرف سوخت، وجود برنامههای کنترلی پیچیده برای تنظیم دقیق ترکیب سوخت و هوا و کاراییتر بهتر مبدل کاتالیست برای کاهش دادن آلایندگی خروجی اگزوز لازم شد. کنترل اعمال پیشرانه، مسئولیت اصلی ریزپردازندههای خودرو است؛ واحد کنترل الکترونیک (Electronic Control Unit) یا ECU بهعنوان قدرتمندترین کامپیوتر خودروها، مکانی برای گردهم آمدن ریزپردازندهها در یک مجموعه است. ECUها از سیستم کنترل حلقه بسته استفاده میکنند؛ درواقع یک طرح کنترلی، که خروجیها سیستم را برای کنترل ورودیهای سیستم؛ وضعیت مصرف سوخت، آلایندگی پیشرانه و چند عامل دیگر، بررسی و نظارت میکند. جمعآوری داده از سنسورهای موجود در خودرو که تعداد آنها هم کم نیست، انجام میشود تا ECU اطلاعات کاملی از وضعیت کلی خودرو از حرارت آب رادیاتور تا میزان اکسیژن موجود در سیستم اگزوز، در اختیار داشته باشد.
در هر ثانیه، میلیونها محسابه و پردازش در ECU انجام میشود؛ تصمیمگیری بر بهترین زمان چرقهزنی شمعها یا مدت زمان باز بودن انژکتور بر عهدهی کامپیوتر خودرو است تا آلایندگی و مصرف سوخت در بهترین شرایط باشد. یک ECU مدرن میتواند پردازندهی 40 مگاهرتزی 32 بیتی داشته باشد؛ شاید این مشخصات در برابر پردازندههای پیسی، قابل توجه نباشد اما پردازندهی ECU خودرو کد بسیاری کارآمدتری از پیسیها اجرا میکند.یک کد در ECU خودرو کمتر از یک مگابایت حافظه اشغال میکند که در برابر برنامههای نصب شده روی پیسی قابل مقایسه نیست. لازم به ذکر است که خودروهای مدرن چند ECU دارند و مجموع آنها را کامپیوتر مرکزی خودرو شناسایی میکنند.
به طور کلی ایسیو در هر خودرویی توانایی انجام وظایف زیر را دارد:
نظارت بر کارکرد کلی موتور خودرو ، نمایش اطلاعات کارکرد موتور برای راننده (بیشتر در زمان فروش ماشین خریدار این تقاضا را دارد که میزان کارکرد موتور را ببیند) ، نمایش مقدار مصرف سوخت ، نمایش میزان باد لاستیک ، نمایش باز و بسته بودن درب های خودرو ، نمایش هشدارهای مختلف مثل هشدارهایی که در حین دنده عقب آمدن با بوق ممتد به راننده داده میشود و…
به طور خلاصه ایسیو وظیفه ی این را دارد که تمام حالات خودرو و کارکرد آن را ثبت کند و با استفاده از این اطلاعات وضعیت خودرو را درک کند.
اصلی ترین و حساس ترین وظیفه ی هر ایسیو خودرو این است که میزان و درجه ی پاشش سوخت در انژکتور را تنظیم کند و اگر خللی در این وظیفه اش ایجاد شود به طور حتم احتراق در خودرو به درستی انجام نمیشود و ممکن است خودرو به درستی کار نکند و آلایندگی بسیار زیادی از خودش تولید کند. بنابراین هر موقع که دیدید ایسیو وظیفه اش را درست انجام نمیدهد برای تعمیر کامپیوتر خودرو همان لحظه اقدام کنید.
محل نصب ایسیو خودرو بسته به سازنده ماشین دارد و مکان مشخصی ندارد. به طور مثال می تواند داخل اتاق و زیر داشبورد باشد و یا زیر کاپوت خودرو و در کنار موتور مانند ایسیو پژو 206 ، ایسیو پراید ، ایسیو سمند ، ایسیو پژو 405 و … نصب شده باشد.
برای اینکه خودتان بفهمید ایسیو در کجای خودرو قرار دارد می توانید به دفترچه ی راهنمای خودرویتان مراجعه کنید و اینکه در اینترنت جستجو کنید یا اینکه به تعمیرگاه مراجعه کنید تا او شما را راهنمایی کند که در کجای خودرو قرار گرفته است.
اگر جای ایسیو را متوجه شدید هیچوقت به آن دست نزنید ، چراکه ممکن است با یک دست زدن شما ایسیو خراب شود یا اینکه یکی از سنسورهایش از کار بیفتد ، آن موقع باید هزینه ی بسیار بالایی بکنید تا تعمیر کامپیوتر خودرو را انجام دهید. هزینه های تعمیر ایسیو فکر نکنید که خیلی ارزان است ، به علت سختی که در تعمیرشان وجود دارد هزینه های بالایی هم جهت تعمیر از شما دریافت می شود. پس دقت کنید که هیچوقت خودتان برای تعمیر اقدام نکنید و اینکه با پیشگوشتی به جون ایسیو خودرویتان نیفتید چون نتیجه اش جزء ضرر مالی نخواهد بود.
عملکرد ایسیو شباهت زیادی به کاری که رایانه های ساده انجام میدهند دارد. باید این را اضافه کرد که در هر ثانیه میلیون ها پردازش انجام میشود که به خودرو کمک میکند عملکرد بهتری از خود به نمایش بگذارد. مواردی مانند چه مقدار انژکتور باز باشد، چه زمانی شمع ها جرقه بزنند، تنظیم آلایندگی هوا و… از جمله وظایف ایسیو خودرو میباشد.
انتهای پیام/