به گزارش خبرنگار خبرآنی، دکتر حسین کیوانی ویروس شناسی استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران امشب در برنامه تلویزیونی «تهران ۲۰» در خصوص جهش های ویروس کرونا گفت: همه موجودات زنده همچون گیاهان، باکتری ها، ویروس ها و ...جهش دارند و این جهش ها از نظر بالینی مهم هستند.
وی با بیان اینکه جهش ویروس از نظر مولکولی مورد بررسی قرار می گیرد، بیان کرد: به عنوان مثال جهش در ویروس HIV هم زیاد است و حتی می توان گفت که جهش های این ویروس در یک نفر از نظر مولکولی شبیه نیست که البته در مورد ویروس کرونا به این شدت نیست.
به گفته وی جهش ها تغییرات عمده ای در ویروس کرونا ایجاد نکرده اند.
کیوانی با تاکید بر اینکه جهش ها در ویروس های مختلف زیاد است، گفت: ویروس کرونا به طور مرتب توسط سازمان پدافند مورد بررسی قرار می گیرد RNAتعیین می شود تا تغییرات مشخص شوند و ببینیم که این موضوع به چه سمتی پیش می رود.
وی افزود: در تاریخ حضور بشر در کره زمین، در بدن هر انسانی ۳تا ۸درصد ژنوم ویروس وجود دارد بخشی از اینها نقش انتقال ژن داشته اند و یا اینکه چندصدسال طول کشیده و جزء ژنوم ما شدند و خطری برای بدن ما ندارند مگر اینکه سیستم ایمنی ما ضعیف باشد.
به گفته کیوانی، این بیماری همچون سایر بیماری های ویروسی بعد از مدتی آرام تر و قدرت کشندگی آن کمتر می شود. ویروس های حاد افراد را بیمار می کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود:در سالهای قبل علت ۳۰ درصد سرماخوردگی ها کرونا ویروس بوده اما این ویروس کرونا نوع جدیدی است که بیماری زایی و قدرت سرایت بیشتری دارد.
وی افزود: تنها راه مقابله با ویروس واکسن یا عفونت طبیعی است وقتی عفونت طبیعی اتفاق بیافتد اگر افراد از آن جان سالم بدر ببرند ایمنی قوی تری ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه اگر افراد از این عفونتها جان سالم به در ببرند ایمنی شدیدتر و بادوام تری در برابر ویروس دارند، بیان کرد: اکنون می بینیم تعداد افرادی که دوبار می گیرند کم است و نمی توان به طور قاطع گفت که علائم خفیف یا شدیدی دارند.
واکسن ها هم صددرصد اثربخشی نخواهند داشت
وی در خصوص واکسن کرونا گفت: باید بدانیم که واکسن هم صددرصد از ابتلا به این ویروس جلوگیری نمی کند؛ سازمان غذا و داروی امریکا قبول کرده اگر واکسن ۵۰درصد افراد را ایمن کند آن واکسن قابل قبول است یعنی شاید کسی واکسینه باشد ولی مبتلا شود.
به گفته این ویروس شناس، واکسنها صددرصد اثر بخشی ندارند در مورد کرونا هم اگر واکسن تولید شود ۵۰ درصد افراد را واکسینه کند آن واکسن قابل تایید است.
وی با تاکید بر اینکه واکسن شاید عوارضی داشته باشد، بیان کرد: پلتفرم ما در کشور برای ساخت واکسن کرونا ویروس کشته است که ایمن تر بوده و راحت تر در دسترس قرار می گیرد.
کیوانی با تاکید بر اینکه در کشور ما سخت گیری های زیادی در تولید واکسن وجود دارد، گفت: به این دلیل که جان مردم مهم است و همه کشورها که مطالعات واکسن را در پیش گرفته اند سخت گیری هایی دارند.
این ویروس شناس خاطر نشان کرد: امریکا ۲.۵میلیارد دلار به واکسن سازها کمک کرده که واکسن را تولید و به بازار عرضه کنند.
وی با اشاره به وضعیت ساخت این واکسن در کشورهای دیگر گفت: ساخت واکسن ها در کشورهای دیگر همچون امریکا تزریق در حد کار ازمایی بالینی بوده و هنوز واکسینه عمومی را شروع نکرده اند.
وی تاکید کرد: اکنون سازمان غذا و دارو اجازه داده فازهای یک و دو بالینی ساخت واکسن یکی شود تا به اثر بخشی برسند و هنوزواکسینه مردم را شروع نکردند؛ اما گویا چین واکسینه را شروع کرده است.
کیوانی گفت:دولت امریکا حدود ۱۰۰تا۵۰۰ میلیون واکسن، اروپا ۲۰۰ واکسن، ژاپن ۱۲۰ واکسن سفارش داده که ماهم باید سفارش بدهیم.
وضعیت واکسن کرونا در ایران
وی با اشاره به پیشرفت واکسن کرونا در کشور گفت: ما در مرحله تولید از ویروس های کشته شده هستیم که مطالعات حیوانی انجام شده و بعد از مطالعات حیوانی کارازمایی بالینی آغاز می شود.
وی افزود: در فاز سوم می توانیم اثر بخشی این ویروس را بدانیم و اگر مقدار ابتلا ۵۰ درصد باشد این واکسن موثر است.
کیوانی اضافه کرد: این واکسن که مورد آزمایش قرار گرفته از ویروس کشته شده کرونا است و خطری ندارد و تاکنون در بدن حیوانات مختلف توانسته سیستم ایمنی را تحریک و ویروس را خنثی کند.
وی ادامه داد: مرحله تزریق به انسان هنوز انجام نشده چرا که در رابطه با این موضوع چندین هزار داوطلب لازم است.
وی با تاکید بر اینکه توان تولید واکسن در کشور وجود دارد، بیان کرد: باید اثربخشی و عوارض واکسن نیز مورد بررسی قرار بگیرد. در واقع واکسنهایی انتخاب می شوند که عوارض کمتری دارند اما باید ببینیم با چند دوز ایمنی طولانی تر است؛ در دوزهای بعدی بدن آمادگی بیشتری خواهد داشت.
وزارت بهداشت سخت گیری کمتری کند
کیوانی افزود: باید وزارت بهداشت اجازه دهد این کیس خارج از نوبت با سخت گیری کمتری مورد تست و بررسی قرار بگیرد زیرا سازمانهای بین المللی که از آنها تبعیت می کنیم سخت گیری خودشان را کمتر کرده اند.
وی اضافه کرد: وزارت بهداشت نقش کلیدی دارد و می تواند کارها را تسریع کند و گرنه از واکسیناسیون عقب می افتیم و شاید مجبور شویم واکسن را وارد کشور کنیم. ما هشتادسال سابقه واکسن سازی و تجربه خوبی در این زمینه داریم.
این ویروس شناس گفت: ما باید همانند روس ها و امریکایی ها دو فاز کارازمایی بالینی را یکی کنیم تا زودتر به نتیجه برسیم.
وی گفت: دو گروه از شرکتهای وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام و یک گروه دیگر هم با همکاری وزارت دفاع این ویروس و واکسن کرونا را مورد بررسی قرار داده اند.
وی در خصوص داروهای درمانی کرونا با تاکید بر اینکه واکسنیه مهم تر از درمان است، گفت: باید اثر بخشی هر دارو در همان کشور مورد بررسی قرار بگیرد اما داروی کورتون که ابتدا از سوی کشور ما اعلام شد اخیرا توسط سازمان بهداشت جهانی برای درمان کرونا معرفی شده است.
پلاسما درمانی اثربخشی نداشت
کیوانی در خصوص اثر پلاسما درمانی گفت: پلاسمادرمانی اثربخشی نداشت ولی در بیمارانی که از همه راههای درمانی قطع امید شده استفاده می شود.