به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، موضوع مهم تبدیل نیروگاههای سیکل ساده به سیکل ترکیبی که در انتظار استفاده از ظرفیت ماده 12 قانون رفع موانع تولید بوده، موضوع گزارشی با عنوان "وقتکُشی 5ساله وزارت نیرو برای استفاده از یک ظرفیت قانونی/ نیروگاههایی که در نوبت تبدیل هستند" شد.
انتشار این گزارش واکنش وزارت نیرو را در پی داشت و این وزارتخانه توضیحاتی را به پایگاه خبری خبرآنی ارسال کرد. متن این توضیحات بدین شرح است:
"مسئله سوخت و انرژی در کشور جزو مسائل حائز اهمیتی است که در چند دهه اخیر همیشه دغدغه جدی مردم و حاکمیت بوده است. این مسئله برای وزارت نیرو نیز همواره از "درجه اهمیت بالا" برخوردار بوده و هست. به بیان دیگر، با وجودی که هزینه تولید برق با فناوری های مختلف به نحو جدی با هم متفاوت است، وزارت نیرو (به ویژه با وجود قیمت های یارانه ای برق، سرمایه بر بودن تولید و نصب شبکه و مشکلات مالی فراوان این صنعت) در انتخاب فناوری برای تامین برق، توجه ویژه ای به راندمان داشته است.
نباید فراموش کرد، برای تحقق صرفه جوئی احتمالی سوخت یک نیروگاه در دوران بهره برداری، تقریبا می بایست بخش بزرگی از ارزش حال سوخت صرفه جوئی شده را به صورت یک جا و در زمان احداث پرداخت کرد. یکی از سیاستها و برنامه های وزارت نیرو طی سالهای اخیر توجه جدی به افزایش راندمان نیروگاهها و استفاده از فناوریهایی بوده است که برای تولید برق از سوخت کمتری استفاده میکند، هر چند که هزینه این نیروگاههای راندمان بالا نسبت به سایر نیروگاهها بیشتر است. تمرکز بر تبدیل نیروگاههای گازی ساده به چرخه ترکیبی در سال های اخیر و افزایش راندمان از حدود 37 درصد در سال 1392 به حدود 39 درصد در سال جاری، بازتاب این رویکرد وزارت نیرو و اقدامات انجام شده در این زمینه می باشد.
همراستا با رویکرد فوق الذکر، موضوع افزایش بازدهی و کارایی نهادههای تولید از جمله انرژی و سوخت، در دستور کار دولت تدبیر و امید و مجلس شورای اسلامی بوده است. در همین زمینه ظرفیت های قانونی مناسبی از جمله بند (19) قانون بودجه سال 1392، جزء (1) بند (هـ) تبصره (11) قانون بودجه سال 1393 و ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر پیش بینی شده اند. بخشی از این ظرفیت ها با پیشنهاد مشخص و پیگیری مستمر وزارت نیرو ایجاد شده اند.
به اتکای این ظرفیت های قانونی، بیش از 3500 مگاوات پروژه تبدیل نیروگاههای گازی ساده به چرخه ترکیبی، بیش از 950 مگاوات مولد برقابی، جایگزینی بیش از 1000 مگاوات ژنراتورهای دیزلسوز صنایع با موتورهای مقیاس کوچک گازسوز، بیش از 1000 مگاوات مولد تجدید پذیر، جایگزینی یک میلیون کولر گازی فرسوده و بیش از 5 میلیون لامپ فلورسنت در دست انجام است.
قراردادهای بیع متقابل برای احداث بخش بخار نیروگاههای سیکل ترکیبی از محل سوخت صرفه جویی، هر چند با کاهش شدید قیمت جهانی نفت از بشکهای 100 دلار به 60 دلار، موجب طولانی تر شدن دوره بازگشت سرمایه این طرحها گردید، اما با جدیت در حال پیگیری و اجراست. در همین ارتباط، تصویب نامه هیات محترم وزیران، ضمن ایجاد امکان پرداخت معادل سوخت صرفه جویی شده در طرح های تبدیل نیروگاههای گازی ساده به چرخه ترکیبی از محل منابع بند (و) تبصره (1) ماده واحده قانون بودجه سال 1399 به سرمایه گذاران، موجب شتاب بیشتر عملیات اجرایی قراردادهای فوق الذکر خواهد شد.
در نهایت، خاطرنشان می گردد تضمین خرید برق مولدهای تجدید پذیر، با قیمت هایی بیش تر از هزینه خرید برق مولدهای حرارتی، موظف کردن سرمایه گذاران به احداث واحدهای بخار برای نیروگاههای گازی ساده و تبدیل نیروگاه به چرخه ترکیبی، پرداخت پاداش صرفه جوئی (کاهش مصرف) به مشترکین در ماههای گرم و سرد (که اصولا کشور با مازاد ظرفیت برق و کمبود گاز طبیعی مواجه است)، همکاری در تجهیز چاههای کشاورزی به پمپ های برقی (که موجب افزایش بار و تقاضای برق می شود) با هدف صرفه جوئی سوخت فسیلی، تدوین و تصویب دستورالعمل های تحویل گواهی صرفه جوئی انرژی الکتریکی به سرمایه گذاران این حوزه، حاکی از آن است که وزارت نیرو تلاش مستمری در این حوزه دارد. این وزارت در همکاری با سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت، به طور مستمر در تلاش است ضمن رفع مشکلات جاری تبدیل نیروگاهها و طرح های بهینه سازی، شتاب سرمایه گذاری در این حوزه را بیش از پیش افزایش دهد.
انتهای پیام/