به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، از حدود یک هفته قبل خبر عرضه قطعی ای تی اف دوم در روز دوم شهریور در بسیاری از رسانه های رسمی و غیر رسمی باعث شد تا موجی از ورود نقدینگی به سمت 4 سهم پالایشی (پلایشگاههای بندر عباس، تهران، تبریز و اصفهان) صورت گیرد. نکته جالب توجه اینکه به هیچ عنوان این خبر از سوی سازمان خصوصی سازی یا وزارت اقتصاد به عنوان متولی اصلی عرضه ای تی اف ها تکذیب نشد.
پیش از این بارها عرضه ای تی اف های دوم و سوم به تعویق افتاده بود اما این بار با توجه به اینکه هیچ واکنشی در عدم تایید روز دوم شهریور ماه انجام نشد متاسفانه بسیاری وجوه نقد مردم به سمت این سهام روانه شد.
اما امروز اعلام شد، بر اساس اعلام قبلی سازمان خصوصیسازی قرار بود سهام دولت در چهار پالایشگاه در قالب دومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (etf) عرضه شود لیکن با توجه به عدم اقدام وزارت نفت در تأسیس صندوق مذکور، هیئت واگذاری در آخرین جلسه خود و با توجه به عرضه قبلی سهام شرکت پالایش نفت تبریز، عرضه باقیمانده بلوک سهام متعلق به دولت در سه شرکت پالایش نفت بندرعباس، تهران و اصفهان را نیز مصوب نمود، لذا بر همین اساس آگهی عرضه عمده و بلوکی سهام این شرکتها هفته گذشته منتشر شده که پس از هماهنگی با بورس تاریخ دقیق عرضه آن در بازار سرمایه مشخص خواهد شد.
این گزارش میافزاید: سازمان خصوصیسازی مجری مصوبات هیئت محترم واگذاری است و چنانچه در این خصوص مصوبه جدیدی به این سازمان ابلاغ شود بر آن اساس اقدام خواهد شد، لذا تأکید میشود اخبار منتشره در سایت سازمان خصوصیسازی مبنا و مأخذ اقدامات مربوط به عرضه سهام دولت در بازار خواهد بود و شایسته است که با مراجعه به پایگاه اینترنتی سازمان خصوصیسازی بهنشانی www.ipo.ir اطلاعرسانی صحیح انجام گیرد.
مجلس همچنان پیگیر ارائه سهام عدالت به جاماندگان
نکته جالب توجه اینکه به غیر موضوع عدم عرضه ای تی اف دوم مجلس شورای اسلامی و در راس آن کمیسیون اقتصادی نیز به شدت پیگیر ارائه سهام به جامانده های سهام عدالت میباشد. ظاهرا تنها منابع باقی مانده برای ارائه سهام عدالت به جاماندگان سهام موجود و دارایی همین ای تی اف ها میباشد.
بر این اساس هنوز تکلیف سهامی که مجلس برای جامانده ها در نظر گرفته روشن نشده که موضوع بلاتکلیفی ای تی اف دوم نیز خبر ساز شده است.
آیا پای دعوای بزرگ در مدیریت پالایشگاهها در میان است؟
یکی از گمانه زنی های جدی نیز به موضوع مدیریت سهام پالایشگاهای در معرض عرضه اشاره دارد. بر این اساس بنظرمیرسد در مورد پالایشگاهها دعوای اصلی بر سر مدیریت این صندوق باشد. اگر سهام موجود به صورت ETF عرضه شوند به نظر میرسد مدیریت صندوق بر عهده وزارت اقتصاد باشد و اگر عرضه به صورت بلوکی انجام شود احتمالا با انجام خرید از سوی زیر مجموعههای وزارت نفت مدیریت در نهایت در وزارت خانه مذکور باقی بماند.
جزئیات اختلاف نظر وزارت اقتصاد و وزارت نفت
گفتنی است، طبق اعلام رسمی دژپسند وزیر اقتصاد " دستگاه مربوطه (وزارت نفت) در روزهای اخیر اعلام کرد آمادگی نداریم بر این اساس، دارادوم به صورت بلوکی عرضه و اگر هم نتوانستیم، آن را شناور میکنیم."
این درحالی است که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی توقف عرضه دارا دوم را تصمیم وزیر اقتصاد دانست و تاکید کرد در صورت تغییر این تصمیم برای تشکیل صندوق ETF، این شرکت و وزارت نفت آماده بوده و هستند که تمامی اختیارات خود را در این خصوص به وزیر اقتصاد تفویض نمایند.
در اطلاعیه شرکت مذکور امده است، "طبق آخرین نظر جناب آقای دژپسند وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی، قرار شد سهام پالایشگاه ها به صورت بلوکی فروخته شود و لذا با انتخاب این روش عرضه، دیگر لزومی به تشکیل صندوق ETF نبوده است.
احتمال عرضه سهام پالایشگاهها در قالب ای تی اف همچنان وجود دارد؟
هرچند شرکت پخش و پالایش تمام تقصیر را بر دوش وزیر اقتصاد انداخته اما بایستی منتظر ماند تا جزئیات بیشتر از موضوع روشن شود. به هر حال پیگیریها نشان میدهد ظاهرا در صورت عدم اقدام وزارت خانه متولی برای عرضه سهام در قالب ای تی اف و عدم استقبال در عرضه بلوکی وزارت اقتصاد میتواند راسا نسبت به عرضه سهام در قالب ای تی اف اقدام کند. هنوز جزئیات این خبر تایید نشده است اما پیگیرهای لازم از سوی خبرنگاران خبرآنی در این خصوص انجام خواهد شد.
انتهای پیام/