حسن هانیزاده کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری خبرآنی، درباره اهمیت سفر «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق به تهران اظهار داشت: سفر آقای مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق به جمهوری اسلامی ایران در شرایط حساس منطقهای و بین المللی از اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است. دیدار او با رهبر معظم انقلاب نشان از این اهمیت داشته و پیام بسیار مهم و شفاف رهبر انقلاب اسلامی مبنی بر اینکه فرمودند ایران هرگز از خون سردار سلیمانی نخواهد گذشت، طبیعتا از سوی آمریکاییها رمزگشایی خواهد شد و نشان میدهد که سفر آقای الکاظمی به تهران پیامدهای بسیار مهمی در سطح منطقه، جهان و در داخل عراق خواهد داشت.
وی افزود: آقای الکاظمی نخستین سفر خارجی خود را سفر به ایران قرار داد و این نشان میدهد که عراق همکاری تنگاتنگ با ایران را در اولویت قرار داده و اهمیت خاصی برای آن قائل است.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: در سفر آقای الکاظمی به تهران چندین موضوع در مدار بحث قرار گفت، یکی مسئله کمیته قضایی که در عراق بعد از ترور دردناک سردار شهید قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس نایب رئیس حشد الشعبی تشکیل شد که این کمیته به سرنخهایی درباره دخالت برخی شخصیتهای عراق در همکاری با ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس دست یافته که نتایح این کمیته بعدا منتشر خواهد شد. دیگر اینکه ایران اعلام کرده که به هر حال درخصوص حضور نیروهایی آمریکایی در عراق نگرانیهایی دارد زیرا این حضور نامبارک آمریکاییها در عراق امنیت منطقه و امنیت این کشور را بهم ریخته است.
هانیزاده تصریح کرد: آقای الکاظمی میباید مصوبه سال گذشته پارلمان عراق ناظر بر اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور را عملیاتی کند و اگر تا شش ماه آینده این طرح را عملیاتی نکند، فراکسیونهای پارلمانی عراق، دولت الکاظمی را استیضاح و سرنگون خواهند کرد و آقای الکاظمی الان برای اخراج نیروهای آمریکایی بر لبه تیز شمشیر حرکت میکند.
وی ادامه داد: نخستوزیر عراق به همین دلیل از مدتها پیش گفتوگوی راهبردی را با آمریکاییها آغاز کرده تا بتواند از شیوههای دیپلماتیک آمریکاییها را از عراق خارج کند؛ هرچند که نیروهای آمریکایی مقاومت میکنند و حاضر به ترک خاک این کشور نیستند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به مسائل داخلی عراق، گفت: دو موضوع مختلف در عراق وجود دارد، یکی بحث عقیدتی که اکثریت مردم عراق نگاه عاطفی به جمهوری اسلامی ایران دارند و این مسئله رابطه ایران و عراق را فراتر از روابط متعارف و بین المللی قرار داده است. آقای الکاظمی میباید روابط خود را با تهران به گونهای تنظیم کند که اراده و خواست اکثریت مردم عراق را مورد توجه قرار دهد. موضوع دیگر بحث عربی است و عراق یک کشور عربی بوده و محکوم است که با کشورهای عربی اطراف خود رابطه برقرار کند و یکی از مشکلاتی که درباره حوزه عربی برای عراق وجود دارد، دخالت تخریبی عریستان در مسائل داخلی عراق و محور مقاومت است. آقای الکاظمی در اینباره اعلام کرده که عراق نباید صحنه تقابل قدرتهای منطقهای و فرا منطقهای باشد و عراق باید به گونهای عمل کند تا بتواند توازنی بین روابط خود با تهران، ریاض و واشنگتن داشته باشد؛ اجرایی کردن این مسئله برای دولت آقای الکاظمی به علت تناقضات موجود دشوار است.
هانیزاده همچنین درخصوص روابط اقتصادی ایران و عراق خاطر نشان کرد: حجم تبادل اقتصادی دو کشور اکنون به رقم 13 میلیارد دلار رسیده و اخیرا به دلیل گسترش کرونا که مرزها بسته شد، این رقم به پایینترین سطح خود رسیده است. آقای الکاظمی به خوبی میداند که ایران و عراق ظرفیت تبادل اقتصادی خود را تا 20 میلیارد دلار در سالهای آینده تعریف کردهاند و این رقم باید محقق بشود. دو کشور به نوعی دارای مشترکاتی هستند و مردم عراق به علت مرز مشترک 1400 کیلومتری و سهولت انتقال کالاهای ایرانی به عراق، تمایل دارند رابطه اقتصادی دو کشور گسترش یابد.
وی با بیان اینکه پیامدهای این سفر در منطقه و عراق بسیار موثر خواهد بود، اظهار داشت: قرار بوده آقای الکاظمی به عربستان سفر کند ولی بیماری ناگهانی و انتقال سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان به بیمارستان موجب شد این دیدار به تأخیر بیفتد. بنابراین سفر آقای الکاظمی به تهران در آینده بر منطقه، ایران، عراق و محور مقاومت اثر مثبت خواهد داشت.
انتهای پیام/