پایگاه خبری خبرآنی، برای محاسبۀ دقیق تورم باید میزان قیمت تمام کالاها و خدمات کشور را بسنجیم، که بهراحتی میسر نیست. به همین دلیل سبدی از کالا و خدمات انتخاب شده، تغییرات قیمت آنها (تغییرات در P) با لحاظ وزن تأثیر آن کالا یا خدمت در کل تورم (یعنی Q) مورد سنجش قرار میگیرد. اما البته کار به همینجا ختم نمیشود.
برای محاسبۀ انواع تغییرات قیمت از شاخصهای گوناگون در اهداف گوناگون استفاده میشود. از انواع شاخصها میتوان به شاخص قیمت مصرفکننده (Consumer Price Index) شاخص قیمت تولیدکننده (Producer Price Index)، شاخص قیمت کالاهای صادراتی (Export Price Index)، شاخص قیمت کالاهای وارداتی (Import Price Index)، شاخص قیمت خردهفروشی (Retail Price Index)، شاخص قیمت عمدهفروشی (Wholesale Price Index)، و شاخص قیمت هستهای (Core Consumer Price Index) اشاره کرد. گرچه از این میان شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) کاربرد وسیعتری دارد، اما چنان که در ادامه هم خواهیم دید، درک درست فعالان حوزۀ اقتصاد از تورم اعلامی توسط مراجع رسمی (مثل بانک مرکزی) نیازمند دقت در نوع شاخص، و تأثیرات آن بر حوزۀ فعالیت و همچنین بر مدل کسبوکاری است که با آن درگیر هستند.
الف.شاخصهای تورم معروف
لاسپیرز
برای استفاده از این شاخص، جمع تغییرات وزنی n تعداد کالا و خدمت منتخب (مربوط به سال پایه) در سال آخر را به سال اول تقسیم میکنیم، یعنی هزینۀ سبد در سال آخر تقسیم بر هزینۀ سبد در سال پایه (با نوع سبد یکسان):
Laspeyres Price Index = (i=1nPt.Qo)/ ((i=1nPo.Qo)) * 100
در کشور ما تورم اعلامی از همین روش محاسبه میشود.
پاشه
در شاخص پاشه، سبد تشکیل شده در سال آخر (t)، مبنا قرار میگیرد:
PaaschePrice index = (i=1nPt.Qt