به گزارش پایگاه خبری خبرآنی، مهدی صفری با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما درباره سند 25 سال همکاری ایران و چین افزود: این سند، یک همکاری همه جانبه در بخشهای های مختلف از جمله انرژی، صنعت و معدن، نیروگاه سازی، جهانگردی، سلامت، محیط زیست، مسائل امنیتی، نظامی و دفاعی و مسائل سیاسی است.
وی با اشاره به اینکه حدود 6 سال پیش، آقای "شی جی پینگ" رئیس جمهور چین، روابط ایران و چین را راهبردی اعلام کرد افزود: آمریکاییها از زمان اوباما تلاش کردند از طریق فیلیپین، جزایر ژاپن، مناطق نفتی ویتنام و نفت جنوب دریای چین، این کشور را به چالش بکشند و با توجه به اینکه تجارت و واردات انرژی برای چینی ها، حیاتی و ضروری است، آنها احساس کردند که اگر از این طریق، محاصره شوند، نمیتوانند پاسخگوی جمعیت یک میلیارد و چهارصد میلیون نفری خود باشند.
وی اضافه کرد: چینیها میخواستند از طریق مسیر خشکی به سمت اروپا بروند که چند مسیر داشتند از جمله مسیر روسیه به اروپای شمالی که راه بسیار دوری است و دیگری از طریق جمهوری اسلامی ایران و ترکیه به اروپای مرکزی و جنوبی.
سفیر اسبق ایران در چین با اشاره به اینکه اکنون چینیها روزانه حدود 11 و نیم میلیون بشکه نفت وارد میکنند گفت: از این میزان حدود 5 و نیم تا 6 میلیون بشکه را از خلیج فارس تامین میکنند.
صفری با بیان اینکه ایران 2 هزار و 200 کیلومتر ساحل دارد و میتواند علاوه بر انرژی، امنیت آن را تامین کند، اضافه کرد: این عوامل و قدرت ما در منطقه، موجب شد که بتوانیم شریک راهبردی چین در منطقه باشیم.
وی با اشاره به اینکه چینیها در حدود 6 سال پیش در سفر رئیس جمهورشان به ایران، پیشنهاد همکاری 25 ساله را مطرح کردند، ادامه داد: کاش این قرارداد همکاری در همان زمان امضاء میشد تا از کشورهای دیگر عقب نمیافتادیم، زیرا اگر چارچوب آن امضا میشد تاکنون میتوانستیم بخشهای مختلف آن را به ویژه در بخش انرژی و حمل و نقل، اجرایی کنیم.
سفیر اسبق ایران در چین گفت: یکی از بندهای این سند این بوده است که تعهد بدهیم 25 سال به چین نفت بفروشیم و او هم از ما نفت بخرد.
صفری درباره علت تعیین مدت 25 سال برای این همکاری گفت: برای اینکه طرفین بتوانند همکاری دراز مدت باهم داشته باشند.
وی اضافه کرد: اگر 6 سال پیش، این تعهد امضاء و وارد مرحله اجرایی میشد تاکنون میتوانستیم حداقل سه تا چهار پالایشگاه داشته باشیم که اگر هر کدام ظرفیت پالایش 300 هزار بشکه را داشتند میتوانستیم یک و نیم میلیون بشکه نفت خودمان را پالایش و به محصول تبدیل کنیم.
صفری افزود: مسیر چابهار- شمال - مشهد و ترکمنستان و از طریق قزاقزستان به چین میتوانست شکل بگیرد و مسیر دیگر از طریق مشهد - تهران- تبریز و ترکیه هم شکل میگرفت و از این دو مسیر، کالاهای زیادی میتوانست ترانزیت شود و برای ما شغل ایجاد کند و اقتصاد ما را به حرکت در میآورد و این موضوع هم به نفع ایران و هم به نفع چین بود.
سفیر اسبق ایران در چین با اشاره به اینکه آمریکاییها نگرانند که با قرارداد همکاری ایران و چین، برنامههای آنها علیه ایران به هم بریزد گفت: هدف آمریکاییها این بود که با این تحریم ها، به صورت نرم، کشورمان را شکست دهند و به اهداف خود برسند، اما اکنون احساس میکنند با این قرارداد به اهداف خود نمیرسند و چینیها در منطقه حضور خواهند داشت.
وی افزود: پیش از ما کشورهای منطقه ما این کار را با چین انجام دادند و عراق هم با چین قرارداد دارد.
صفری اضافه کرد: ایران در منطقه ابرقدرت است بنابراین آمریکاییها برمسائل دفاعی به ویژه دفاع موشکی ما فشار میآورند.
وی گفت: با عملیاتی کردن این قرارداد میتوانیم حرکت موتور اقتصاد کشورمان را بیشتر کنیم و آمریکاییها از این بابت نگران هستند.
صفری با اشاره به اینکه چینیها سالی 200 تا 250 میلیون توریست در جهان دارند، افزود: با توافقی که انجام شد ایران هم جزو اهداف توریستی چینیها قرار گرفت و میتوانیم سالانه یک تا 2 میلیون توریست چینی را جذب کنیم که با این کار در بخش صنعت جهانگردی کشورمان، تحول، شغل و بازار بزرگی برای صنایع دستی کشورمان ایجاد میشود.
سفیر اسبق ایران در چین گفت: در سالهای اخیر و در بخشهای اقتصادی مثل حمل و نقل، انرژی، نیروگاه ها، معدن، فولاد، مس و ... کشور چین یک اعتمادسازی نسبی را ایجاد کرده است.
مهدی صفری درباره فروش نفت ارزان به کشور چین افزود: در جمهوری اسلامی ایران سرمایه گذاری بالادستی و پایین دستی صنعت نفت دارای قوانین و قراردادهای خاصی است که بر همین اساس با آنها قرارداد بسته میشود و قیمت نفت هم قیمت روز میباشد.
وی درباره راه اندازی قطار سریع السیر در ایران هم گفت: طرف چینی این طرح را فاینانس میکند و به انرژی، ارتباطی نخواهد داشت که ممکن است طول فاینانس از هشت سال به 20 سال هم برسد.
سفیر اسبق ایران در چین ادامه داد: در این قرارداد، ایران بازار نفت خود را به جای بازاریابی؛ یک بخش عظیم آن را تضمین میکند و به طور متقابل طرف چینی هم از بخش انرژی البته با قیمت روز در زمان انعقاد قرارداد، مطمئن خواهد شد.
صفری درباره طرح " یک کمربند- یک جاده " نیز گفت: این کمربند علاوه بر بهره چینی ها، منفعت آن برای ما و حتی بیشتر از طرف چینی خواهد بود.
وی گفت: کشور فیلیپین که آمریکاییها پایگاه خود را در آنجا احیا کردند در حال حاضر بهترین روابط را با کشور چین دارد و همچنین اندونزی که یک متحد آمریکا بود اکنون چینیها بیشترین کارهای اقتصادی و سرمایه گذاری را در این کشور انجام میدهند و در استرالیا هم در بخش معادن، چینیها سرمایه گذاری میکنند.
صفری گفت: 80 درصد مواد اولیه دارو که به جهان صادر میشود از مبدأ چین است و ما باید از این فرصت استفاده کنیم همچنین کشور چین در حال ساخت مدرنترین تجهیزات پزشکی است و ما میتوانیم با قیمت مناسب از این امکانات بهره ببریم.
سفیر اسبق ایران در چین درباره سیاست نگاه به شرق گفت: چین در شرق آسیا قرار دارد همان طور که اندونزی، مالزی، کره و ژاپن در آن قرار دارند و ما سیاست نه شرقی، نه غربی را تغییر نداده ایم و همان سیاست را ادامه میدهیم و چین تنها کشوری است که با ما تاکنون مشکلی نداشته است.
انتهای پیام/