به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، عرضههای اولیه همواره برای بازار سرمایه و معاملهگرانش پراهمیت بوده و هست، آن هم به دو دلیل عمده؛ یکی این که هر شرکت با ورود سهام خود به تالار شیشهای مُهر تاییدی است بر گسترش و تعمیق بیشتر بازار سهام و افزایش مشارکت عمومی در سهامداری؛ و دیگری عرضههای اولیه کسب سود تضمینشده برای آن دسته از سهامدارانی که اطلاع کمی از معاملات بازار سرمایه دارند و دلخوش میشوند به این عرضهها؛ البته هر چند اندک و کوچک.
بر این اساس باید گفت در شرایطی که این روزها نقدینگی بالایی به سمت بازار سرمایه آمده است و سرعت در پذیرش شرکتها و عرضههای اولیه سهام آنها به عنوان یکی از راهکارها برای پاسخگویی به عطش نقدینگی پیشنهاد میشود و تازگیها نیز رئیس جمهور بر این نکته تاکید کرده است، عرضه اولیه شرکت زر ماکارون به یکی از اتفاقات جالب این روزهای بازار سرمایه تبدیل شده است.
داستان عرضه اولیه سهام این شرکت به هفتم خردادماه امسال برمیگردد که به دلیل آنچه افشای اطلاعات بااهمیت و انتشار اطلاعیه منتشر شده در سامانه کدال مبنی بر دریافت مجوز افزایش بیش از 10 درصدی در قیمت محصولات و خدمات خوانده شد، در آن روز این عرضه لغو و به تعویق افتاد و 192 میلیون سهم شرکت زر ماکارون معادل 12 درصد سهام این شرکت با نماد "غزر" به میز فروش نرسید.
البته این موضوع در آن مقطع با ابهاماتی همراه شد و برخی کارشناسان گفتند در شرایطی که بسیاری از شرکتهای بزرگ، بیش از پانزده درصد عرضه اولیه دارند، دیگر اینکه برخی در خصوص قیمتها و تغییر گزارشهای مالی شرکتها برای عرضه اولیه تردیدهایی داشته باشند، بیمعناست.
با این حال عرضه اولیه این شرکت به زمان دیگری موکول، تا این که چند روز پیش اعلام شد این بلوک 12 درصدی قرار است امروز(24 تیرماه) بهعنوان دهمین عرضه اولیه امسال بازار سرمایه در محدوده قیمتی 3775 تا 3975 تومان برای هر سهم و با سهمیه 150سهمی برای هر کد حقیقی و حقوقی در بورس عرضه اولیه و سهامش کشف قیمت شود؛ اما برای دومین بار خبر لغو این عرضه اولیه منتشر شد.
بر اساس اعلام معاون شرکت بورس تهران تاخیر مجدد عرضه اولیه زر ماکارون این بار ارتباطی با موضوع قیمتگذاری «غزر» نداشته است و این لغو عرضه به بررسی آخرین وضعیت ترهین داراییهای این شرکت مرتبط است. ضمن این که در خصوص آخرین وضعیت ترهین داراییهای شرکت، استعلاماتی دریافت شده است که باید در خصوص آن شفافسازی مورد نیاز انجام شود.
این مقام مسئول همچنین اذعان داشت ما به خاطر برخی مکاتبات و استعلامهایی که با بورس تهران انجام شده است، برای اطمینان خاطر و بررسی آخرین وضعیت تضامینی که در صورتهای مالی و امیدنامه این شرکت افشا شده(که در خصوص پروژه زرکام بوده است) در راستای اطمینان خاطر و صرفه صلاح سهامداران خرد، جانب احتیاط را انجام دادهایم. بر این اساس هر زمان این استعلامات انجام شود، با اطمینان و در زمان مقتضی عرضه زر ماکارون را انجام میدهیم. به همین جهت درخواستهایی را از شرکت زر و بانک داشتیم که باید ببینیم این تضامین چه حدودی دارد، در غیر این صورت مشکلی برای عرضه نداریم.
اما این شلکن و سفتکنهای رخ داده برای عرضه اولیه زر ماکارون، با واکنش معاملهگران بازار سرمایه همراه بوده است. برخی میگویند همه این موارد به خاطر استقبال گسترده مردم از بازار و عدم کشش سامانه معاملاتی است و متولیان بازار سهام از بیم از کار افتادن هسته معاملاتی فعلا از خیر عرضه اولیه سهام این شرکت گذشتهاند.
برخی هم معتقدند این بار پای فضای مجازی و کاربرانش در میان است و به دلیل حواشی ایجاد شده بر سر قیمتگذاری "غزر"، متولیان بازار سهام کوتاه آمدهاند و تن به لغو مجدد این عرضه اولیه شدهاند.
این در حالی است که مدیر تامین مالی تامین سرمایه تمدن(به عنوان متعهد 50 درصدی خرید این عرضه) از دلیل لغو عرضه اولیه زر ماکارون اظهار بیخبر کرده است و گفته تامین سرمایه تمدن صرفا وظیفه ارزشگذاری سهام این شرکت را داشته و از دلایل لغو عرضه اولیه شرکت زر ماکارون بیخبر است.
در مقابل هم مدیرعامل شرکت بورس تهران دلیل اصلی لغو عرضه اولیه «غزر» را این دانسته که شرکت زر ماکارون متعهد یک وام ارزی برای یکی از شرکتهای همخانواده شده است و تجهیزات و ماشین آلات شرکت به عنوان وثیقه در رهن بانک کشاورزی است. این موضوع نگرانیهایی را برای شرکت بورس ایجاد کرد. به همین دلیل پیگیر این مهم هستیم تا خیال سهامداران جزء بابت تداوم فعالیت شرکت زرماکارون راحت باشد.
در این زمینه باید اشاره کرد که چگونه بدون اطلاع و اطمینان کامل از مستندات لازم، شرکت بورس رای به عرضه اولیه سهام این شرکت میدهد و پس از آن به راحتی آن را برای دومین بار لغو میکند؟!
در مجموع باید گفت در حالی این روزها نقدینگی در تالار شیشهای تشنه سهام جدید و عرضههای اولیه شرکتها است که اعلام عرضه اولیه سهام شرکت و پس از آن لغو، و دوباره اعلام عرضه و و دوباره لغو عرضه، هم به اعتبار متولیان بازار سرمایه و اعتماد سرمایهگذارن لطمه میزند و هم این که لطفی را برای استقبال از عرضه اولیه نهایی شرکتها باقی نمیگذارد.
مهدی حاجیوند
انتهای پیام/