به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی جمعی از اعضا علمی دانشگاه های کشور (77 نفر) با ارسال نامه ای به حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهور کشورمان خواهان جلوگیری از ادغام پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور شدند.
در متن متن این نامه آمده است:کشور پهناور ایران به دلیل شرایط جغرافیایی به طور متناوب در معرض رویدادهای سیل و خشکسالی های شدید قرار دارد.
افزایش شدید جمعیت درسال های اخیر، تغییرات وسیع در کاربری های طبیعی و استفاده سوء از منابع خاک و آب از جمله برداشت بیرویه آب های زیرزمینی و سدسازی های گسترده، تواتر سیل و خشکسالی را تشدید کرده است.
این شرایط، به تشدید تخریب اراضی و افزایش فرسایش آبی خاک و تولید رسوب، فرسایش بادی و طوفانهای رد و غبار، خشکیدن تالابها و بحرانهای متعدد زیست محیطی شده است.
گزارش های ادواری آینده پژوهی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهورینیز موید اهمیت این بحرانها است. از جمله در آخرین گزارش منتشره با عنوان 《آینده پژوهی ایران 96 》سه موضوع بحران تامین منابع آبی، بحران ریزگردها و پیامدهای ناشی از بحران آب جزء 10 اولویت مهم کشور و در ردیف مشکالتی از قبیل بیکاری و اشتغال قرار گرفته اند.
چنانچه این گزارش در سال های 97 و 98 تهیه می شد، به طور قطع مشکل سیل نیز در ردیف 10 اولویت قرار میگرفت. جنابعالی با اشراف به اینگونه مشکالت، از ابتدا، دولت خود را، دولت زیست محیطی خوانده اید و بر اولویت حل بحران های محیطی تاکید داشته اید.
در این شرایط، اخبار منتشره در فضاهای مجازی در خصوص مصوبه اخیر شورای عالی اداری در خصوص ادغام پژوهشکده
حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سبب تعجب دلسوزان آب و خاک کشور شد.
به جرات می توان گفت که پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی تنها موسسه پژوهشی تخصصی است که با درک شرایط خاص کشور، با تکیه بر توان پژوهشگران خود علاوه بر تولید اطلس های ملی فرسایش و رسوب، سیل، و ظرفیتهای آبی، راهکارهای اجرایی متعددی در زمینه شناخت عوامل فرسایش
خاک، راهکارهای کاهش فرسایش، علل و راهکارهای مهار سیل، ارائه مدل های مدیریت جامع آبخیزها و افزایش پتانسیل آبی کشور را به انجام رساند.
ارائه راهکارهای نوین آبخیزداری و اجرای طرحهای تعادل بخشی آبخوان ها و احداث سدهای زیرزمینی و بومی سازی روش ها از جمله دستاوردهای مهم این تلاش ها بوده است.
جالب توجه است که کمیته بررسی علل سیلاب های سال 1397و 1398،منصوب جنابعالی پس از بررسی های عمیق، تشکیل
پژوهشکده سیل را با توجه به وضعیت حاد حوزه های آبخیز کشور از نظر سیل خیزی و تکرار آن پیشنهاد داده است.
از آنجا که ادغام این پژوهشکده، سبب از هم پاشیدن آن شده و سال ها زمان نیاز خواهد بود که دوباره چنین پژوهشکده توانمندی ایجاد شود.
لذا ضمن بیان مخالفت جدی و صریح خود با این تصمیم، از جنابعالی که بر اهمیت محیط زیست و آب و خاک وقوف کامل دارید درخواست می شود دستور فرمائید در این مصوبه تجدید نظر شود و علاوه بر حفظ تشکیالت پژوهشکده، زمینه ارتقاء آن نیز فراهم گردد.
*برای مشاهده اسامی امضا کنندگان این نامه اینجا کلیک کنید.
* یک تلنگر
بنابراین گزارش با وجود اینکه در روز های اخیر تعداد زیادی از چهره های علمی کشور در بخش های مختلف از قبیل آبخیز داری و آبخوان داری به این تصمیم دولت و وزارت جهاد کشاورزی برای ادغام موسسات مشابه برای کاهش بار مالی دولت انتقاد کرده اند، باید در نظر داشت که این موسسات علمی نیز در سال های گذشته با وجود صرف هزینه های مالی، عملکرد قابل دفاعی در سطح عرصه نداشته اند که نشانه آن وضعیت بی دفاع اراضی و شهرهای کشور در زمان بارندگی های شدید و سیل ها است.
انتهای پیام/