به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان پایگاه خبری خبرآنی؛ دکتر مهدی شادنوش در گفتگوی ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران با بیان اینکه ویروس کرونا مانند یک آزمون برای جوامع بشری است که آمادگی جوامع در برابر بحرانها را نشان میدهد اظهار کرد: اگرچه به دلیل مسائل مختلف باید چرخ اقتصاد بچرخد اما باید این هوشیاری را داشته باشیم که ویروس نباید یک امر عادی تلقی شود و نباید به دلیل فعالیت در حوزه کاری از امر مهم مراعات مسائل بهداشتی غافل شویم. در حوزه موارد اورژانسی مردم مشکلی نخواهند داشت.
وی افزود: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت دندانپزشکی از مشاغل بسیار پرخطر حساب شده است و طی دستورالعملی که ابلاغ شده است مطبهای شخصی دندانپزشکی اجازه فعالیت ندارند و کلینیکهایی که توسط معاونت درمان دانشگاههای علوم پزشکی برای دندانپزشکی معرفی میشوند میتوانند با رعایت پروتکلهای سختگیرانه خدمات اورژانسی دندانپزشکی را ارائه کنند.
شادنوش خاطرنشان کرد: از روزهای ابتدایی بیماران خاص در اولویت بودند و تلاش شد بیماران بتوانند خدمات خود را دریافت کنند؛ در بخشهای مختلف تالاسمی، هموفیلی، دیالیز و... که نیاز به دریافت خدمات داشتند تلاش شد محلهای جداگانهای برای بیماران نیازمند دیالیز در نظر گرفته شود تا بیماران مشکلی نداشته باشند؛ همچنین برای ورود افراد به بخشهای دیالیز تستهایی گرفته شد و اگر فرد دیالیزی نیز به کرونا مبتلا شده بود محل دیالیز او از سایر افراد دیالیزی جدا شد. الان دانشگاهی نیست که به دستگاه دیالیز نیاز داشته باشد.
آمریکا در زمان شیوع کرونا نیز به بیماران خاص رحم نکرد!
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار خبرآنی که آیا کمبودی در داروهای بیماران خاص و مبتلا به سرطان داریم یا خیر، بیان کرد: در سازمان غذا و دارو تلاش شده است که این عزیزان دچار مشکل نشوند و تمهیداتی برای آنها در نظر گرفته شده است و در قرارگاه دارو تصمیمات خوبی برای داروی بیماران خاص اخذ میشود اما با این وجود تحریمهای ظالمانهای که آمریکا اعمال میکند در کنار بیماری کرونا آزاردهنده است، به هر حال بیماران خاص اگر مشکلی داشته باشند با اداره بیماران خاص میان بگذارند و در تلاش هستیم که مشکلات این بیماران را حل کنیم.
وی افزود: در خصوص بیماران خاص، محل توزیع داروهای این بیماران از سایر افراد جدا شده است تا مشکلی برای این بیماران پیش نیاید.
شادنوش اضافه کرد: برای داروهای خاص یک سامانه حواله الکترونیکی راهاندازی کردهایم زیرا این داروها گرانقیمت هستند و بالاترین یارانه از سوی دولتها به آنها اختصاص داده میشود و داروهای این بیماران بعضاً قاچاق معکوس میشدند بنابراین برای آمارگیری مناسب این سامانه راهاندازی شد و از ابتدای خردادماه تخصیص داروی بیماران خاص از طریق سامانه ما اتفاق میافتد؛ اگر دانشگاهی در این سامانه آمار خود را ثبت نکرده باشد دچار مشکلاتی میشود؛ در حال حاضر 7 دانشگاه در این سامانه ثبت نام نکردهاند.
وی در خصوص آمار بیماران خاص فوت شده بر اثر کرونا ادامه داد: تفکیک اینکه فوتیهای اتفاق افتاده به دلیل بیماری کرونا بوده یا به دلیل بیماری زمینهای، امری سخت است که نیاز به بررسی بیشتر دارد و در آینده اعلام خواهد شد.
اهدای اقلام بهداشتی به بیماران خاص
وی افزود: با همکاری سازمان داوطلبان هلال احمر برای 540 هزار بیمار خاص تلاش شد که مواد ضدعفونیکننده در اختیار آنها قرار بگیرد و روی بستهها دستورالعمل مقابله با کرونا آموزش داده شده بود. بیماران خاص باید ملاحظه بیشتری در زمینه مبتلانشدن به بیماری داشته باشند اما اگر مبتلا نیز شدند جای نگرانی آنچنانی وجود ندارد و امکان درمان وجود دارد.
بارقههای امید در شرایط کرونایی
شادنوش یادآور شد: در بیماران نیازمند به پیوند عضو، اعمال اورژانسی پیوند انجام شد و یک اتفاق خوب این بود که قلب یک اهداکننده به یک نوجوان 11 ساله پیوند زده شد و امروز این بیمار مرخص شده و به زندگی عادی خود برگشته است و این امر نشان دهنده این است که در روزهای سخت بارقههای امید نیز هست.
20 پیوند کبد اورژانسی در روزهای کرونایی انجام شد
شادنوش با بیان اینکه کمیتههای مشورتی ما در پیوند اعضا در حال رصد شرایط کشور هستند، بیان کرد: حدود 20 پیوند کبد اورژانسی در شرایط کرونا انجام شده است، همچنین پیوند قلب و کلیه نیز انجام شده است. کمیتههای مشورتی با کارشناسان در ارتباط هستند و به میزانی که ممکن باشد این امر توسعه مییابد.
شادنوش در خصوص اهدای عضو در شرایط کرونا اظهار کرد: آمار اهدای عضو در این مدت بالاتر نیز رفته است اما دریافت کارت اهدای عضو به این معنا نیست که پیوند در شرایط کرونایی به میزان قبلی انجام خواهد شد.
شادنوش با بیان اینکه به دلیل کرونا در تمام دنیا افرادی که نیاز به پیوند دارند ممکن است از دنیا بروند، اظهار کرد: حتی در اسپانیا که از برترین کشورهای پیوند عضو است بیماران دچار مشکل شدهاند زیرا برای مثال در پیوند قلب که در زیر 4 ساعت انجام میشود یک تیم 150 نفره برای انجام جراحی پیوند نیاز است که به دلیل ویروس کرونا ریسک ابتلای بیمار و افراد به کرونا بیشتر میشود. آنچه اهمیت دارد این است که تیمهای پیوند شرایط کشور را رصد میکنند و به اقتضای شرایطی که پیش میرود اعمال جراحی انجام میشود.
شادنوش اضافه کرد: 25 هزار نفر در انتظار پیوند هستند. در سال گذشته شاخص PMP کشور سه پله ترقی داشت که البته این ویروس منحوس اجازه نداد که روحیه فداکاری ملت ما جشن گرفته شود ولی آمادگی برای اهدای عضو افزایش یافته است و امیدواریم با این فرهنگ ایثار و روحیه همکاری باز هم پیوند به شرایط خود بازگردد.
وی ادامه داد: در افراد عادی هم که دچار این ویروس میشوند، شرایط یکسان نیست و بروز بیماری از فرد به فرد متفاوت است و بنابراین عاقلانهترین کار این است که چه بیماران خاص و چه افراد عادی تلاش کنند در معرض این ویروس قرار نگیرند.
دیالیزی شدن افراد به دلیل مسمومیت الکلی!
شادنوش در خصوص مسمومیتهای الکلی متذکر شد: افراد در معرض سوءاستفاده برخی سودجویان قرار گرفتند و از الکلهای تقلبی استفاده کردند که تعدادی از آنها نیازمند دیالیز شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: هیچ استنادی در دنیا وجود ندارد که بگوید افرادی که از مواد مخدر و افیونی استفاده میکنند در معرض این ویروس قرار نمیگیرند بنابراین استفاده از مواد مخدر با این تصور که باعث پیشگیری از بیماری کرونا میشود میتواند باعث افزودن مشکلاتی به مشکل کرونا شود.
شادنوش ادامه داد: برای معتادان متجاهری که به کرونا مبتلا شدهاند نیز به بیمارستانها پروتکلهایی ابلاغ شده است. بیمارستانهایی که بهعنوان مرکز بیماران کرونا هستند ادغام خواهند شد تا برخی مراکز دیگر از ویروس پاک شوند و بتوانند خدماتی به بیماران غیراورژانسی نیز خدمت ارائه کنند.
رئیس مرکز مدیریت پیوند وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از نگرانیهای ما این است که بیماران به دلیل ترس از کرونا برای امور اورژانسی نیز به بیمارستان مراجعه نکنند، تصریح کرد: از زمانی که فرد علائمی را بروز میدهد حدود دو هفته زمان میبرد که این علائم برطرف شوند و حتی اگر فرد دچار علائم نیز نشده باشد یا علائم خفیف داشته باشد نیز دو هفته زمان لازم است و میتواند ناقل بیماری باشد. روشهایی که برای اطمینان خاطر از بهبودی بیماری وجود دارد این است که نتایج آنتیبادیهای IGG و IGM او بررسی شود و یا آزمایش کرونای او دوبار منفی شود.
انتهای پیام/