به گزارش خبرنگار خبرآنی، سلولهای پیشساز قلبی عروقی حاصل از تمایز سلولهای بنیادی پرتوان انسانی، منابع سلولی ارزشمندی برای اهداف تحقیقاتی و درمانی هستند. این بازه وسیع استفاده، تولید و نگهداری سلولهای مذکور را در مقیاس زیاد، ضروری میسازد.
به منظور یافتن محیط کشتی تعریف شده و کارا برای تکثیر سلولهای پیشساز قلبی عروقی اولیه که سلولهای مزودرمی قلبساز نامیده میشوند، محققان در پژوهشگاه رویان و دانشگاه تهران پس از غربالگری شیمیایی، محیطی حاوی سه عامل A۸۳-۰۱، bFGF و CHIR۹۹۰۲۱ را معرفی کردند که میتواند بدون بروز نشانههای تومورزایی طی ۱۰ پاساژ ۱۰۱۴ سلول مزودرمی قلب ساز ایجاد کند.
سلولهای ایجادشده الگوی بیان ژن، پایداری کروموزومی و توان تمایزی خود را طی پاساژهای متمادی حفظ کردند؛ همچنین پس از تزریق به حیوان مدل آزمایشگاهی دچار ضایعه قلبی، بیخطر بودن و توان حفاظت از سلولها و بافت قلب توسط این سلولها تأیید شد.
نتایج این پژوهش که در نشریه بینالمللی Scientific Reports به چاپ رسیده است، نشان داد این سلولها مقاومت مناسبی در برابر انجماد طولانی مدت دارند.
محیط معرفی شده در شرایط کشت چسبیده به کف و کشت سوسپانسیون (کشت سه بعدی سلولها به شکل معلق در محیط) کارایی دارد، البته برای تولید پرشمار سلول، کشت سوسپانسیون ضروری است.
در مجموع، محیط زاینده، ساده و دارای ترکیبات مشخص که در این پژوهش معرفی شد، امکان حفظ خودنوزایی سلولهای پیشساز قلبی-عروقی حاصل از تمایز سلولهای بنیادی پرتوان انسانی را فراهم میکند. این سلولها منبع مناسبی برای مطالعات قلبی عروقی محسوب میشوند.
دکتر حسین بهاروند، دکتر ناصر اقدمی، صدف وحدت و همکارانشان در پژوهشگاه رویان و دانشگاه تهران این پروژه را به نتیجه رساندند.