به گزارش خبرنگار خبرآنی، دکتر بهاره عماد زاده مجری طرح پژوهشی طراحی و ساخت نانو الیاف حساس به حرارت به عنوان نشانگر تازگی محصول غذایی درخصوص مشخصات این دستاورد پژوهشی بیان کرد: تاثیر دما برکیفیت و سلامت محصولات غذایی، داروها و ترکیبات بیولوژیکی برکسی پوشیده نیست. شناساگرهای دما - زمان که به اختصار TTI خوانده می شوند، تجهیزاتی ساده و ارزان برای پایش این تأثیرات محسوب می شوند.
وی ادامه داد: این شناساگرها می توانند بصورت برچسب های کوچکی طراحی شوند که بیانی بصری از تاریخچه حرارتی محصول نگهداری و توزیع را ارائه دهند.
عمادزاده در خصوص اساس کار این نوع شناساگرها گفت: با استفاده از این شناساگرها مصرف کننده می تواند تشخیص دهد که آیا محصول غذایی در یک دمای مرجع مشخص تعریف شده (بحرانی) در حالت گرما یا سرما قرار داده شده است یا خیر.
وی تصریح کرد: موضوع مهم در خصوص این شناساگرها، پیچیدگی آنها و محدود بودن اطلاعات علمی در خصوص نحوه طراحی آنها می باشد که در نمونه تولید شده در مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی سیستم رنگی مناسب جهت تولید این نوع شناساگرها طراحی و در بستری از نانوالیاف قرار گرفته است. سیستم طراحی شده قادر است زمانی که دما از ۳۵ درجه سانتیگراد فراتر رود، تغییر رنگی مشخص از خود ظاهر کند.
مجری این طرح پژوهشی با بیان اینکه کارایی شناساگر تولید شده برروی نمونه پسته طی دوره نگهداری ارزیابی شده است، در مورد اهمیت اقتصادی این دستاورد پژوهشی اظهار کرد: قرارگیری شناساگرهای دما- زمان بر روی بسته بندی، اطلاعات مناسبی را در خصوص نحوه نگهداری محصول در زنجیره تولید تا مصرف به خریدار و یا مراجع نظارتی ارائه می کند و سبب ایجاد ارتباطی مناسب میان شرایطمحصول و مصرف کننده می شود.
وی ادامه داد: استفاده از این شناساگرها بهخصوص در مورد محصولات صادراتی کشور که زمانی طولانی تر راطی می کنند تا به دست مصرف کننده برسند بسیار مفید خواهد بود.
مدیر گروه نانوفناوری مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایعغذایی تاکید کرد: بومی سازی دانش فنی تولید این حسگرها که درانحصار کشورهای معدودی بوده، از مزیت های این دستاورد پژوهشی به شمار می رود؛ مضاف بر اینکه در پژوهش حاضر، از بستر نانولیفیدرتولید شناساگر استفاده شده است که در نتیجه زمینه لازم برای افزایش حساسیت آنها فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه پیشنهاد اجرای این طرح، برنده گرنت پژوهشی ۱۲ هزار دلاری آکادمی جهانی علوم (twas) بوده است افزود: تولید این شناساگرها در کشور می تواند به عنوان تحولی در صنعت بسته بندی محصولات غذایی و دارویی محسوب شود.