یک مطالعه که امروز سهشنبه انتشار یافت، نشان داد کشور چین هر چند که میلیاردها دلار را صرف اشاعه قدرت نرم خود در آسیا کرده، اما در نهایت به نتیجه دلخواهش برای جلب نظر و حمایت مردم بخشهایی از این منطقه به خود موفق نبوده است.
به گزارش خبرآنی، به نقل از خبرگزاری فرانسه، بر اساس گزارش واحد پژوهشی "ایددیتا" در کالج "ویلیام اند مری" در ویرجینیا، در شش سال اخیر شی جینپینگ، رئیس جمهور چین بودجه حوزه امور خارجه این کشور را از 30 میلیارد یوآن به 60 میلیارد یوآن افزایش داده و هدفش از این رویکرد، تقویت دیپلماسی جهانی این کشور بوده است.
در این گزارش که با همکاری انستیتوی سیاست جامعه آسیا و پروژه قدرت چین در مرکز مطالعات بینالمللی و راهبردی تهیه شده، آمده است: "دیپلماسی عمومی یکی از مولفههای حیاتی جعبه ابزار پکن برای خنثی ساختن تهدیدهای بالقوه و غلبه بر کمبودهای داخلی و در عین حال از دور خارج کردن رقبای منطقهای بوده است. همچنین این به اصطلاح جعبه ابزار چین برای اعمال نفوذ در جنوب و مرکز آسیا شامل سرمایهگذاریهای زیرساختی، عملیاتهای رسانهای حمایت شده از سوی دولت، شهرهای دوقلو، دیپلماسی نظامی و انستیتوهای کنفوسیوسی است که به دانشجویان درباره زبان و فرهنگ چینی درس میدهند."
این گزارش در عین حال مشخص کرده که 95 درصد از دیپلماسی مالی چین به سمت زیرساخت میرود و تنها پنج درصد از آن صرف حوزههای دیگر نظیر کمکهای انسانی یا کاهش بدهی میشود.
در عین حال دو کشور پاکستان و قزاقستان دربردارنده نیمی از سرمایهگذاریهای پکن در منطقه هستند و هر دو کشور در ابتکار عمل کمربند و جاده رئیس جمهور چین به عنوان یک برنامه زیرساختی جهانی نقشی کلیدی دارند.
در این گزارش مشخص شده که پکن برنامههای فرهنگی و بورسیهای و تبادل دانشجو را نیز تقویت کرده و تقریبا تمامی کشورهای حوزه جنوب و مرکز آسیا دست کم پذیرای یک شکل از رسانههای دولتی چین نظیر تلویزیون، رادیو و یا رسانههای چاپی هستند.
این گزارش تصریح کرده که پکن به دنبال این است که هم عملیاتهای رسانهای خود را توسعه دهد و هم روابطش با خبرنگاران را تقویت کرده و در ضمن اشاعه پوششهای خبری مثبت از چین، انتقادهای منفی از خود را هم سرکوب کند.
طبق این گزارش با این حال هیچ یک از این ابزارهای دیپلماسی چین منجر به همگرایی با این کشور در سازمان ملل از جمله در زمینه رای دادن به نفع چین نشده است. در این گزارش آمده است: دستاوردهای چین در قبال جلب نظر شهروندان عادی در منطقه در بهترین حالت ظاهری بودهاند و عمدتا هم دورنماهای اقتصادی و نه داشتن نظر مثبت نسبت به فرهنگ و زبان چینی در پشت این جلب نظر بوده است.
انتهای پیام