گروه دفاعی امنیتی پایگاه خبری خبرآنی- صبح امروز سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه در ششمین همایش قایقهای تندرو از ساخت قایق جدیدی با سرعت 90 نات در این نیرو خبر داد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکنون طیف متنوعی از قایقهای تندرو با سرعتها و کاربردهای متفاوت را طراحی و تولید و وارد چرخه عملیاتی کرده است که پرسرعت ترین آن شناورهای سراج با سرعت 70 نات است. البته سردار فدوی فرمانده سابق نیروی دریایی سپاه در سال 95 از ساخت شناورهایی با سرعت 80 نات نیز خبر داده بود.
ایده بکاریگری قایقهای تندرو در نیروی دریایی سپاه (که در ادبیات خارجی به زنبورهای سرخ معروف هستند) از اواسط جنگ تحمیلی و همزمان با حضور ناوگان نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس بوجود آمد. در آن زمان نیروی دریایی سپاه با خرید تعدادی قایق تندور از کشور سوئد و تجهیز آنها به راکتاندازهای 107 میلیمتری و تیربارهای 12.7 میلیمتری کار خود در خلیج فارس را شروع کرد و توانست موازنه عملیاتهای مقابله به مثل را به نفع ایران تغییر دهد.
بر اساس آمارهای منشتر شده، در سال 65 به ازای هر 6 کشتی ایرانی 1 کشتی دشمن مورد حمله قرار میگرفت که این میزان دو سال بعد به صورتی رقم میخورد که به ازای هر دو کشتی ایرانی، سه کشتی خارجی در خلیج فارس مورد هدف قرار میگرفت.
قایق تندور عاشورا مجهز به راکت انداز 107 میلیمتری
عملکرد مثبت و خیلی خوب بکارگیری قایقهای تندرو در دوران دفاع مقدس موجب شد تا این ایده به اصلی ترین راهبرد نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس بدل شود و بر همین اساس طی سالهای بعد از جنگ نیز طراحی و تولید قایقهای تندور و تجهیز آنها به تسلیحات پیشرفته مانند موشکهای کروز ضد کشتی در دستور کار قرار گیرد. این راهبرد تاجایی موثر بود که حتی در برخی موارد موجب شد تا نیروهای آمریکایی نیز راهبرد خود در خلیج فارس را برای مقابله با قایقهای تندور تغییر دهند.
از سال 1386 با تقسیم کار بین نیروی دریایی سپاه و ارتش، مسئولیت حفاظت از آبهای خلیج فارس به عهده نیروی دریایی سپاه واگذار شد و ندسا تحت امر قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) 2 به اجرای ماموریت در خلیج فارس میپردازد. از آن زمان به بعد تولید و ارتقاء شناورهای تندرو متنوعی در دستور کار نیروی دریایی سپاه قرار گرفت. علاوه بر آن تسلیح این شناورها به انواع موشکهای کروز ضد کشتی نیز شروع شد که در نتیجه آن شناروهای سپاه به موشکهای کروز با بردهای مختلف از 25 تا 300 کیلومتر مجهز شدند.
شناور ذوالفقار نیروی دریایی سپاه مجهز به موشکهای کروز ظفر نصر بابردهای 25 و 35 کیلومتر
درسالها اخیر با رونمایی از موشک نصر بصیر با برد 100 کیلومتر این شناور به موشکهای نصر بصیر هم مجهز شده است
شناور «تندر» نیروی دریایی سپاه مجهز به موشکهای کروز قدیر با برد 300 کیلومتر
اما در سال 1388 نیروی دریایی سپاه به یک شناور با قابلیتهای جدید دست یافت و شناور تندروی «سراج» با سرعت 70 نات معادل 130 کیلومتر تحویل نیروی دریایی سپاه شد. سراج در اصل نمونه بومی شده یک قایق مسابقهای انگلیسی به نام بلید رانر بود که تا آن زمان تنها در جریان مسابقات قایق رانی از آن استفاده شده و سریعترین قایق مسابقهای در کلاس وزنی خود بود.
سراج، شناور تندروی تهاجمی راکتانداز و متناسب با مناطق آب و هوای گرمسیری است. جنس بدنه این شناور فایبرگلاس و مجهز به امکانات بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است. طراحی کابین در این شناور به گونهای است که در سرعت بالا در داخل کابین، تغییرات ارتفاعی ناشی از حرکت بر روی آب و صدای چندانی احساس نمیشود. همچنین در شرایط طوفانی دریا سرنشینان آن شدت امواج را احساس نخواهند کرد.
شناور تندرو سراج مجهز به راکتانداز 107 میلیمتری دریایی و تیربار 12.7 میلیمتری
شناور تندرو سراج با قابلیت حمل راکت اندازهای دریایی 107 میلیمتری 11 لوله ای پایدار شده، یک رادار جستجوی دریایی با برد حدود 30 کیلومتر و تیربار 12.7 دارد و به طور گسترده در خدمت واحدهای عملیاتی نیروی دریایی سپاه است.
حالا سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی پا را از این هم فراتر گذاشته و توانسته به فناوری ساخت شناورهایی با سرعت 90 نات معادل 170 کیلومتر بر ساعت دست یابد. تسلیح شناوری با این سرعت نیازمند دستیابی به فناوری جدیدی در حوزه استبلایز(پایداری) سیستمهای سلاح این شناور است. زیرا سرعت 170 کیلومتر بر ساعت موجب ایجاد تکانهایی در شناور میشود که در دقت شلیک سیستم سلاح آن تاثیرگذار است.
از سوی دیگر قوای پیشران این شناور هم باید نسیت به سایر شناوهای موجود در نیروی دریایی سپاه تقویت شده باشد که احتمال در این شناور از موتور واتر جت ملی که سال گذشته رونمایی شد استفاده شده است.
در موتورهای واتر جت با استفاده از مکش آب از زیر بدنه کشتی و دمیدن آب از عقب شناور باعث پیش وری شناور میشوند. در این نوع از پیشرانهای دریایی، پروانه پمپ با دور ثابتی می چرخد و آب را به یک سو به جریان می اندازد و حتی در بسیاری مواقع نیازی به گیربکس نیست. مجموعه نیروی رانش فشار کمتری را تحمل می کند و مستلزم نگهداری و تعمیرات کمتری است.
موتور واتر جت ملی
از آنجایی که در موتورهای واتر جت پروانه حذف شده است مانعی برای برای حرکت شناور در آبهای کم عمق وجود ندارد و شناورهای میتوانند با استفاده از این سیستم به راحتی در آبهای کم عمق بدون اینکه صدمه ببینند هم حرکت کنند. این مزیت برای عملیات در نقاطی مثل خلیج فارس که عمدتا از عمق کم آب برخوردار بوده و در مناطق ساحلی جزایر موجود در این خلیج یک نقطه قوت بسیار بالا محسوب می شود.
اما این پایان کار نیست و فرمانده نیروی دریایی سپاه گفته است که باید به سمت ساخت شناورهایی با سرعت 100 نات معادل 185 کیلومتر بر ساعت حرکت کنیم. این بدان معنا است که در آینده شاهد ورود نسل جدیدی از شناورهای تندرو به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه خواهیم بود که نقش بسزایی در افزایش قدرت رزم دریایی ایران در خلیج فارس دارد.
انتهای پیام/