به گزارش خبرنگار خبرآنی، رئیس سابق آژانس فضایی قزاقستان که در همایش «جوانان، فناوری و فضا» در دانشگاه علم و صنعت ایران حضور یافته بود، با تشریح سه سفر خود به فضا در سال های ۱۹۹۴، ۱۹۹۸ و ۲۰۰۱ گفت: امروزه هدف از سفرهای فضایی انجام آزمایش های متنوع علمی و تحقیقاتی به منظور بهبود کیفیت زندگی انسان در کره زمین است.
فناوری فضایی ایران توانایی اعزام فضانورد محقق را دارد
وی افزود: اگر ایران در آینده صرفا یک فضانورد را به عنوان جهانگرد به فضا بفرستد این امر باعث تعجب و شگفتی دیگران نمی شود، البته این کار برای بالا بردن روحیه مردم و ایجاد انگیزه و افزایش پرستیژ کشور مناسب است. اما به نظر می رسد بخش فضایی ایران از توانمندی لازم برای اعزام یک فضانورد محقق به فضا برخوردار است.
موسی بایف پتانسیل های فضایی ایران را مناسب و در حال رشد توصیف کرد و با اشاره به سفر توریستی یک فضانورد اماراتی به ایستگاه فضایی بین المللی در هفته گذشته گفت: ایران باید یک برنامه علمی و تحقیقاتی جامع برای اعزام فضانورد به فضا تهیه کند تا وقتی در بازگشت خبرنگاران از فضانورد ایرانی می پرسند در فضا چه کردید وی نگوید من غذاهای متنوع کشورم را به فضا بردم و با آنها از همسفرانم پذیرایی کردم.
دردسرهایی که گردشگر فضایی آمریکایی به پا کرد
این فضانورد باسابقه با اشاره به سفر سال ۲۰۰۱ خود به فضا برای همراهی با اولین گردشگر فضایی جهان که یک آمریکایی بود، گفت: این فرد یک میلیاردر امریکایی به نام دنیس تیتو بود که برای پرواز یک هفته ای به ایستگاه فضایی بین المللی ۲۰ میلیون دلار پرداخت کرد و من موفق شدم علیرغم همه مشکلاتی که وی ایجاد کرد او را زنده به زمین بازگردانم.
موسی بایف در ادامه گفت: این آمریکایی شرایط خاصی داشت و باید هر ۵ ساعت یک بار به او آمپول تزریق می شد که انجام این کار در فضا خسته کننده و وقت گیر بود. وقتی به ایستگاه فضایی بین المللی رسیدیم من تنها ۵ دقیقه او را به حال خود گذاشتم و این امریکایی شیطنت کرد و به علت بی دقتی سر خود را به بدنه ایستگاه فضایی کوبید و آن را شکافت.
وی با اشاره به دشواری های درمان و جراحی سر این جهانگرد آمریکایی در شرایط بی وزنی گفت: در حالی که خون وی از سرش به شکل گلوله های قرمز رنگ معلق خارج می شد و لوازم مورد نیاز برای جراحی در فضا در حال حرکت بود، من با دشواری زیاد توانستم سر وی را بخیه بزنم و این اولین عمل جراحی سر در فضا و در شرایط بی وزنی بود و بعد از این کار آمریکایی ها به من لقب پرستار بچه قزاقستانی را دادند.
موسی بایف سپس اظهار داشت: پس از مدتی قرار شد دنیس تیتو از طریق ویدئو کنفرانس با خبرنگاران آمریکایی بر روی زمین مصاحبه کند و من برای اینکه سر آسیب دیده او معلوم نباشد مجبور شدم یک کلاه بیسبال بر سر او بگذارم. ولی تیتو با عصبانیت این کلاه را به کناری پرت کرد. وقتی از او سوال کردم مشخص شد چون بر روی این کلاه عبارت پیتزا هات نوشته شده بود - که عنوان یک رستوران زنجیره ای رقیب کسب و کار میلیاردر آمریکایی بود – وی دست به چنین اقدامی زده بود.
او افزود: در نهایت برای راضی کردن این آمریکایی با چسب قرمز عبارت پیتزا هات را پوشاندیم. ولی او در این وضعیت ظاهری شبیه به سربازان ارتش سرخ شوروی را پیدا کرده بود. البته خبرنگاران آمریکایی در جریان برگزاری ویدئو کنفرانس متوجه این موضوع نشدند و حتی یکی از آنها گفت دنیس تو یک امریکایی واقعی هستی که حتی در فضا کلاه بیسبال آمریکایی بر سر می گذاری. اما روس ها که متوجه چسب سرخ رنگ شده بودند حسابی به این موضوع خندیدند و تا مدت ها آن را دستمایه طنز و شوخی کردند.
به گزارش مهر، در این همایش آناتولی آرسه بارسکی فضانورد باسابقه روس نیز ضمن بیان خاطراتی از فعالیت های فضایی گسترده اتحاد جماهیر شوروی گفت: من ۲۵۱ امین فضانورد کره زمین و ۷۱ امین فضانورد شوروی سابق هستم.
وی افزود: در جهان در مجموع ۵۶۵ فضانورد وجود دارد که ۶۵ نفر از آنها خانم هستند. ۴۰ کشور جهان تا به حال فضانورد به خارج از کره زمین اعزام کرده اند و باید بدانیم که فضانوردان در سفرهای خود شرایط سخت و دشواری را تحمل می کنند.