گروه‌های فلسطینی طرح جدیدی برای آشتی ملی مطرح کردند

هشت گروه فلسطینی طرح جدیدی را به جنبش فتح و حماس برای آشتی ملی فلسطین و پایان دادن به دودستگی ارائه کردند.

به گزارش خبرآنی، به نقل از شبکه عربی ۲۱، طرح جدید آشتی ملی شامل سه مسأله اصلی است که بارزترین آنها در نظر گرفتن کلیه توافق‌نامه‌های امضا شده از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۷ به عنوان مرجعی برای تکمیل طرح آشتی است.

روابط سیاسی میان دو جنبش حماس و فتح از زمان وقوع دودستگی میان دو طرف از اواسط ۲۰۰۷ قطع شده است، تا جایی که تاکنون تلاش‌ها برای انعقاد توافق‌نامه‌ای که طرفین را ملزم کند و به پایان دادن به دودستگی بیانجامد، ناموفق بوده‌ است.

در سایه تشدید اظهارات رسانه‌ای میان دو طرف، هشت گروه فلسطینی عبارت از جنبش جهاد اسلامی، دو جبهه مردمی و دموکراتیک، حزب ملت و طرح ملی، حزب اتحادیه دموکرات، جبهه مردمی – فرماندهی کل و الصاعقه طرح جدیدی برای آشتی ملی و پایان دادن به دودستگی ارائه کردند.

این طرح به سازمان آزادی‌بخش فلسطین و تلاش برای اصلاح و احیای آن می‌پردازد. در این طرح همه گروه‌ها بدون سیاستِ در حاشیه قرار گرفتن، مشارکت دارند.

در این راستا، مریم ابو دقه، عضو دفتر سیاسی جبهه مردمی اعلام کرد، این طرح در شرایطی مطرح می‌شود که مساله فلسطین از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی به خطر افتاده است و این شرایط می‌طلبد، گروه‌های سیاسی برای مقابله با این توطئه از طریق تحقق اتحاد ملی بر پایه مشارکت وارد عمل شده، منافع حزبی را با هدف نجات مساله فلسطین کنار گذاشته و برای مقابله با توطئه‌ها و تهدیدهای خارجی آماده باشند.

وی ادامه داد، آنچه که این طرح را متمایز می‌کند، وجود جدول زمانی برای اجرای تفاهمات، وجود کمیته‌هایی متشکل از دبیرکل‌های گروه‌ها جهت نظارت بر مراحل اجرای بندهای این طرح است. طرح جدید در راستای تکمیل روندی است که مصر از زمان نظارت بر پرونده طرح آشتی ملی آغاز کرده است. همچنین حضور سازمان اطلاعات مصر، اتحادیه عرب در چشم‌انداز این طرح جدید مد نظر قرار گرفته‌ است.

از سوی دیگر، عبدالله عبدالله، عضو شورای انقلاب جنبش فتح در واکنش به طرح جدید آشتی مدعی شد: آشتی ملی فلسطین نیازی به طرح‌های جدید ندارد و بیشتر از آن، به احساس مسؤولیت ملی حماس نیاز دارد تا توافقی که ۱۲ اکتبر ۲۰۱۷ در قاهره منعقد شد، اجرایی شود و مسائلی جز آن، اقدامات حماس خواهد بود تا برای بقا و کنترل خود بر غزه زمان بیشتری بخرد.

وی افزود: فتح مانع از اجرای هرگونه توافق‌نامه‌ای که به نفع مردم است، نمی‌شود و این جنبش موضع رسمی خود را درباره بندهای این طرح از طریق شبکه‌های رسمی اعلام خواهد کرد.

اما جنبش حماس، از زبان یحیی موسی، یکی از رهبران این جنبش اعلام کرد، درباره هرگونه طرح آشتی که درد و رنج ملت فلسطین را بکاهد، در موازات با گروه‌ها حرکت می‌کند.

وی تاکید کرد، حماس موافقت خود را با طرح جدید اعلام کرده است و انتظار دارد که فتح با برداشتن تحریم‌ها، کاهش محدودیت‌های اعمال شده بر غزه، پرداخت حقوق خانواده‌های شهدا و اسرا، توقف پیگرد امنیتی اعضای حماس در کرانه باختری، حسن نیت خود را نشان دهد.

همچنین منابعی به روزنامه الشرق الاوسط گفتند، ‌طرح گروه‌های فلسطینی برای پایان دادن به دودستگی پاسخی از سوی حماس و فتح دریافت نخواهد کرد، زیرا این دو جنبش معتقدند، این طرح حرف تازه‌ای ندارد و مسائل مورد اختلاف را بررسی نمی‌کند، از سوی دیگر احتمالا این طرح با تلاش‌های مصر درخصوص طرح آشتی ملی مغایرت داشته باشد.

به گفته این منابع، این دو جنبش در این طرح چیزی جز ابتکارعمل رسانه‌ای که آن هم هیچ پیشرفتی ایجاد نخواهد کرد، مشاهده نکردند. فتح به دنبال این است که حماس اداره نوار غزه را تحویل دهد، این در حالی است که حماس بر اصل شراکت در حکومت مصر‍ّ است و به دنبال راه‌حل‌هایی در خصوص مسائل پیچیده است.

این گروه‌ها خواستار برگزاری نشست کمیته احیاء و توسعه سازمان آزادی بخش فلسطین در اکتبر ۲۰۱۹ در قاهره با حضور محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین شدند. هدف از این نشست توافق بر سر دیدگاه‌ها درباره برنامه و استراتژی ملی مبارزه مشترک، توافق بر سر تشکیل دولت وحدت ملی انتقالی پیش از پایان ۲۰۱۹ و راهکارهای دریافت ماموریت توسط این دولت، یکپارچه سازی قوانین انتخاباتی نهادهای ملی فلسطین، از سرگیری نشست‌های کمیته برگزاری انتخابات شورای ملی فلسطین و در نهایت برگزاری انتخابات پارلمانی ریاست تشکیلات و شورای ملی در اواسط ۲۰۲۰ است.

طرح جدید آشتی ملی از اکتبر ۲۰۱۹ تا ژوئیه ۲۰۲۰ را مرحله انتقالی برای تحقق اتحاد و پایان دادن به دو دستگی‌ها و فراهم شدن فضای مثبت  از طریق توقف اظهارات رسانه‌ای تنش‌زا از سوی همه طرف‌ها می‌داند.

گروه‌های مذکور این طرح را به دو جنبش فتح و حماس تقدیم کرده و در انتظار پاسخ آن دو هستند. در این راستا احمد سعدات، دبیرکل جبهه مردمی فلسطین از جنبش‌های مذکور خواست این فرصت را برای موافقت با یک دیدگاه ملی جهت تحقق اتحاد و پایان دادن به دو دستگی‌ها غنیمت بشمارند.

طرح آشتی ملی فلسطین در حال حاضر به دلیل اختلافات فتح و حماس بر سر اختیارات دولت فلسطین، تحریم‌های غزه و مذاکرات بر سر آتش‌بس با رژیم صهیونیستی در حالت تعلیق قرار دارد.

فتح خواستار اجرای توافقنامه آشتی منعقده در سال ۲۰۱۷ است؛ زیرا به این ترتیب جنبش حماس باید اداره غزه را به فتح تحویل دهد. اما حماس با این توافق مخالف و خواستار اجرایی شدن توافقنامه منعقده در سال ۲۰۱۱ هست؛ چراکه توافقنامه اخیر بر تشکیل دولت وحدت که ماموریت آن برگزاری انتخابات است و به حماس اجازه می‌دهد در تشکیل مجدد سازمان‌های امنیتی مداخله داشته باشد تصریح دارد.

فتح و حماس پیرامون پست‌های وزارتی، گذرگاه رفح، کارمندان جنبش حماس و جمع‌آوری مالیات اختلاف نظر دارند.

انتهای پیام

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.