رسانههای وابسته به دولت دمشق اعلام کردند، ترکیه و روسیه درباره شرایط ادلب به توافقی دست یافتند که شامل راهحلی برای انحلال گروه تروریستی تحریر الشام (جبهه النصره سابق) و دولت وابسته به آن است.
به گزارش خبرآنی، روزنامه الوطن چاپ سوریه به نقل از برخی منابع از مخالفان در ادلب نوشت، مذاکرات میان تحریر الشام و گروههای "جبهه ملی آزادسازی" (اپوزیسیون سوریه) با میانجیگری گروه فیلق الشام برای انحلال تحریرالشام و انتقال ادارات به دولت جدیدی که از "جبهه ملی" تشکیل میشود، در دست انجام هستند.
این منابع اظهار کردند، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در جریان دیدار با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود به انحلال ساختار تشکیلاتی هیئت تحریر الشام و دیگر تشکلهای مرتبط به آن همانند "حراس الدین" و "انصارالتوحید" و ادغام نیروهای آنها با تحریر الشام در کمترین زمان ممکن که نیروهای ترکیهای آن را هشت روز تعیین کردند، تعهد داد.
منابع یاد شده افزودند: اعلام آتشبس اخیر در ادلب که از شنبه وارد مرحله اجرا شد، با مجوز مسکو برای اعطای فرصتی به آنکارا جهت انحلال جبهه النصره انجام شد و این یکی از مهمترین بندهای توافقنامههای امضا شده میان دو طرف برای آتشبس بود.
دیدهبان حقوق بشر سوریه روز شنبه تاکید کرد: حملات هوایی به ادلب در شمال غرب سوریه با آغاز فاز اجرایی آتشبس اعلام شده از سوی روسیه متوقف شدند.
این مرکز گزارش داد، جنگندهها از آسمان ناپدید شده و حملات هوایی متوقف شدند. درگیریها میان نیروهای دولت دمشق و شبهنظامیان در اطراف ادلب نیز با آغاز فاز اجرایی این آتشبس یکجانبه در ساعت شش صبح متوقف شدند اما حملات توپخانهای و موشکی همچنان ادامه یافتند.
برخی فعالان سوری نیز فایل صوتی از میشل کیلو، مخالف سوری را منتشر کردند که او در این فایل صوتی گفت، در صورتی که ترکیه در حل مشکل النصره شکست بخورد، کل ادلب تحت کنترل نیروهای سوری تحت حمایت روسیه درخواهد آمد و اگر آنکارا در این زمینه موفق شود، آتشبس برقرار شده و توافق روسیه-ترکیه برای حمایت از فرودگاه حمیمیم، السقیلبیه، راهها و دیگر مناطق حفظ شده و نیز توافقنامهای برای مدیریت مناطق خارج از کنترل دولت سوریه حاصل خواهد شد.
این مخالف سوری افزود: اسامی برای تشکیل آنچه دولت موقت جدید خوانده میشود، وجود دارند که در راس آنها سلیم ادریس برای پست وزارت دفاع در کابینه فرضی قرار دارد.
سایت "عنب بلدی" نیز اعلام کرد، صالح الحموی، رهبر سابق تحریر الشام پس از نشست اخیر پوتین و اردوغان بندهایی از پیشنهاد ترکیه برای حل مشکل استان ادلب را منتشر کرد.
طبق گفته الحموی، بند اول این پیشنهاد انحلال تحریر الشام با انتقال نیروهای آن به "جبهه ملی" با تعیین یک مهلت زمانی بود. بند دوم انحلال کامل دولت نجات سوریه و بند سوم تشکیل دولت موقتی بود که حمایت کشورها از مناطق آزاد شده تنها از طریق آن میسر میشود.
برخی منابع در اپوزیسیون سوریه از چند ماه قبل اعلام کرده بودند که تحریر الشام طرح انحلال نرم و ادغام در دیگر گروهها را بررسی میکند اما شرایط منطقهای و نظامی مانع از انجام آن شد، اکنون به نظر میرسد که زمان مناسبی برای آغاز گامهای عملی تحریر الشام به سوی این انحلال نرم است و صحبتهایی نیز از ادغام نیروهای آن در دیگر گروهها و یا احتمال تشکیل یک گروه یا تشکل جدید که احتمالا اعضای منحل شده تحریرالشام بخشی از آنها باشند، شنیده میشوند.
منابع یاد شده با اشاره به اینکه ترکیه به عنوان ضامن مذاکرات آستانه با فشارهای روبهفزونی برای اجرای بندهای توافقنامه سوچی از جمله انحلال النصره مواجه است، گفتند: این تغییر میتواند بهانه روسیه و دمشق را برای دخالت در ادلب بگیرد و نیز به حمایت از موضعگیری دولت ترکیه برای مقابله با تکرار تجربه غوطه شرقی و درعا در ادلب و سه میلیون ساکن آن منجر شود.
انتهای پیام