به گزارش پایگاه خبری خبرآنی، گزارش سرویس بینالمللی دستیابی و استفاده از بیوتکنولوژی کشاورزی (آیسا) نشان می دهد که ۲۶ کشور شامل ۵ کشور توسعه یافته و ۲۱ کشور در حال توسعه در سال ۲۰۱۸ مجموعا ۱۹۱.۷ میلیون هکتار را زیر کشت محصولات تراریخته بردند. این مقدار نسبت به سال گذشته ۱.۹ میلیون هکتار افزایش داشت.
تداوم افزایش پذیرش محصولات تراریخته توسط کشاورزان جهان نشان میدهد این محصولات موفق شدهاند به مدیریت چالشهای جهانی از جمله گرسنگی، سوء تغذیه و تغییر اقلیم کمک کنند.
محصولات تراریخته نسبت به محصولات غیرتراریخته با صفات برتری مانند عملکرد بیشتر، مقاومت بیشتر در برابر آفات، ارزش تغذیهای بیشتر تولید شدهاند و برای مقابله با چالشهای جهانی نام برده ضروری هستند.
در حال حاضر میلیونها خانواده در سطح جهان از مشکلاتی همچون گرسنگی و سوء تغذیه رنج میبرند.
طبق گزارش سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۸ درباره امنیت غذایی و تغذیه در جهان، جمعیت انسانهای گرسنه در سطح جهان در سه سال گذشته در حال افزایش بوده است. این تعداد برابر جمعیت انسانهای گرسنه در دهه گذشته است؛ همچنین طبق گزارش جهانی بحران غذا در سال ۲۰۱۷ جمعیت افرادی که دچار گرسنگی و سوءتغذیه هستند در حال افزایش بوده است. تعداد این افراد در ۴۸ کشوری که در معرض خطر سوءتغذیه هستند یا در حال حاضر از آن رنج میبرند، ۱۰۸ میلیون نفر است.
فناوری مهندسی ژنتیک و تولید محصولات تراریخته در همه جنبههای امنیت غذایی نقش داشته است. پیوستن کشاورزان به زنجیره کشاورزی مدرن به کمک فناوری تولید محصولات تراریخته به عنوان یک فناوری نو، افزایش عملکرد، کاهش هدررفت محصول و افزایش درآمد کشاورزان و روستائیان با کشت محصولات تراریخته و بهبود وضعیت اقتصادی آنها به افزایش دسترسی به غذا کمک کرده است.
محصولات تراریخته اولین بار در سال ۱۹۹۶ در سطح تجاری تولید شدند. با گذشت ۲۳ سال سطح زیر کشت این محصولات بیش از ۱۱۳ برابر شده است. از سال ۹۶ میلادی تا کنون مجموعا ۲.۵ میلیارد هکتار زیر کشت این محصولات رفته است. این حقیقت فناوری تولید محصولات تراریخته را به سریعترین فناوری پذیرفته شده توسط بشر تبدیل کرده است.
امروز پذیرش محصولات تراریخته اصلی در ایالات متحده آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند، به عنوان کشورهایی که سابقه طولانی در تولید محصولات تراریخته دارند به نزدیک ۱۰۰ درصد رسیده است. این امر نشان میدهد محصولات تراریخته انتخاب کشاورزان برای تولید هستند.
تقاضای کشاوزان و مصرف کنندهها باعث شده است در سال ۲۰۱۸ محصولات تراریخته متنوعتری تولید و به بازار عرضه شوند. سیبزمینی تراریخته، نیشکر تراریخته، سیب تراریخته، کلزا تراریخته و آفتابگردان تراریخته از جمله محصولات تراریخته جدیدی هستند که در سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شده اند.
سیبزمینیهای تراریخته کبود و قهوهای نمیشوند، بعد از سرخ شدن آکریلامید کمتری در آنها ایجاد میشود و به بیماری بادزدگی مقاوم هستند. نیشکر تراریخته که به تازگی وارد بازار جهانی شده است، مقاوم به حشرات آفت و متحمل به خشکی است. کلزای تراریخته جدید دارای مقادیر زیاد اولئیک اسید است.
بررسی ها نشان می دهد که در انتهای سال ۲۰۱۸ میلادی، ۹۱ درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته در ۵ کشور ایالات متحده آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند قرار دارند.
سویای تراریخته بیشترین درصد پذیرش را نسبت به سایر محصولات تراریخته دارد و ۵۵ درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته را در سطح جهان به خود اختصاص داده است.
سطح زیر کشت محصولات تراریختهای که چند صفت به آنها منتقل شده است، افزایش یافته و ۴۲ درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته را در سطح جهان به خود اختصاص داده است.
کشورهای آمریکای لاتین ۷۹.۴ میلیون هکتار را زیر کشت محصولات تراریخته بردند. مجموعا ۱۹.۱۳ میلیون هکتار در ۹ کشور در آسیا و اقیانوسیه زیر کشت محصولات تراریخته رفت.
اندونزی نیشکر متحمل به خشکی را کشت کرده است و این محصول تراریخته با همکاری بخش خصوصی و دولتی تولید شده است.
کشور پادشاهی اسواتینی، سوازیلند سابق، با تولید یک رقم پنبه تراریخته جدید مقاوم به آفت، به عنوان سومین کشور آفریقایی به جمع تولیدکنندگان محصولات تراریخته پیوسته است. سودان و آفریقای جنوبی دو کشوری هستند که پیش از اسواتینی کشت محصولات تراریخته را در آفریقا آغاز کرده اند.
۴ کشور آفریقایی نیجریه، اتیوپی، کنیا و مالاوی، مجوز کشت پنبه تراریخته مقاوم به آفت را صادر کرده و دو کشور اروپایی پرتغال و اسپانیا ذرت تراریخته مقاوم به کرم ساقهخوار را کشت کرده اند.
بخشی از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته به محصولاتی که برای اولین بار معرفی شدند اختصاص پیدا کرده است. سیب زمینی تراریخته، سیب تراریخته، بادمجان تراریخته مقاوم به آفت، یونجه تراریخته حاوی لیگنین کمتر از جمله محصولات تراریخته جدید هستند که برای اولین بار بخشی از سطح زیر کشت محصولات تراریخته را به خود اختصاص دادند.
محصولات تراریخته با صفات جدید به کشاورزان معرفی شدند. نیشکر تراریخته مقاوم به آفت و متحمل به علفکش، کلزای تراریخته با اولئیک اسید زیاد و آفتابگردان محصولات تراریخته جدید معرفی شده به کشاورزان هستند.
برنج طلایی، برنج تراریخته بی تی، پنبه متحمل به علفکش و پنبه حاوی گوسیپول کم، محصولات تراریختهای هستند که مجوزهای جدیدی برای مصرف به عنوان خوراک انسان و دام و فراوری دریافت کردند.
پنبه تراریخته متحمل به علفکش، سویای تراریخته متحمل به علفکش، پنبه دارای گوسیپول کم، یونجه با لیگنین کم و متحمل به علف کش، کلزای حاوی امگا ۳ و چشم بلبلی مقاوم به آفت برخی از محصولات تراریختهای هستند که مجوزهای جدیدی برای کشت آنها صادر شده است.