پزشک؛ سپید پوش آرامش‌بخش اضطرار و درماندگی

گروه سلامت خبرگزاری فارس-محمد تاجیک: انگار تمام درهای دنیا به رویش بسته شده است! سراسیمه کودک بی حال خود را در بغل گرفته و هراسان خود را به اورژانس بیمارستان می‌رساند؛ ضجه می‌زند، فریاد می‌کشد: «به دادم برسید، بچه‌ام از دستم رفت!»

اورژانس پر از مردان و زنان سپید پوشی است که هرکدامشان در قسمتی در حال درمان بیماران هستند؛ یکی دستور تزریق سُرم می دهد و آن یکی از پرستار می خواهد و آمپولی را به بیماری تزریق کند.

در همین گیرو دار که مادر این طرف و آن طرف می رود، مرد میان سالی با لبخند ملیح و رویی خوش به سویش می آید و می گوید: «لطفا آرام باشید!»

دستان کودک را می گیرد و بر روی تخت اورژانس او را می خواباند و پس از معاینه اولیه، سری به نشانه عدم نگرانی از وضعیت کودک تکان می دهد و خطاب به این خانم می گوید:«نگران نباشید، چیز خاصی نیست!»

مادر در حالی که روی صندلی کنار تخت نصفه و نیمه نشسته و به صورت فرزندش زُل زده است، نفس عمیقی می کشد و چند ثانیه ای سکوت می کند.

در همین لحظات دکتر چند قلم دارو در دفترچه کودک می نویسد و مادر نیز حالا کمی آرام گرفته و با اطمینان دکتر، فرزندش را در بغل می گیرد و به سمت داروخانه می رود و...

بله !این روایت کوتاه، داستان واقعی است که هر روز هزاران بار در مراکز درمانی و مطب پزشکان در اقصی نقاط کشور یا بهتر بگوییم در جهان تکرار می شود و چهره گشاده و دستان پر مهر زنان و مردان پزشک همچون مرهمی، تسکین دهنده آلام ودردهای جسمی و روحی بیماران و همراهان آنها هستند.

امروز  بیست و سوم اوت، مصادف با اول شهریور ماه که همزمان با زادروز تولد ابوعلی سیناست، به عنوان  روز «پزشک» نامگذاری شده است.

ابوعلی سینا از مشهورترین و تأثیرگذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایران است که آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت بسیار دارد.

وی در سوم ماه صفر سال 370 قمری در بلخ به دنیا آمد. از کودکی به یادگیری علوم زمان پرداخت و به طبیعت، گیاهان و حیوانات علاقه خاصی داشت و اوقات فراغت خود را در دشت و صحرا به جستجو و کسب تجربه می‌پرداخت.

ابوعلی سینا 450 کتاب در زمینه های گوناگون نوشته است که یکی از معروف ترین کتاب هایش، کتاب «شفا»، دانشنامه علمی و فلسفی جامع و کتاب «قانون» یکی از کتاب های معروف ابن سینا در زمینه علم پزشکی است.

ابن سینا از حیث نیروی جسمانی، مردی نیرومند بود و به همین خاطر از کار کردن احساس خستگی نمی کرد. وی همچنین از لحاظ نیروی ذهنی و تفکر نیز بسیار نیرومند بود؛ به گونه ای که در سن هجده سالگی توانست تمامی دانش های زمان خود را فرا گیرد.

هرگاه با مسأله سختی مواجه می‌شد با وضو به مسجد شهر می‏‌رفت و حل آن مسأله را از خداوند می‌‏خواست. ابوعلی سینا به سبب معالجه بیماری «امیر نوح بن منصور سامانی»، مقرب پادشاه شد. شیخ از این فرصت استفاده کرد و به کتابخانه دربار راه یافت.

در مدت عمر ابوعلی سینا، وقایع متعددی بر او گذشت که از وزارت تا زندان را در برداشت. سرانجام این دانشمند شهیر و فیلسوف کبیر در 58 سالگی در همدان درگذشت و در همان شهر مدفون شد.

روز پزشک، در کشورهای مختلف، در زمان های مختلف و براساس یادبود پزشکان نامدار هر کشور نام گذاری شده و پاس داشته می شود.

در آمریکا، 30 مارس برای بزرگداشت پزشکان و تقدیر از خدمات ارزنده آنها اختصاص داده شده است؛ به شکلی که در این تاریخ و در سال 1842 دکتر «لانگ» برای نخستین بار داروی بیهوشی "اتر" را در عمل جراحی به عنوان بیهوش کننده استفاده کرد.

در آن روز دکتر لانگ «اتر» را برای یک بیمار تجویز کرد و سپس وی را تحت عمل جراحی قرار داد. این در حالی است که بیمار پس از به هوش آمدن اقرار کرد که طی جراحی هیچ دردی احساس نکرده است.

به همین خاطر در 30 مارس سال 1958 مصوبه "بزرگداشت روز پزشکان" توسط مجلس نمایندگان ایالات متحده به تصویب رسید و در سال 1990 این قانون در مجلس نمایندگان و مجلس سنا نیز معرفی شد. از آن زمان تاکنون 30 مارس در تقویم رسمی این کشور به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است.

در کشور ویتنام، برای نخستین بار روز پزشک در تاریخ 27 فوریه سال 1955 جشن گرفته شد و از آن زمان تا کنون همین روز برای تجلیل از پزشکان در نظر گرفته شده است.


در کشور کوبا، روز 3 دسامبر که یادآور تولد «کارلوس جوان فینلی» است، به روز پزشک اختصاص داده شده است. وی که یک پزشک و دانشمند کوبایی تبار بود، به عنوان پیشگام تب زرد در جهان معروف است. فینلی برای نخستین بار در سال 1881 تئوری پشه ناقل تب زرد را عنوان کرد.


در کشور هند، روز پزشک مصادف با اول ژوئیه است که به دلیل تجلیل از دکتر «بیدهان چاندرا روی»، پزشک افسانه ای و دومین وزیر ایالت بنگال غربی نامگذاری شده است. وی پزشک برجسته و یکی از مهم ترین مبارزان آزادی هند است که در زندگی بسیار پرمخاطره آمیز خود، سرآمد و در حرفه اش بسیار ماهر بود.

 چاندرا روی در تاریخ 4 فوریه 1961 به دریافت بالاترین مدال غیرنظامی این کشور مفتخر شد. این در حالی است که هر سال روز اول ماه ژوئیه به مناسبت روز پزشک در هند تعطیل است.

پزشکان کشورمان به عنوان گروهی از نخبگان جامعه همواره از احترام و منزلت خاصی در همه زمانها در تاریخ چند هزارساله ایران زمین برخوردار بوده اند؛ از روزگاران کهنی که حکیم باشی و نسخه های خانگی و سنتی شان مرهم آلام بیماران در هر کوی و برزنی بود و تا امروز که علوم پزشکی هر لحظه پیشرفت های خیره کننده ای به خود می بیند و دیگر کمتر بیماری را می توان پیداکرد که تحت درمان قرار نگیرد و رشد شتابان علوم پزشکی همچنان ادامه دارد، طبیب از احترام خاصی برخور دار بوده و خواهد بود.

هنوز حضور فعال  پزشکان در سالهای دفاع مقدس دوشادوش دیگر اقشار جامعه در مناطق عملیاتی و تلاش خستگی ناپذیر آنها در درمان رزمندگان و مدافعان این مرزو بوم در یادها باقی است و بسیارند پزشکانی که در قالب حرکت های نوع دوستانه به صورت گروهی یا فردی با تمام وجود و بدون هیچ چشمداشت مادی درمانگر بیماران بی بضاعت در نقاط محروم کشور هستند یا در مطب خود،بسیاری از بیماران را رایگان درمان می کنند.

 

هنوز حضور فعال  پزشکان در سالهای دفاع مقدس دوشادوش دیگر اقشار جامعه در مناطق عملیاتی و تلاش

خستگی ناپذیر آنها در درمان رزمندگان و مدافعان این مرزو بوم در یادها باقی است

 

 اکنون ١٣٩ هزار پزشک عمومی، متخصص و فوق تخصص در کشورمان داریم اما بنا به دلائل مختلفی همچون پایین بودن ورودی دانشجویان پزشکی و به تبع آن پایین بودن خروجی دانشکده های پزشکی،عدم توزیع پزشکان به ویژه پزشکان متخصص در نقاط مختلف و خاصه محروم کشور، نقایص و کمبودهایی را در ارائه خدمات درمانی شاهد هستیم.

البته در کنار همه یژگی های مثبت و قابل توجه این قشر زحمتکش، نقاط خاکستری رنگی نیز در گروه اندکی از جامعه فهیم پزشکان وجود دارد که سبب ساز حرف و حدیث ها و حواشی نامطلوبی می شود که این بخش ناچیز هرگز نمی تواند خدمات قابل تحسین و نوع دوستانه این قشر فهیم را تحت الشعاع قرار دهد.

در این بین هستند کسانی که هیچ سنخیتی با جامعه پزشکی ندارند اما با حیله و نیرنگ و برای سود جویی خود را در قالب پزشک نشان داده و حرمت و جایگاه آنان را زیر سوال برده و می برند و همین جماعت نیز امروزه در لوای گسترش فضای مجازی از اعتماد مردم سوء استفاده کرده و فعالیت غیر علمی شان باعث ایجاد مشکلات بعضاً غیر قابل جبرانی برای مردم شده است.

پزشکان همواره مانند همه اقشار مردم خواسته ها و انتظاراتی از مسؤولان حاکمیتی و جامعه داشته و دارند؛ از توجه به مشکلات صنفی و حق و حقوق قانونی خود در زمینه های حقوقی و کاری تا حفظ منزلت و شخصیت آنها در جامعه؛ از جمله انتظارات پزشکان بوده است و در مقابل نیز مردم هم انتظار دارند این قشر جامعه همواره در هنگام مراجعه آنان برای درمان، با رویی گشاده و صبورانه درمانگر آلام جسمی و روحی شان باشند.

برای آشنایی با خواسته ها و انتظارات پزشکان با چند نفر از متخصصان رشته های مختلف پزشکی به گفت وگو نشستیم.

فهیمه سهیلی پور، فوق تخصص غدد و متابولیسم و استاد دانشگاه اظهار داشت: پزشکان گروهی هستند که مردم در سخت ترین شرایط زندگی شان با آنها موجه می شوند.

وی ادامه داد: در چنین شرایط سختی پزشکان باید مشکلات مردم را درک کرده و همدم روزهای سخت شان باشند.

این فوق تخصص غدد و متابولیسم بیان داشت: اگر یک درصد فشار زندگی مردم به پزشک وارد شود، کافی است تا در طول زمان یک پزشک را فرسوده کند؛ در نتیجه  این موضوع جامعه پزشکی را جزو سخت ترین مشاغل قرار می دهد.

سهیلی پور افزود: یک پزشک زیباترین روزهای عمر خود را در این راه می گذارد و بعد از قبولی در دانشگاه باید 7 سال تلاش بی وقفه کند و بعد از فارغ التحصیلی نیز باید به مناطق محروم برود و این روند در دوره تخصصی نیز ادامه دارد.

مهدی صابری فیروزی، فوق تخصص گوارش و استاد دانشگاه درباره مهمترین خواسته‌های پزشکان از مردم و مسؤولان، اظهار داشت: توصیه بنده به عنوان یک پزشک به مردم این است که به مسائل بهداشتی دقت کنند و بیشتر به پیشگیری توجه کرده و به مواردی مانند فشارخون، چربی خون، اضافه وزن و تحرک و ورزش توجه زیادی داشته باشند. 

وی خطاب به مسؤولان نیز بیان داشت: از مسؤولان می‌خواهم تا ترتیبی اتخاذ کنند تا بیماری‌های خاص تحت پوشش بیمه‌ای قرار گیرند؛ برای نمونه در حوزه گوارش و کبد، بیماران دچار سیروزکبدی برای ویزیت، درمان و دارو هزینه زیادی را باید بپردازند که بیمه می‌تواند با پوشش دادن آن، هزینه‌های این بیماران را تأمین کند. 

امیرهوشنگ احسانی، متخصص پوست، اظهار داشت: مهمترین خواسته بنده از مسؤولان دسترسی یکسان مردم در همه نقاط کشور به خدمات پزشکی است. 

وی ادامه داد: باید رویکرد جامعه به سمت استفاده از داروها و فناوری‌های داخلی باشد؛ با توجه به اینکه گروه پزشکی در ایران نسبت به کشورهای دیگر جلوتر است؛ در نتیجه باید در زمینه مصرف داروها نیز وابستگی‌مان به تولیدکننده‌های داخلی بیشتر باشد. 

این متخصص پوست خطاب به مردم بیان داشت: از مردم می‌خواهم که در حوزه درمان بیماری‌های پوست و زیبایی فریب تبلیغات زیاد را نخورند.

ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی گفت: متأسفانه شاهد از دست دادن حرمت اولیه پزشکان نزد برخی دولتمردان و مردم هستیم.

وی ادامه داد: علت این موضوع این است که هزینه درمان فوق‌العاده بالاست و مردم این موضوع را از چشم پزشکان می‌بینند. 

خسرونیا اضافه کرد: ما پزشکان دوست داریم که حرمتمان به پنجاه یا شصت سال پیش که دارای احترام زیادتری بودیم، برگردد.

رامین اسکندری، متخصص قلب اظهار داشت: متأسفانه برخی مسائل از سوی عده ای دامن زده می‌شود و می‌خواهند جو بی‌اعتمادی علیه پزشکان شکل گیرد و مردم به پزشکان اعتماد نداشته باشند. 

وی ادامه داد:‌ البته ممکن است در هر صنفی افرادی باشند که خوب عمل نکنند، اما به صورت عام، پزشکان ما پاک‌دست بوده و مهمترین خواسته ما این است که مردم به پزشکان اعتماد کنند. 

به گزارش فارس، آنچه امروز و همزمان با روز بزرگداشت پزشک باید مورد توجه مسؤولان، خاصه متولیان بهداشت و درمان قرار گیرد، توجه همزمان به دو موضوع مهم است؛ اول حفظ جایگاه و منزلت جامعه پزشکی کشور و عنایت به خواسته های صنفی آنهاست و دومین موضوع نیز توجه متقابل جامعه پزشکی به انتظارات مردم جامعه در هنگام مراجعه برای درمان است و اینکه همواره پزشکان را ملجا و پناهگاهی قابل اطمینان در لحظات سخت بیماری خود بدانند.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.