فرایند انتقال صدها تن از مسلمانان روهینجا از بنگلادش به میانمار که برای امروز (پنجشنبه) مقدمهچینی شده بود، به دلیل عدم موافقت پناهجویان منتخب برای بازگشت داوطلبانه، در عمل ناممکن به نظر میرسد. مردمِ از خانه گریزان، جهت بازگشت خواستار تضمین حق شهروندی و امنیت خود در میانمار هستند.
به گزارش خبرآنی به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، خالد حسین، یکی از مقامات ارشد دفتر کمیساریای امداد و تجدید اسکان پناهجویان در بنگلادش میگوید: "هنوز فردی ندیدهایم که با بازگشت موافقت کند؛ اما تمام مقدماتمان مهیا است".
اعضای دستکم ۲۲۱ خانواده مسلمان روهینجایی، در آستانه بازگشت به محل زندگی سابق خود، دیروز به مصاحبه با گزارشگران پرداختند. شیخ حسینه، نخستوزیر بنگلادش به دولت خود اعلام کرد پناهجویان را مجبور به بازگشت نکنند و این کار، تنها در صورت تمایل آنها انجام گیرد.
دولت میانمار، ۳۴۵۰ پناهجو از ۱۰۵۶ خانواده را برای بازگشت به میانمار حائز شرایط مطلوب عنوان کرده است. این تعداد پناهجو در میان حدود یک میلیون روهینجایی، در منطقه کاکس بازار بنگلادش پناه گرفتهاند.
در ماه اوت ۲۰۱۷، ارتش میانمار کمپینی ضد شورش علیه مسلمانان روهینجا شکل داد. این رویکرد سرسختانه، در پاسخ به یک حمله صورت گرفت و حال بیش از ۷۰۰ هزار تن از مردم این منطقه گریختهاند؛ رویکرد ارتش میانمار که پاکسازی قومیتی شناخته میشود، شامل سوزاندن خانهها، تجاوز و کشتار گسترده این مردمان بوده است.
آژانس پناهندگان سازمان ملل اعلام کرده است در حال رایزنی با "دولتهای نگران" جهت ایجاد شرایط مطلوب برای بازگشتن پناهجویان به خانههایشان است. استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل اظهار کرد که بازگشت این آوارگان، باید به صورت داوطلبانه انجام بگیرد و این اساس رویه سازمان ملل است.
در همین خصوص، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل تاکید کرده است که پناهجویان باید اطلاعاتی که نیاز دارند را در اختیار داشته باشند تا درخصوص بازگشت تصمیم بگیرند.
در نوامبر سال پیش، تلاشی مشابه برای بازگرداندن پناهجویان انجام گرفته بود اما به دلیل عدم تمایل مردم به بازگشت، بینتیجه ماند. پناهجویان از دستگاهها خواسته بودند تا رویه بازگردانی را متوقف کنند و مکررا شعار میدادند که قصد بازگشت ندارند.
این بار، کمپهای پناهجویان عاری از نشانههای تظاهرات است و محمد ابو الکلام، کمیساریای پناهجویان بنگلادش از این موضوع راضی است. وی میگوید: "این نشانه خوبی است و فکر میکنم که پیشرفت صورت گرفته است؛ سال پیش، آنها (پناهجویان) از بازگشت به محل زندگیشان خودداری میکردند و از کمپها دور میشدند اما امسال مصاحبه میکنند و آزادانه به صحبت میپردازند". به گفته این مقام، پناهجویان به آنها اعتماد دارند.
کلیم الله، یکی از پناهجویانی است که نامش در لیست بازگشت آمده است؛ او میگوید که خانوادهاش تمایل به بازگشت دارند اما میانمار باید متعهد شود که به آنها حق شهروندی و امنیت بدهد. این پناهجو هنگامی که محل مصاحبه را ترک میکرد، گفت: "ما میخواهیم به خانه بازگردیم، بنگلادش کشور ما نیست اما تضمینی وجود ندارد که ما شکنجه یا کشته نشویم".
بسیاری از مردم عنوان کردهاند که تحت نظارت مستقیم سازمان ملل -و نه دولت میانمار- امکان بازگشتشان وجود دارد.
میانمار، روهینجاییها را از دیرباز شهروند محسوب نمیکرد و نمیکند و این مردمان، با مشکلات حاصل از تبعیض و تحریم مواجهاند. تحقیقات سال پیش سازمان ملل درباره این موضوع، حاکی از آن بود که مقامات بلندپایه ارتش میانمار به جرم نسلکشی، جرایم جنگی و ضد بشری در سرکوب روهینجاییها تحت پیگرد قرار گیرند. دولت میانمار، این گزارش را رد کرده است.
انتهای پیام