شمارش معکوس برای مراسم سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین در اول ماه اکتبر، شش هفته آتی را تبدیل به دورهای مهم برای تظاهرات هنگکنگیها کرده است.
به گزارش خبرآنی، پایگاه خبری بلومبرگ در تحلیل رویکرد اخیر معترضان هنگکنگی و احتمال مداخله نظامی ارتش آزادیبخش خلق چین جهت خواباندن تظاهرات، به بیان نکات ذیل پرداخته است:
«در مراسم هفتادمین سالگرد تاسیس جمهوری خلق چین –نامی که رهبران حزب کمونیست چین پس از عقبراندن رژیم چیانگ کایشک به تایوان مورد استفاده قرار دادهاند، رژهای نظامی در پکن با نظارت شخص شی جینپینگ، رئیسجمهور این کشور صورت خواهد گرفت. این موضوع باعث شده تا نگرانیها درخصوص اینکه "شی" به دنبال تحت کنترل درآوردن هنگکنگ -بعد از آن تاریخ- باشد تا از وقوع خشونتهای خبرساز جلوگیری کند، افزایش یابد.
اینکه با بازگشت دانشجویان و دانشآموزان –که تاکنون به هدایت تظاهرات هنگکنگ پرداختهاند- به دانشگاهها و دبیرستانها در هفته اول سپتامبر، چه تغییری در روند تظاهرات شاهد خواهیم بود، محل نزاع است. در حالیکه گروههای دانشجویی در حال برنامهریزی برای حفظ جریان تظاهرات علیه کنترل فزونییافته پکن بر این دولتشهر هستند، برخی تحلیلگران معتقدند آغاز سال تحصیلی، تظاهرات را از رمق میاندازد.
سانی چئونگ، یک دانشجوی 23 ساله هنگکنگی که عضو هیئت "امور بینالملل موسسات عالی هنگکنگ" است، میگوید: "ما برای ماه سپتامبر، اعتصابهای کلاسی متعددی برنامهریزی کردهایم که از سوی دانشآموزان دوره متوسطه و نیز دانشجویان صورت خواهد گرفت؛ ما حمایت گستردهای خواهیم داشت". هیئت مذکور، نماینده 12 مرکز اصلی تحصیلی از جمله دانشگاه هنگکنگ است.
پنجره طلایی
درگیریهای فزاینده، باعث شده تا کری لام، رئیس اجرایی هنگکنگ، برای اتخاذ راه حلی جهت جلوگیری از خشونت و تلفات بیشتر –که بر تنش میتواند بیفزاید- تحت فشار قرار بگیرد. افزایش تنش مذکور، شی را ملزم خواهد کرد تا ارتش آزادیبخش خلق چین را برای حفظ کنترل به این دولتشهر اعزام کند. تظاهرات مسالمتآمیز روز یکشنبه، پس از هفتهها درگیری و شلیک گاز اشکآور صورت گرفت؛ این تظاهرات صلحطلبانه، باعث شده که هر دو طرف نزاع، به دنبال راه حلی مشترک بگردند.
مایکل تیان، تاجر و قانونگذار موافق اعمال سیاستهای پکن در هنگکنگ، روز سهشنبه به شبکه بلومبرگ گفت: "10 روز آتی، پنجره طلایی است؛ اگر هنگکنگ میخواهد از مداخله دولت مرکزی در ماه سپتامبر جلوگیری کند، این زمانی عالی است که کری لام، به قبول 5 درخواست [معترضان] فکر کند".
در همین حال که چین، مقامات دولتی و تجاری را تحت فشار گذاشته تا تظاهرات تحت کنترل درآید، ارسال نیروهای چین به هنگکنگ، هنوز هم به عنوان راه حل نهایی خاموش کردن تظاهرات مطرح است. ویلی لام، از استادان دانشگاه چینی هنگکنگ میگوید بخشی از استراتژی چین، تمرکز بر آسیبرسانی اقتصادی به هنگکنگ است که طی آن، حمایت از دانشجویان را کاهش میدهد.
این استاد مرکز مطالعاتی میگوید: "چین برای خنثی کردن تظاهرات، دست کم پیش از روز ملی به نیروهای مسلح متوسل نخواهد شد؛ هرگونه اقدام اینچنینی، سایهای بر خود مراسم خواهد افکند".
روز سهشنبه، میچ مککانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا که در 1992 قانونی تصویب کرد که طی آن، مزایای تجاری ویژهای به هنگکنگ اعطا شد، طی مقالهای در روزنامه والاستریت آورده است: "اگر خودمختاری هنگکنگ تضعیف شود، سنا در کنار دیگر اقدامات، درخصوص رابطه ویژه [با هنگکنگ] تجدیدنظر خواهد کرد.
نشانی از مصالحه
شروط تظاهرکنندگان برای ترک تظاهرات، لغو کامل لایحه استرداد [متهمان] به چین توسط کری لام، تحقیقات مستقل درخصوص خشونت پلیس، رها کردن بازداشتشدگان، پایان دادن به "شورشی" خواندن معترضان و اعطای حق انتخاب رهبران به شهروندان است. مقامات پکن، تاکنون تسلیم این خواستهها نشدهاند و خواستار آن هستند که پلیس، معترضان قانونشکن را مجازات کند.
کری لام، روز سهشنبه، با پیشنهاد ایجاد بستر برای گفتوگو، رسیدگی به شکایات علیه پلیس و بررسی گسترده علل بروز این مشاجره، نشان نویدبخشی به معترضان عرضه کرد. اگرچه این پیشنهاد نمیتواند تقاضای معترضان را برآورد کند، نشاندهنده تمایل برای حل قسمتی از آن درخواستها است؛ این پیشنهاد توسط اصلیترین گروه معترضان، رد شده است.
برای هفتههای بعد، معترضان در حال برنامهریزی برای اقداماتی متعدداند که نشان خواهد داد آنها تظاهرات مسالمتآمیز را ادامه میدهند یا خیر؛ تظاهرات، توسط دو دسته که یکی میانهرو و دیگری افراطیتر است هدایت میشود. گروه افراطیتر، از میلههای آهنی و پرتاب کوکتل مولوتوف به سوی پلیس استفاده میکنند؛ پلیس نیز در پاسخ، به گاز اشکآور و باتوم متوسل میشود.
مقطع زمانی نادر
فرناندو چئونگ، قانونگذار حزب اپوزیسیون [مجلس قانونگذاری هنگکنگ] که اغلب در صحنه تظاهرات نیز جهت تنشزدایی حضور داشته، اظهار کرده است که این فکر دولت که تظاهرات با آغاز سال تحصیلی آرام میگیرد، اشتباه است. او آرامش نسبی کنونی را موقعیتی کلیدی برای یافتن راه حل میداند.
این عضو مجلس میگوید: "این مقطع زمانی نادری است که طرف بیشتر نظامی معترضان، موافقت کرده تا خویشتنداری کند؛ اما اگر پاسخی دریافت نشود –و یا این پاسخ باشد- به این معناست که پایانی برای این [مشاجره] وجود ندارد و وضعیت آشوب، ادامهدار خواهد بود. احتمال تشدید اوضاع وجود دارد که خوب نیست".»
انتهای پیام