به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل از معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، شناخت خاصیت یک ماده بدون شناخت مواد تشکیلدهندهاش ممکن نیست. تجهیزاتی که بتوانند با تحلیل دقیق و موشکافانهای از ماده از اسرار درونیاش خبر بدهند، وجود دستگاههایی با فناوری پیشرفته و حساسیت بالا است.
دستگاههایی مانند اسپکتروفتومتری برای طیفسنجی و آنالیز مواد مختلف، کاربردی ویژه در آزمایشگاهها پیدا کردهاند. تجهیزاتی که اگرچه بسیار پرکاربرد، اما جزو کالاهای خاص و گرانقیمت بهشمار میروند که با توجه به فناوری پیشرفته، معدود کشورهای برخوردار از فناوری تولیدشان، این توانمندی را در اختیار کشور دیگری قرار ندادهاند.
فناوران کشورمان اما در مسیر بومی سازی این فناوری گام برداشتهاند و این دستگاهها را در داخل کشور تولید و به مرحله تجاریسازی رساندهاند.
ناصر شکوفی مدیر عامل یک شرکت دانشبنیان با اشاره به اهمیت این دستگاه در شناخت خواص و طیف سنجی مواد مختلف گفت: حدود ۱۲ دستگاه در این شرکت تولید و تجاریسازی شده است که عمدتاً برای اندازهگیری و آنالیز ترکیبات به کار رفته در مواد گوناگون استفاده میشوند.
این فعال فناور با بیان اینکه دستگاهها طیفسنجی کاربردهای گوناگونی در حوزههای فناوری و همچنین صنایع تجاری و دفاعی دارد، اضافه میکند: طیفسنجها جزو محصولات دانشبنیان هایتک به شمار میروند و اندک کشورهایی که از فناوری ساخت چنین دستگاههایی برخوردارند، آن را در اختیار دیگر کشورها قرار نمیدهند. این در حالی است که آزمایشگاههای آنالیز مواد، صنایع گوناگون، حوزههای اموزشی و پژوهشگران به این تجهیزات نیازی مبرم دارند.
وی با اشاره به تأمین نیاز کشور به این محصول دانشبنیان با فناوری بومی گفت: با توجه به اهمیتی که این دستگاه داشت و نیازی که به آن احساس میشد، با همان دقت و کیفیت نمونه مشابه خارجی تولید و به حوزههای نیازمند این دستگاه ارائه دادیم.
شکوفی، با یبان اینکه تعداد انگشتشماری از شرکتهای خارجی این تجهیزات را تولید میکنند و اغلب شرکتهایی که خود را تولیدکننده میدانند، به نوعی استفاده کننده فناوری همین شرکتها هستند، ادامه داد: پیش از تحریمها نیز تهیه این دستگاهها با دشواریهای بسیاری مواجه بود، الان که به هیچ عنوان امکان خریداری این دستگاهها وجود ندارد، اما خوشبختانه این تجهیز فناور و پیشرفته در کشورمان تولید شده است.
وی، از ساخت قطعات این طیفسنجها به کمک شرکتهای داخلی خبر داد و گفت: بالغ بر ۱۵ شرکت داخلی همکاری داریم که قطعههای دستگاههای طیفسنج را در کشور خودمان تولید میکنند. این همکاری و تعامل زمینهای شد تا این محصول دانشبنیان در داخلی بومیسازی و به معنای واقعی ایرانساخت شود.
این فعال دانشبنیان، وجود ظرفیت صادراتی را نشاندهنده توانمندی این محصول در رقابت با نمونههای خارجی میداند.
وی افزود: خوشبختانه درنمایشگاه سال گذشته، زمینهای شد تا طیفسنجهای تولید این شرکت به مشتریان خارجی معرفی شود. بازخوردهای بسیار خوبی داشتیم و امسال نیز توانستیم بیش از ۱۰ دستگاه را صادر کنیم.