رودریگه دوترته به زودی با همتای چینی خود دیدار خواهد کرد تا بر سر موضوع حاکمیت بر دریای چین جنوبی بحث کنند؛ این در حالی است که فشار داخلی بر رئیسجمهور جنجالبرانگیز فیلیپین جهت مقابله با مقامات پکن افزایش یافته است.
به گزارش خبرآنی به نقل از خبرگزاری رویترز، علیرغم محبوبیت داخلی بالای رودریگه دوترته، رئیسجمهور فیلیپین و آمارهای بالای حمایت از او، مردم فیلیپین طبق همین آمارها و با داشتن اعتماد کم نسبت به چین، درخصوص "قلدری" این کشور در دریای چین جنوبی خواستار رویارویی دولت فیلیپین با پکن شدهاند.
یکی از موضوعات بسیار بحثبرانگیز در داخل فیلیپین، خوشخدمتی دوترته به چین با کنار نهادن حکم "دیوان دائمی داوری" لاهه است که در عوض تعهدات مبهم چین برای سرمایهگذاریهای میلیارد دلاری در فیلیپین انجام گرفته که تاکنون نیز تحقق پیدا نکرده است.
حکم مذکور که سال 2016 صادر شده بود، حقوق دریایی فیلیپین را تحت قوانین بینالملل تبیین کرده بود و ادعای حاکمیت چین بر بخش اعظمی از دریای چین جنوبی را که با "خطتیرههای نهگانه" در نقشه برای خود ترسیم کرده است، غیر معتبر میساخت.
سالوادور پانلو، سخنگوی دوترته به نقل از خود او اظهار داشته که معتقد است زمان استناد به آن حکم فرا رسیده است و دلیل سفرش به چین نیز همین موضوع است.
این سخنگو بدون اشاره به تاریخ دقیق سفر دوترته، زمان آن را تا آخر این ماه اعلام کرده است.
این سفر در حالی انجام خواهد گرفت که چین با مخالفتهای بینالمللی درخصوص حضور شبهنظامیان گارد ساحلی این کشور و انجام ماهیگیری در بخشهای مورد مناقشه دریای چین جنوبی مواجه است. آمریکا نیز در میان معترضان به این امر قرار دارد و مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته پیش پکن را مورد نکوهش شدید جهت "دههها رفتار بد" در تجارت و امور دریا قرار داد.
طبق اظهارات مقامات دفاعی فیلیپین، دوترته که معروف به نکوهیدن رهبران کشورهای غربی است، در کنار چین ایستاده و از سیاست خود مبنی بر دوستی و عدم رویارویی دفاع کرده است.
تا بحال دو اعتراض دیپلماتیک از سوی فیلیپین صورت گرفته است که اولی، "ازدحام" بیش از 100 کشتی ماهیگیری چین نزدیک یک جزیره کوچک متعلق به فیلیپین بوده و دیگری نیز عبور بدون اطلاعدهی پنج ناو جنگی چین از قلمرو دریایی 12 مایلی فیلیپین بوده است؛ اقدامی که "دلفین لورنزانا"، وزیر دفاع این کشور از آن تحت "عدم رعایت پروتکل و احترام مورد انتظار" یاد کرد.
نتایج یک نظرسنجی که ماه پیش در فیلیپین صورت گرفت، نشان از آن دارد که اکثر مردم فیلیپین، از دولت خود میخواهند تا از ادعای حاکمتی خود بر جزایر مورد مناقشه واقع در "اسپراتلی" دفاع کند و ماهیگیران چینی را که دست به تخریب منابع دریایی می زنند، دستگیر کند.
پانلو همچنین تصریح کرده است که دوترته به ادامه رایزنی درخصوص توسعه مشترک منابع انرژی دریایی با چین در "منطقه انحصاری اقتصادی" فیلیپین و با تخصیص سود 60 به 40 درصد با چین تمایل نشان داده است.
انتهای پیام