خبرگزاری فارس، فائزه نجارزادگان: اخذ گواهی معاینه فنی برای خودروها بر اساس قانون الزامی است و رانندگان در پایتخت در صورت تردد بدون معاینه فنی خودروهایشان روزانه 50 هزار تومان جریمه میشوند.
خودروهای تولید سال ۹۳ و قبل از آن برای سال جاری و همچنین خودروهای خارجی از سال ۲۰۱۴ و قبل از آن، مشمول دریافت معاینه فنی هستند. خودروهای پلاک عمومی نیز از سال تولید ۱۳۹۶ و قبل از آن مشمول دریافت معاینه فنی شدهاند.
روند اخذ معاینه فنی در مراکز در حال انجام بود و شهروندان بدون مشکل و معطلی نسبت به دریافت این گواهی اقدام میکردند ولی ناگهان ازابتدای تیر مراکز با اختلال مواجه شده و مردم نسبت به قطعی سیستم و کندی روند اخذ این گواهی گلایهمند شدند.
استعلام پلاک خودروها امکان پذیر نیست
سید نواب حسینی منش، مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران درباره دلیل معطلی شهروندان در مراکز معاینه فنی گفت: این مشکل به دلیل محدودیت استعلام پلاک خودروها توسط پلیس راهور انجام گرفته چرا که هنگام معاینه فنی، پلاکها قرائت و برای پلیس راهور ارسال تا استعلام شود.
وی افزود: متاسفانه فاوای ناجا که به سامانه سیمفا اتصال دارد نسبت به رفع این مشکل بی توجهی کرده و در طی یک ماه گذشته روزانه قطعی چندساعته سامانه وجود داشته که از این بابت از همه شهروندان عذرخواهی و از پلیس درخواست رسیدگی داریم.
دستور ویژه جانشین فرمانده ناجا به رفع سریع مشکل
پس از ابراز این گلایهمندی، خبر به گوش مسؤولان انتظامی رسید و جانشین فرمانده ناجا دستور ویژه نسبت به رفع اشکال و فعال شدن مراکز داد. این دستور در قالب اطلاعیه توسط ستاد معاینه فنی خودروهای تهران اعلام شد.
بر اساس این اطلاعیه همه مراکز معاینه فنی به استثناء بیهقی، شقایق، نیایش، دماوند و چمران فعال شد و مراجعین توانستند از خدمات این مراکز استفاده کنند.در این اطلاعیه آمده بود: با توجه به قطعی سامانه سیمفا و غیر فعال شدن مراکز معاینه فنی طی امروز، موضوع به اطلاع جانشین فرمانده ناجا رسیدکه بلافاصله با دستور ویژه وی نسبت به رفع اشکال و فعال شدن مراکز اقدام شد.
پلیس: زیرساخـتهای فنی پاسخگو نیست
اما موضوع به اینجا ختم نشد و مدیرعامل شرکت پژوهش و توسعه ناجی به قطع سامانه معاینه فنی واکنش نشان داد و گفت: زیرساختهای فنی پاسخگوی بیش از یک میلیون تراکنش در روز نیست و به همین دلیل سامانه دچار قطعی شده است.
مهدی سیدهاشمی مدیرعامل شرکت پژوهش و توسعه ناجی در خصوص قطع چند ساعته سامانه سیمفا و اظهارات مدیر امور معاینه فنی خودروهای کشور مبنی بر قطع این سیستم توسط این شرکت به فارس گفت: بیش از دو سال است که شرکت پژوهش و توسعه ناجی به اتحادیه حملونقل همگانی سرویس ارائه میدهد و از ابتدای طرح قرار بود که زیرساخت موجود تقویت شود.
مدیرعامل شرکت پژوهش و توسعه ناجی تصریح کرد: از ابتدای طرح، تعداد تراکم تراکنش محدود بود یعنی روزانه 25 تا 30 هزار سرویس دریافت میشد اما هماکنون حجم تراکنش به روزانه بیش از یک میلیون سرویس رسیده است و متأسفانه زیرساخـتهای فنی ما پاسخگو نیست.
وی گفت: شرکت توسعه و پژوهش ناجی همین زیرساختها را به سامانه شمارهگذاری و مراکز نقل و انتقال خودرو نیز ارائه میدهد و اگر واقعاً بخواهیم به همین مدل جلو برویم فرقی نمیکند ممکن است یک روز در معاینه فنی سیستم قطع شود و روز دیگر در شمارهگذاری، چرا که زیرساختهایمان کافی نیست و باید حتماً تقویت شود.
سیدهاشمی با اظهار تأسف از اظهارات برخی از مسئولان در این خصوص و ربط دادن این قطعی سیستم به بحثهای مالی اظهار داشت: متأسفانه دوستان این مسائل را به بحثهای مالی تعبیر کردند و این را تقصیر ناجا انداختند که این فرافکنی است.
وی با اشاره به این مطلب که خود همین دوستان متعهد شده بودند که در تقویت زیرساختها کمک کنند و تا به این لحظه متأسفانه این موضوع اتفاق نیفتاده است در پاسخ به این پرسش فارس که آیا شما قطع سامانه را به این مراکز اطلاع داده بودید یا نه؛ گفت: مکاتبات ما موجود است و ما این موضوع را پیگیری کردیم و همواره اعلام کردیم که سامانه ما دیگر جوابگوی این حجم از تراکنش نیست.
مدیرعامل شرکت پژوهش و توسعه ناجی افزود: در چند روز گذشته نیز به صورت مقطعی در چند ساعت قطعی در سیستم سیمفا را داشتهایم و امروز نیز چند ساعت در صبح این سامانه قطع بود که همانطور که گفتم به دلیل آن است که سامانه پاسخگو نیست.
سیدهاشمی در پاسخ به پرسش دیگر فارس مبنی براینکه آیا امکان قطعی سامانه در روزهای دیگر نیز وجود دارد؟ خاطرنشان کرد: امکان اینکه قطعی را در روزهای آینده داشته باشیم وجود دارد چرا که این موضوع یک شبه برطرف نخواهد شد؛ باید دوستان بیایند و جلسه بگذارند تا موضوع را حل و فصل کرد.
هرچند دلیل یکی از مشکلات پیش آمده افزایش میزان مراجعات رانندگان برای معاینه فنی اعلام شده است ولی مدیران شهری معتقدند ظرفیتهای لازم در این زمینه پیش بینی شده بود.
طرح جدید ترافیک از ابتدای تابستان جایگزین طرح زوج و فرد شد و هرچند محدوده آن فرقی با طرح زوج و فرد سابق نداشت ولی امتیازاتی برای رانندگان جهت استفاده از این طرح در نظر گرفته شد. به گفته مسؤلان شهری از جمله عمار سعیدیانفر، مدیر ساماندهی محدودهها و طرحهای ترافیکی بر اساس مصوبه شورای شهر خودروهای دارای معاینه فنی برتر مشمول تخفیف 25 درصدی عوارض تردد در محدوده های ترافیک و کنترل آلوگی هوا هستند.
بنابراین خودروهای دارای معاینه فنی برتر در صورت تردد در محدوده کنترل آلوگی هوا (زوج و فرد سابق) در ساعت های اوج مبلغ 15525 تومان و خودروهای دارای معاینه فنی معمولی در صورت تردد در این محدوده در ساعت های اوج مبلغ 20700 تومان باید عوارض پرداخت کنند.
با توجه به معافیت 80 روزه خودروها در طول سال و کسر تعطیلات روز جمعه خودروهای دارای معاینه فنی برتر بیش از یک میلیون تومان هزینه کمتری در مقایسه با خودروهای دارای معاینه فنی معمولی جهت تردد پرداخت خواهند کرد.
تعطیلی 700 مرکز معاینه فنی در کشور
افزایش مراجعات به مراکز معاینه فنی توسط مدیران شهری تأیید شده ولی ظاهرا مشکل اختلال پیش آمده جای دیگری است. مشکلی که سعید قیصر مدیر عامل سیمفا آن را تشریح کرد و گفت: براساس قانون هوای پاک، پلیس راهور باید به مراکز معاینه فنی سرویس ارائه دهد که متاسفانه در چند ماه گذشته پلیس خدمات خود را به علت مطالبات مالی قطع کرده است.
وی گفت: مقدار مطالبات پلیس از معاینه فنی حدود یک میلیارد تومان است و به دلیل آن یک سیستم کشوری را قطع کردند و ۷۰۰ مرکز معاینه فنی در طول هفته چندین ساعت تعطیل میشوند.
وی گفت: خدمات پلیس به معاینه فنی از طریق شرکت پژوهش و توسعه ناجی از شرکتهای وابسته به پلیس ارائه میشود. ما قصد پرداخت مطالبات پلیس را داریم و از آنها برای پرداخت مهلت خواسته ایم.
اما سید نواب حسینی منش، مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در گفتوگو با فارس به صحبتهای سعید قیصر، مدیرعامل اتحادیه سازمان های حمل و نقل همگانی کشور اشاره کرد و ضمن تأیید صحبتهای وی گفت: علت این مشکل اختلاف بین وزارت کشور و نیروی انتظامی است. وضعیت مراکز معاینه فنی دیروز در کشور حاد بود و مردم متضرر شدند. من از شهروندان عذرخواهی می کنم.
وی افزود: روز گذشته محسن پورسید آقایی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری به دلیل قطعی سامانه در مراکز معاینه فنی با سردار سلیمانی جانشین فرمانده ناجا صحبت کردند و وی دستور اقدام ویژه داد و در نهایت عصر دیروز مراکز خصوصی معاینه فنی به مدار ارائه خدمات بازگشت.
مشکل چه زمان حل می شود؟
حدود یک ماه است که 700 مرکز معاینه فنی را دچار مشکل کرده و اختلاف بین شرکت سیمفا در وزارت کشور و شرکت پژوهش ناجی معطلی مردم در مراکز معاینه فنی را به همراه داشته است. اختلاف روز گذشته بالا گرفت و حتی برخی رانندگان به دلیل این مسأله موفق به اخذ گواهی معاینه فنی نشدند.
خوروهای فاقد معاینه فنی روزانه 50 هزارتومان جریمه میشوند و مردم خواستار رفع هرچه سریعتر این مشکل هستند.
انتهای پیام/