نامزد تصدی رسمی وزارت دفاع آمریکا در نشستی با یکی از کمیتههای مجلس سنای این کشور که در راستای فرآیند تاییدش در این سمت برگزار شد، از بابت تصمیم ترکیه برای خرید سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ روسیه و به چالش کشیدن آمریکا اظهار ناخرسندی کرد.
به گزارش خبرآنی، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، مارک اسپر که مقام ارشد غیرنظامی نیروی زمینی ارتش امریکا بوده و از سوی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به عنوان نامزد وزارت دفاع معرفی شده، در نشستی در راستای فرآیند تاییدش با کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا، به موضوع تصمیم اخیر دولت ترکیه برای خرید سامانه دفاع هوایی اس-۴۰۰ روسیه اشاره کرد و گفت، این فرآیند منحرف شدن ترکیه در چند سال گذشته از مسیر روابطش با غرب اتفاقی بسیار مایوسکننده بوده است
این اظهارات او در حالی مطرح شدند که دونالد ترامپ روز سهشنبه به خبرنگاران گفت، چنانچه ترکیه به اکتساب سامانه دفاع هوایی اس-۴۰۰ روسیه ادامه دهد، آمریکا نیز به این کشور جنگنده اف-۳۵ نخواهد فروخت.
مقامهای آمریکایی گفتهاند که ممکن است ترکیه از این سامانه برای جمعآوری اطلاعات درباره قابلیتهای جنگنده اف-۳۵ استفاده کرده و اطلاعات مربوط به این جنگندهها ممکن است در نهایت به دست روسها برسد.
مارک اسپر به کمیته نیروهای مسلح سنا در پاسخ به سوالی درباره تصمیم ترکیه برای خرید اس-۴۰۰ گفت: این تصمیم ترکیه اشتباه و در عین حال مایوسکننده است.
او در ادامه خاطرنشان کرد: اگرچه ترکیه مدتها یک همپیمان قابل اعتماد ائتلاف ناتو بوده است، اما اکنون دارد در مسیری اشتباه حرکت میکند.
او تاکید کرد، اخیراً به وزیر دفاع ترکیه گفته است: شما یا میتوانید اس-۴۰۰ را داشته باشید و یا اف-۳۵ را. شما نمیتوانید هر دوی آنها را با هم داشته باشید. اکتساب سامانه اس-۴۰۰ اساساً قابلیتهای اف-۳۵ را تضعیف میکند.
با این حال ترکیه تا کنون بخشی از فرآیند تحویل چهار جنگنده اف-۳۵ را از آمریکا طی کرده است و این جنگندهها در پایگاه نیروی هوایی آمریکا در ایالت آریزونا به سر میبرند و پرسنل ارتش ترکیه نیز در آنجا مشغول گذراندن دوره آموزش خلبانی با این جنگنده بودهاند.
پنتاگون به این پرسنل ترکیه تا ۳۱ ژوئیه مهلت داده تا آمریکا را ترک کنند و با توجه به اینکه ترکیه بخشی از تجهیزات اس-۴۰۰ را نیز تحویل گرفته، روند مشارکت این کشور در برنامه جنگنده اف-۳۵ خاتمه پیدا خواهد کرد.
اسپر در ادامه به این کمیته سنا تصریح کرد، معتقد است آمریکا باید راهحلهای دیپلماتیک را در قبال اختلافاتش با ایران در پیش بگیرد و از جنگ بر حذر باشد.
او تاکید کرد: من موافق هستم که ما خواستار جنگ با ایران نیستیم. ما جنگ با ایران را جستوجو نمیکنیم. ما لازم است که به مجرای دیپلماتیک برگردیم.
به ادعای اسپر، دولت آمریکا تصمیم دارد به زودی قانونگذاران این کشور را در جریان برنامهای به منظور همکاری با کشورهای دیگر به هدف رصد نزدیکتر کشتیهای تجاری در داخل و اطراف خلیج فارس بگذارد.
اسپر این شهادتها را یک روز بعد از آنکه ترامپ نامزدی او را به سنا اعلام کرد، مطرح کرد، هر چند که در نشست مذکور، با الیزابت وارن سناتور دموکراتی که نامزد ریاست جمهوری در این حزب نیز هست، اختلاف پیدا کرد.
وارن در اظهاراتی گفت که به انتصاب اسپر به وزارت دفاع رای مثبت نخواهد داد و علت این مخالفت او با اسپر، بیمیلی این نامزد تصدی وزارت دفاع به رفع تضاد بالقوه در منافع خود نزد کارفرمای سابقش یعنی شرکت ریتیون است.
وارن تصریح کرد: من میگویم که شما نباید به عنوان وزیر دفاع تایید بشوید.
انتظار میرود مجلس سنای آمریکا که تحت رهبری جمهوری خواهان است، در روز پنجشنبه اسپر را به عنوان وزیر دفاع تایید کند و به این ترتیب هفت ماه وضعیت مبهم این پست در پنتاگون پایان خواهد یافت.
از زمانی که جیمز ماتیس در ابتدای سال ۲۰۱۹ از وزارت دفاع کنار رفت، وزیر دفاعی که تایید سنا را داشته باشد در این سمت منصوب نشده و وزیر دفاع موقت در آن حضور داشت.
برخی نمایندگان کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا به اسپر از بابت مشکل عدم حضور مقامهای ارشد دارای تاییدیه سنا در پنتاگون اظهار نگرانی کردند.
اسپر تاکید کرد که با مقامهای کاخ سفید در روز دوشنبه دیداری داشته تا به موضوع پر کردن سمتهای خالی که شامل مقام ارشد غیرنظامی نیروی هوایی آمریکا نیز هست، رسیدگی کند.
انتهای پیام