به گزارش گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، حمید علیزاده لاهیجانی معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاهملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفت: در برنامه پایش نواحی ساحلی دریاهای پیرامونی ایران که در مناطق بین کشندی و زیر کشندی (تا عمق 30- متر) خلیج فارس و دریای عمان، و آب های ساحلی و دور از ساحل ( 800- متر) دریای خزر صورت میگیرد، پارامترهای مختلف اقیانوس شناختی در جریان عملیاتهای منظم میدانی، استفاده از داده های ماهواره ای و هواشناختی که برداشت میشود، میتواند در برنامههای مدیریت جامع مناطق ساحلی(ICZM) و توسعه با محوریت دریا ((MSP مورد استفاده قرار گیرد.
علیزاده افزود: این برنامه کلان همچنین نگاهی ویژه به رصد و مطالعه حوادث دریایی- جوی پیش بینی نشده (کشند قرمز، اثرات سیلاب در محیط دریایی و طوفان های دریایی دارد که از آن جمله می توان به مطالعه پارامتر های مختلف هیدرولوژی و هیدروبیولوژی در مصب اروند رود، مند، خلیج گرگان و رودخانه باهو کلات در استان های جنوبی و شمالی کشور و پس از سیلاب های فرودین ماه 1398 اشاره کرد.
وی تصریح کرد: در برنامه پایش دور از ساحل خلیج فارس و دریای عمان، در فاز اول (2 سال نخست) با توجه به عدم شناخت کافی از فرآیندهای فیزیکی، شیمیایی و زیستی حاکم بر این محیط و عدم اطلاع دقیق از تغییرات زمانی کوتاه مدت (ماهانه و چند سالانه) علایم و فاکتورهای محیطی، برنامهریزی برای پایش در برخی ایستگاههای منتخب در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان با فرکانس زمانی 4 بار در سال انجام شده است. از زمان آغاز فعالیت شناور تحقیقاتی کاوشگر خلیج فارس تاکنون، در راستای برنامه پایش اقیانوس شناسی خلیج فارس و دریای عمان، پنج گشت دریایی با کدهای PGE1801، PGE1802، PGE1803، PGE1804 و PGE1901 در محدوده آب های خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان در چهار فصل مختلف سال (دی ماه 1396، اردیبهشت 1397، شهریور و مهر 1397،آذر و دی 1397 و اردیبهشت 1398) برگزار شده است.
معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاهملی اقیانوس شناسی و علوم جویدر مجموع، طی حدود 70 روز ماموریت دریایی (850 نفر روز) تعداد 140 ایستگاه (با احتساب تکرارهای فصلی در برخی از ایستگاهها) مورد اندازهگیری و نمونهبرداری قرار گرفته است. بیشترین تعداد ایستگاهها (58) در گشت دریایی PGE1901 مورد ارزیابی، اندازه گیری و نمونه برداری قرار گرفته که از نظر پوشش جغرافیایی از دهانه اروند در شمال غرب خلیج فارس تا روبروی خلیج چابهار در دریای مکران را پوشش میدهد. در این گشت دریایی نمونه برداری از آب و رسوب و شناورزیهای دریایی از مناطق کم عمق نزدیک ساحل (عمق حدود 10 متر) تا اعماق بیش از 1000 متر در دریای عمان انجام شده است.
علیزاده تدوین برنامه پایش بلند مدت در همه زمینههای مرتبط با محیطهای دریایی کشور را ضرروی خواند و گفت: با توجه به اهمیت محیطهای دریایی پیرامونی کشور از نظر منابع زیستی و غیر زیستی و مسائل راهبردی گوناگون و وجود استرس روزافزون بر این محیطهای دریایی ارزشمند، تدوین برنامه پایش بلند مدت در همه زمینه های مرتبط با آن ضروری است.
در این راستا کارگاه آموزشی «پایش دریاهای ایران» به منظور ارائه گزارشی از تاریخچه گشتهای دریایی در خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و فعالیتهای اخیر پژوهشگاه در رابطه با پایش محیطهای دریایی ساحلی و دور از ساحل مورد در 22تیر 98 در محل پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برگزار میشد.
انتهای پیام/