دو سال پیش قطر نادیده گرفته میشد و در حالی که برای دولت تازه واشنگتن اهمیتی نداشت، تحت محاصره اقتصادی همسایگانش بود اما حالا دوحه شاهد گشایشی جدید است.
به گزارش خبرآنی، وبسایت خبری-تحلیلی "دیلی بیست" همزمان با سفر امیر قطر به واشنگتن، در گزارشی به بیان دلایل و انگیزهها و اهداف این سفر پرداخته و نوشته است: دو مقام آمریکایی و سه شخص آگاه از اقدامات قطر میگویند، دوحه به ویژه در شش ماه گذشته، در راستای کمپین روابط عمومی خود مقاماتی را به سراسر جهان فرستاده تا تصویری تازه از خود ارائه دهد و ارزش ژئوپولیتیک و قدرت اقتصادی خود را به واشنگتن نشان دهد.
طبق گزارش "مرکز سیاستهای واکنشی"، قطر از آغاز سال ۲۰۱۷ دست کم ۲۴ میلیون دلار برای اقدامات لابیگرانه در خصوص آمریکا هزینه کرده است.
حسین ابیش، پژوهشگر ارشد "موسسه کشورهای حوزه خلیج فارس" در واشنگتن میگوید: قطر تا به امروز همچنان در منطقه خلیج فارس بسیار منزوی مانده است. آنان مجموعهای از روشهای کاربردی یافتهاند که با هزینههایی به این کشور اجازه میدهد در برابر مشکلات پایداری کند اما تا زمانی که تغییری بزرگتر یا ناآرامیهای قابل توجه دیگری در منطقه یا سیاست جدیدی از سوی آمریکا بروز نکند، قطر در انزوا باقی خواهد ماند.
تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر که بهار گذشته از کاخ سفید دیدار کرد، قرار است امروز، سه شنبه برای دیدار با دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا به کاخ سفید برود؛ کسی که در سال ۲۰۱۷ قطر را به تامین مالی تروریستها و تهدید منطقه به دلیل اتحاد با ایران متهم کرده بود. دیدار این امیر در حالی صورت میگیرد که واشنگتن در تلاش است تا رابطه بسیار شکنندهاش با تهران را مدیریت کند.
جاسم بن منصور آل ثانی، رایزن رسانهای قطر در آمریکا اظهار کرد: ما پیشنهاد دادهایم که در صورت تصمیم آمریکا و ایران برای نشستن پای میز مذاکره، در مقام یک میانجی مستقل و بیطرف عمل کنیم.
این رایزن افزود، تمیم بن حمد در جریان سفر خود با تعدادی از مقامات دولتی، قانونگذاران و مدیران تجاری دیدار خواهد کرد.
جاسم بن منصور آل ثانی ادامه داد: شراکت اقتصادی و سیاسی قطر و آمریکا چندین دهه پایدار بوده است. همانطور که امیر سال گذشته گفت، قطر به دوبرابر کردن شراکت اقتصادی با آمریکا و رساندن آن به ۲۵۰ میلیارد دلار پایبند است.
کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا در این باره اظهار نظری نکردهاند اما یک مقام ارشد دولت آمریکا گفته است: ما از اقداماتی که نشان میدهند، قطر متوجه است که شراکت با آمریکا بهترین راه موفقیت و امنیت آنان در آینده است، استقبال میکنیم.
کمپین روابط عمومی قطر روشهای مختلفی داشته است. مقامات قطری اوایل ماه جاری میلادی حدود سه هفته را صرف برگزاری نشستهایی با مقامات آمریکایی، کارشناسان پژوهشکدهها و دانشگاهیان از واشنگتن تا نیویورک کردند تا مقدمات دیدار امروز امیر قطر از آمریکا را فراهم کنند. به گفته افراد آگاه، واکنش کاخ سفید به ایران، جنگ یمن و برنامه صلح خاورمیانه جارد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ از جمله موضوعات مورد بحث در این نشستها بودند.
قطر ماه گذشته میلادی در کنفرانسی در بحرین که برای رونمایی از برنامه صلح آمریکا برگزار شد، شرکت کرد. این کنفرانس قرار بود همه طرفها از جمله فلسطین و اسرائیل را پای میز مذاکره بیاورد تا درباره سرمایهگذاری اقتصادی در این منطقه گفتگو شود اما فلسطینیان این کنفرانس را بایکوت کردند و به نظر میرسید برخی افراد که در این نشست درباره این سرمایهگذاری صحبت کردند، اطلاعات اولیهای درباره منطقه نداشتند.
کوین هست، اقتصاددان ارشد سابق دولت ترامپ که به خاطر سیاست مالیاتیاش معروف است، در این کنفرانس درباره حقوق داراییهای فلسطینیان صحبت کرد.
رایزن رسانهای قطر در آمریکا گفت: کوشنر در تازهترین کارگاهی که در منامه برگزار شد، تایید کرد که هیچ برنامه اقتصادی نمیتواند بدون یک راهکار سیاسی جامع سازنده باشد و به یک صلح پایدار بینجامد و ما با این ارزیابی موافقیم. ما همچنین ابراز نگرانی کردیم که بدون حضور فلسطینیان دستیابی به راهکاری معنادار غیرممکن است. قطر به بهبود و موفقیت اقتصادی مردم فلسطین پایبند است.
مقامات آمریکایی که در برنامهریزی و سیاستهای مربوط به این کنفرانس حضور داشتهاند به دیلی بیست گفتند، دولت ترامپ به خاطر حضور قطر در کنار کشورهایی که در محاصره آن دست داشتهاند، این رویداد را یک موفقیت قلمداد کرد.
یک مقام ارشد آمریکایی اظهار کرد: این به تنهایی یک پیروزی بزرگ است. اینکه تمام این کشورها در یک اتاق واحد گردهم بیایند و قطر نیز سر این میز حضور داشته باشد، اهمیت بسیاری دارد و آمریکا باعث چنین اتفاقی شده است.
در همین حال لابیگران شرکت حقوقی بینالمللی "دبوویس اند پلیمپتون" به نیابت از قطر اقداماتی انجام دادهاند. گزارش شده است که نمایندگان این شرکت پیش از سفر جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا به خاورمیانه با او دیدار کردهاند.
قطر همچنین در آمریکا تبلیغات کرده و یکی از تازهترین موارد آن در ویژهنامه پولیتیکو منتشر شده است. در یکی از این تبلیغات آمده، " وزیر امورخارجه وقت ترامپ: از قطر به خاطر حمایت دیرینهاش از آمریکا و ادامه تعهدش به امنیت منطقهای متشکریم؛ تعهدی که اشتراکگذاری اطلاعات و آموزشهای مقابله با تروریسم را شامل میشود.
طبق اسناد شرکتی و اظهارات دو منبع آگاه، نیروهای مسلح قطری در حال تکمیل برنامههای سرمایهگذاری در توسعه هواپیماهای نظارتی در کارولینای جنوبی هستند.
مقامات دوحه از کارولینای جنوبی که شرکت مکانیک پروازی "بارزان"، متعلق به مقامات قطری در آن به ثبت رسیده، دیدار و با مقامات دولتی و محلی و همچنین لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه ملاقات کردند تا ایده سرمایهگذاری را ترویج دهند و برای این پروژه حمایت به دست آورند.
این سرمایهگذاری در زمینه هواپیما بخشی از کمپین قطر برای تقویت اتحادش با آمریکا است و همزمان با تلاش این کشور برای سرمایهگذاری هنگفت نقدی در بخشهای مختلفی در آمریکا از جمله در بخش املاک و فناوری صورت میگیرد.
رییس صندوق داراییهای ملی این کشور اوایل سال جاری میلادی اظهار کرد، اداره سرمایهگذاری قطر در نظر دارد طی دو سال آینده سرمایهگذاریها در آمریکا را به ۴۵ میلیارد دلار افرایش دهد.
سفر تمیم بن حمد میتواند نقطه عطفی در روابط آمریکا و قطر باشد.
افراد آگاه از برنامهریزیها برای این دیدار میگویند، احتمالاً موضوع اصلی گفتگوها میان تمیم، مقامات وابسته به او و مقامات آمریکایی از جمله دونالد ترامپ، مساله سرمایهگذاری باشد. البته فروش تسلیحات نیز در دستور کار خواهد بود. پیش از دیدار تمیم از واشنگتن در بهار گذشته، آمریکا تایید کرد که دوحه فروش گستردهای از سیستمهای تسلیحاتی آمریکا داشته است. ماه گذشته میلادی سنای آمریکا توقف فروش تسلیحات به قطر را با ۵۷ رای در مقابل ۴۲ رای رد کرد.
دو منبع آگاه از برنامه تمیم در واشنگتن اظهار کردند، قطریها همچنین به دنبال گفتگو با مقامات آمریکایی درباره مبارزه با تروریسم و مسائل دفاعی هستند، از جمله توسعه پایگاه هوایی "العدید" در نزدیکی دوحه و استراتژی مشترک برای مقابله با خلیفه حفتر، فرمانده ارتش موسوم به "ارتش ملی لیبی".
مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اوایل سال جاری میلادی اظهار کرد، آمریکا ردپای خود را در این پایگاه گسترش خواهد داد و تاسیسات جدیدی از جمله مراکز سرگرمی در آن میسازد.
قطر در ماه آوریل خواستار وضع تحریمهای تسلیحاتی علیه حفتر شد و از نیروهایش خواست از مناطقی که تصرف کردهاند، خارج شوند. حفتر و شبهنظامیانش درگیر مبارزهای خونین برای برکناری دولت لیبی هستند که سازمان ملل آن را به رسمیت میشناسد. ترامپ در ماه آوریل حفتر را برای مبارزه با تروریسم در لیبی و حفظ منابع نفتی این کشور تحسین کرد. دولت به رسمیت شناخته شده لیبی از سوی سازمان ملل نیز این هفته حفتر و نیروهایش را به بمبگذاری در یک اردوگاه مهاجران متهم کرد.
به گفته جاناتان کریستول، کارشناس تحقیقاتی دانشگاه آدلفی نیویورک، هدف اصلی قطر در دیدار از واشنگتن ساده است. اگر با ترامپ معامله میکنید که سابقهای طولانی در نشان دادن خود به عنوان آخرین طرف حاضر در اتاق دارد، باید مطمئن شوید که دستکم گاهی در اتاق حضور دارید و باید وجود خود را به آنان یادآوری کنید."
انتهای پیام