به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل از سازمان فضایی ایران، کارگاه «مطالعات امکان سنجی کالیبراسیون رادیومتریک سنجندههای ماهوارهای» با مشارکت کشورهای عضو سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (اپسکو) شامل کشورهای چین، ترکیه، تایلند، پرو، مغولستان و ایران از ۷ تا ۱۲ تیرماه جاری در تهران برگزار شد.
محمدرضا وارسته مسئول برگزاری این کارگاه گفت: پروژه «مطالعات امکان سنجی کالیبراسیون رادیومتریک سنجنده های ماهوارهای» در نهمین نشست شورای اپسکو تصویب شد و هدف این پروژه ظرفیت سازی و مشارکت در بین اعضا در تمام مراحل قبل و بعد از پرتاب در زمینه تکنیکهای کالیبراسیون رادیو متریک برای سنجنده های نوری و راداری است.
وی افزود: از دیگر اهداف این پروژه سازماندهی فعالیتهای آموزشی، تسهیل مشارکت در بین اعضا، به اشتراک گذاری دادهها و منابع از قبیل مشارکت در پژوهش و توسعه بهترین روشها در کالیبراسیون رادیومتریک و اجرای اعتبارسنجی سایتهای پیشنهادی اعضای اپسکو برای کالیبراسیون رادیومتریک است.
وارسته گفت: این پروژه برای سه سال در نظر گرفته شده که سالهای اول و دوم در کشورهای چین و ترکیه در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ با موفقیت به انجام رسیده است. بعد از مذاکره با اپسکو، ایران به عنوان اولین کشور برای برگزاری بازدید میدانی اعتبارسنجی سایتها انتخاب شد.
پور شکوری کارشناس سازمان فضایی ایران و یکی از اعضا شرکت کننده در این کارگاه نیز گفت: سایت کالیبراسیون رادیومتریک از اهمیت ویژهای جهت کالیبره کردن تصاویر ماهوارهای پس از پرتاب، برخوردار است. در همین راستا کشورهای دارای صنعت فضایی جهت کالیبره کردن تصاویر ماهوارهای سایتهای کالیبراسیون را در محلهای مناسب تأسیس میکنند.
وی افزود: سایتهای کالیبراسیون بنا به ماهیت خود باید دارای شرایط ویژهای بوده و در محلهای خاص تأسیس شوند، به همین خاطر سازمان فضایی ایران بنا به ضرورت این امر، مطالعه، طراحی، انتخاب و احداث سایت کالیبراسیون را در دستور کار خود قرار داده است. از این رو تمامی نقاط مستعد در ایران مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت ۴ منطقه جهت بررسی بیشتر به عنوان گزینه نهایی انتخاب شده اند.
پور شکوری گفت: این پروژه جنبه بین المللی داشته و با همکاری اپسکو در حال انجام است. در حال حاضر کشورهای عضو اپسکو جهت برگزاری دوره آموزشی و بازدید میدانی در ایران حضور پیدا کردند و دو سایت را مورد بررسی و ارزیابی دقیق قرار دادند.
کارشناس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: دریاچههای حوض سلطان و دریاچه نمک قم از جمله مناطقی هستند که پتانسیل بالایی جهت احداث سایت کالیبراسیون ماهواره دارند.
پور شکوری افزود: در حین برگزاری دوره آموزشی در تهران از این دو مکان بازدید به عمل آمده و دادهها و اطلاعات لازم مانند طیف و دادههای هواشناسی و جوی همزمان با گذر برخی ماهوارهها با تجهیزات ویژه برداشت شدند و سپس دادهها مورد ارزیابی قرار گرفته تا ظرفیت و پتانسیل آنها جهت احداث سایت مشخص شود.