نماینده ویژه آمریکا در امور میانمار با اشاره به پیشروی کند حل بحران میانمار که باعث آوارگی بیش از ۷۲۰ هزار نفر از مسلمانان روهینجا به بنگلادش شده، اعلام کرده است که اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد، زمان "کشیدن آژیر قرمز" برای مسلمانان روهینجا فرا خواهد رسید.
به گزارش خبرآنی به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، "کریستین شرانر بورگنر"، نماینده ویژه آمریکا در امور میانمار، در پاسخ به سوال شمار زیادی از کشورها از جمله بنگلادش، آمریکا و عربستان در مورد بازگرداندن مسلمانان روهینجا به میانمار، به مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد: "تغییرات ملموسی صورت نگرفته است".
او همچنین به وجود "چالشهای زیادی" از جمله وظیفه رهبران مدنی میانمار برای "مدیریت فضای سیاسی کشور که به طور قابل ملاحظهای تحت تأثیر ارتش درآمده است"، اشاره کرد.
وی گفت: "پیچیدگیهای بزرگ" داخلی میانمار در کنار بحران روهینجا، مانع پیشبرد امور است.
بر همین اساس، او به انزوای ۷۰ ساله میانمار، دخالت ۲۱ گروه مسلح در امور کشور، کمبود توسعه، تولید موادمخدر و نیز قاچاق انسان در این کشور اشاره کرد.
او در ادامه، اولویت نخست خود را "پایان دادن به حلقه فاسد تبعیض و خشونت، به خصوص در راخین" عنوان کرد. استان راخین در غرب میانمار قرار دارد و محل زندگی مسلمانان روهینجا بوده است که حال آواره شدهاند. طبق اعلام او، ۱۲۸ هزار نفر از مسلمانان روهینجا، به سختی در کمپها روزگار میگذرانند و بسیاری از آنها نزدیک هفت سال به این طریق زندگی کردهاند.
تحت اولین قدم، شرانر برگنر خواستار پایان درگیری ارتش میانمار و ارتش آراکان در استان راخین شده است. آراکان گروهی از نیروهای بودایی هستند که برای خودمختاری راخین مبارزه میکنند. وی گفت که این مبارزات باعث آوارگی ۳۰ هزار نفر شده است.
کشور میانمار که اکثراً بودایی است، برای سالیان زیادی مسلمانان روهینجا را علیرغم اینکه خانوادههایشان برای چند نسل در این کشور زندگی کردهاند، "بنگالیهای" مهاجر از بنگلادش میداند. تقریباً تمام آنها بعد از سال ۱۹۸۲، از داشتن حق شهروندی، آزادی فعالیت و حقوق ابتدایی دیگر محروم شدهاند.
بحران چندین ساله روهینجا در ماه اوت ۲۰۱۷ با سرکوب مردم راخین توسط ارتش میانمار به اوج خود رسید؛ ارتش در آن زمان با عنوان "عملیات پاکسازی" یک گروه شورشی روهینجا، باعث خروج توده بسیار بزرگی از مسلمانان روهینجا به بنگلادش شد؛ طی این درگیریها، اتهامات تجاوز، قتل و سوزاندن هزاران خانه نیز متوجه نیروهای امنیتی گردید.
در اواخر ماه مه، سازمان عفو بینالملل، ارتش میانمار را به نقض گسترده حقوق بشر در نبرد با ارتش آراکان از ابتدای ژانویه ۲۰۱۹ متهم کرد.
این گروه حقوق بشری، اعلام کرد که ارتش میانمار مرتکب قتلهای بیشمار غیر نظامیان و نیز بازداشت و شکنجههای خودسرانه شده است. البته این سازمان به جرایم شورشیان آراکان از جمله گروگانگیری نیز اشاره کرده است؛ اگرچه مقیاس کمتری داشته است.
شرانر برگنر گفته است که نبرد ارتش آراکان، "تاثیر ویرانگری بر تمام جوامع با قومیت و ادیان مختلف داشته است" و "افزون بر این، بر تلاشها برای بازگردانی پناهندگان به محل زندگیشان به صورت داوطلبانه و با حفظ احترام، تأثیر منفی گذاشته است".
"الاین فرنچ"، معاون مسئول هماهنگی امور سیاسی آمریکا، درخصوص پیشروی آرام برای بهبود شرایط در راخین و "روند روزافزون تلفات غیر نظامیان در نتیجه نبرد ارتش و نیروهای آراکان"، اظهار نگرانی عمیقی کرد.
به گفته وی، ایالات متحده در مورد اینکه شرایط بازگشت پناهجویان روهینجا مهیا نیست، با سازمان ملل همنظر است و قطعی سرویس اینترنت راخین، "درخصوص تعهد میانمار به ایجاد شرایط امن زندگی، شک و شبههها را برانگیخته است".
وی همچنین بیان داشته است که "با وجود تغییرات بسیار محدود، ما مجبور به ادامه هستیم چون میخواهیم شاهد آزادی فعالیت مردمی که باز میگردند باشیم" و دسترسی آنها به خدمات سلامت و تحصیل را ببینیم.
وی در این مورد به دیپلماتها اعلام کرد: "من به شما اطمینان میدهم که باید پیشرفت عملی در این خصوص ببینم. اگر پیشرفتی ملاحظه نشود، موضوع را به بحث خواهم گذاشت و زنگ هشدار را به صدا در خواهم آورد".
همچنین افزود که در اقدامی مثبت، دولت میانمار با حمایت کارشناسان بینالمللی، سازمان ملل و دیگر نهادها، طرحی برای بستن کمپهای آوارگان روهینجا پیشنویس کرده است؛ اما او تاکید کرد که این اقدام باید قسمتی از تلاش بزرگتر میانمار برای اعطای آزادی، شغل و سرویسهای اولیه به آن آوارگان باشد.
"هائو دو سوآن"، سفیر میانمار در سازمان ملل اعلام کرده است که دولت این کشور، بازگردانی حدود ۱۳ هزار نفر از مسلمانان روهینجا از بنگلادش را تأیید کرده است. این جمعیت از دو لیست مجموعاً ۳۰ هزار نفری از مسلمانان روهینجا هستند. او همچنین افزود که دولت میانمار، در حال برنامهریزی برای اعزام هیأت نمایندگانی به "بازار کاکس" در بنگلادش، جهت هماهنگی بازگشت این افراد به کشور است.
وی علیرغم وجود چالشهای امنیت، توسعه و حقوق بشری –شامل حملات ارتش اراکان- در میانمار افزود: "میانمار مصمم است تا تلاشش را برای بنای صلح، ثبات، هماهنگی و توسعه در استان راخین، ادامه دهد".
انتهای پیام