امیرعبداللهیان: هدف ترامپ برای مذاکره با ایران پیروزی در انتخابات? 2020 است

به گزارش گروه پارلمانی ‌پایگاه خبری خبرآنی، حسین امیرعبداللهیان مدیر‌کل امور بین‌الملل مجلس شورای اسلامی با حضور در برنامه نگاه یک به بررسی تحولات منطقه و سفرهای دیپلماتیک اخیر پرداخت.

وی با اشاره به اینکه امروزه ترافیکی از رفت و آمد‌های دیپلماتیک را شاهد هستیم، گفت: امروز تصمیم دقیق، سنجیده و خویشتن‌داری را بعد از تحمل یک سال گفت‌وگو و قول‌های بدون عمل غربی‌ها و اروپا در موضوع عملی ساختن برجام شاهدیم.

 مدیر‌کل امور بین‌الملل مجلس با اشاره به اینکه در یک سال گذشته غربی‌ها فکر می‌کردند ما به برجام پایبند می‌مانیم و نسبت به مزایای برجام بهره‌مند نمی‌شویم و به وعده‌های آن‌ها توجه می‌کنیم، افزود: نظام تصمیم دقیقی در این خصوص گرفت به طوری که شورای عالی امنیت ملی مصوبه‌ای را اتخاذ کردند و این موضوع شوک جدی به آمریکا و غرب وارد کرد.

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه تصمیمات عقلایی و عملی، آن‌ها را وادار کرد تا واکنش‌ها و تلاش‌های جدی را شروع کنند، ادامه داد:کشور‌هایی مانند انگلیس فرانسه و آلمان مواضع سیاسی خودشان را با صدای بلند در راستای مخالفت‌شان با خروج آمریکا از برجام اعلام کردند، اما در حوزه تحریم به‌طور رسمی اعلام نکردند که در این موضوعات با آمریکا همراهی نمی‌کنند. 

وی با اشاره به اینکه در این رفت و آمد‌های هیئت‌های سیاسی تإکید بر پایبندی‌شان در روابط خود با ایران داشتند، گفت: این مقامات حامل پیام از سوی ترامپ و آمریکا هستند و این روز‌ها حتی فردی مانند محمد بن‌سلمان از کانال‌های مرتبط نقش ایفا می‌کند. 

 مدیر‌کل امور بین‌الملل مجلس ادامه داد: بخشی از اجرای این عملیات را عربستان و امارات عهده‌دار شده است، حتی محمد بن سلمان در انتقال این پیام‌ها در اوج خصومت و رفتارهای نامتعارف از طریق برخی از کشورهای منطقه نقش ایفا می‌کند، محمد بن سلمان توصیه می‌کند که آمریکایی‌ها جدی هستند و خوب است که ایرانی‌ها با آمریکا مذاکره کنند.

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه محمد بن سلمان در اجلاسی که در مکه برگزار شد، پیام خود را انتقال داد، گفت: در آنجا نیز کشور‌های اسلامی مختلف، اتحادیه عرب، سازمان‌های اسلامی و جمعی از سران حضور داشتند.

وی با اشاره به اینکه نخست‌وزیر ژاپن با حُسن‌نیت به ایران سفر کرد افزود: آمریکا درخواست‌های خود را از طریق واسطه‌ها اعلام کرده که برخی از سران کشور‌ها ممکن است یکی از پیام‌های ترامپ و یا همه پیام‌های او را به ایران اعلام کنند.

 مدیر‌کل امور بین‌الملل مجلس با اشاره به اینکه آن‌ها تلاش می‌کنند تا ترس از جنگ را در مذاکرات بزرگ جلوه دهند، گفت: آن‌ها تلاش می‌کنند تا موضوع جنگ را جدی القاء کنند و پس از پرداختن به این موضوع تمرکزشان بر روی این مسئله است که جمهوری اسلامی ایران بعد از 60 روز گام‌های بعدی را اگر بخواهد بر دارد به نفعش نخواهد بود.

امیرعبداللهیان  با اشاره به اینکه آن‌ها می‌گویند دفاع از حقوق شرعی می‌تواند مشکلاتی را برای ما ایجاد کند، گفت: آن‌ها می‌گویند تنها راه نجات مذاکره مستقیم با آمریکا و برقراری ارتباط تلفنی ایران با شخص ترامپ است، لذا بر روی این موضوع مانور زیادی می‌دهند که مثلاً از این طریق ایران می‌تواند مزایای بزرگ اقتصادی را نصیب خود کند.

وی با اشاره به اینکه مصر در اوج ارتباطش با آمریکا کمپ دیوید را در دهه 80 با رژیم صهیونیستی پایه‌گذاری کرد، به‌طوری که با این رژیم جعلی ارتباطی عادی برقرار کرد، گفت: مصر، "حُسنی‌مبارک" دوست اسرائیل و در اختیار آمریکا و غرب بود، اکنون در این کشور شاخص‌های فقر را می‌توان به خوبی مشاهده کرد، به دلیل سیاست‌های آمریکا مصر با فقر روبه‌رو شده است، مصر حسنی مبارک صمیمی‌ترین دوست اسرائیل و آمریکا بود و اینک وضعیتش به این مرحله رسیده است.

مدیرکل امور بین‌الملل مجلس با بیان اینکه ایران کشوری بزرگ و دارای جمعیت بیش از 80 میلیونی و بازاری بزرگ است، گفت: اوباما ائتلافی را بر ضد ایران ایجاد کرد، به‌طوری که حفظ آن ائتلاف علیه ایران هزینه‌های شکننده را به آمریکا تحمیل می‌کرد، ترامپ نمی‌تواند در دراز مدت تحریم و فشار را حفظ کند، ادامه این روند برای آمریکا و متحدینش مضر است، لذا آن‌ها اگر بخواهند به این سیاست‌شان ادامه دهند، ضرر می‌کنند، برخی از کشور‌ها از تحریم آمریکا علیه ایران ضرر زیادی کردند.

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه با فشار و تحریم، پیشرفت و توسعه زیادی را توانستیم به دست آوریم، افزود: مردم بزرگ ایران چهل سال است که تحریم‌ها را تحمل کرده‌اند و در سایه این تحریم‌ها پیشرفت‌های زیادی را به دست آوردند، ممکن است مردم این موضوع را از داخل حس نکنند، ولی برخی از خارجی‌هایی که وارد ایران می‌شوند، این موضوع را متوجه شده‌اند، اروپا از تحریم‌ها ضرر جدی می‌کند، لذا آن‌ها در تعاملات اقتصادی خود با ایران برنامه‌ریزی دارند که با این وضعیت اقتصادی جهانی نیازمند آن هستند.

وی تصریح کرد: اروپایی‌ها یکی از طرف‌های مذاکره با ایران هستند و در برخی از موضوعات با آمریکا اتفاق‌نظر دارند، در مباحث مربوط به توان دفاعی بین انگلیس و آمریکا هیچ تفاوت نگاه‌هایی وجود ندارد، هر دو می‌خواهند با ایرانی مواجه باشند که وقتی صحبت از توان دفاعی ایران می‌شود، نتوانند از توان دفاعی بالای ایران صحبت کنند، بلکه بگویند توان دفاعی ایران را فرو ریخته است.

مدیرکل امور بین‌الملل مجلس با اشاره به اینکه کشور‌های اروپایی می‌گویند که باید بر روی پای خودشان برای تأمین امنیت بایستند، گفت: امنیت و اقتصاد اروپا در قالب طرح مارشال در دست آمریکا است و آن‌ها هنوز خیلی باید تلاش کنند تا بر روی پای خودشان بایستند.

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه کشور‌های اروپایی فکر می‌کنند اگر رفت و آمد‌های خود را به ایران بیشتر کنند، شاید کمک بیشتری به برون‌رفت از این وضعیت کند تا منتفع شود، گفت: آن‌ها از تحریم‌های ایران ضرر می‌کنند، آن‌ها نمی‌توانند به اندازه ایران در مقابل فشار‌ها خود را تنظیم کنند.

وی با اشاره به اینکه امارات و عربستان سیاست‌های غلطی را ایجاد و فضا را مخدوش کرده‌اند ادامه داد: امروزه خلیج فارس و دریای عمان جولانگاه دشمنان منطقه شده است تا مانع امنیت صادرات نفت از این منطقه شوند.

مدیرکل امور بین‌الملل مجلس با اشاره به اینکه دود سیاست‌های غلط به چشم همه می‌رود عنوان کرد: اروپا‌یی‌ها در طی یک سال گذشته سعی داشتند تا رابطه خودشان را با ایران در موضوع برجام متوازن نگه دارند، آن‌ها تعارض استراتژیک در اظهارات و رفتار‌هایشان دارند.

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه اروپا از یک طرف می‌گوید در برجام بمانیم و به تعهداتمان پایبند باشیم، گفت: از طرف دیگر می‌گویند ما در مقابل آمریکا ضعیف هستیم و در مقابل آن‌ها نمی‌توانیم، اما چگونه است که برخی از کشور‌های کوچک می‌توانند با آمریکا چانه‌زنی و خودشان را مستثنا کنند و نفت را از ایران بخرند، امروز آمریکایی‌ها بیانیه دادند و گفتند صادرات گاز و برق ایران به عراق تا 90 روز آینده مستثنی شده است و عراق می‌تواند این انرژی را از ایران وارد کند، عراق جنگ‌زده با کشور‌های اروپایی قابل مقایسه نیست.

وی با اشاره به اینکه عراق می‌تواند خود را مستثنی کند، ولی آلمان و فرانسه نمی‌توانند، اظهار داشت: در دهه 84 تا 86 در مذاکرات با تروئیکای اروپا در ژنو از طرف وزارت خارجه عضو تیم مذاکره‌کننده سیاسی و امنیتی بودم که در آنجا شاهد رفتار‌های بد کشور‌های اروپایی بودم، به طوریکه آن‌ها مدام به هر بهانه‌ای زمان جلسات مذاکرات ایران را به زمان دیگری موکول می‌کردند و بهانه‌تراشی می‌کردند.

مدیرکل امور بین‌الملل مجلس با اشاره به اینکه کشور‌های اروپایی در آن زمان به دنبال خریدن زمان بودند، گفت: اروپای آن روز با اروپای امروز فرق می‌کند، اروپای آن روز متحد آمریکا بود، ولی اروپای امروز مخالف ترامپ است، یک سال کشور ما معطل ماند و دولت به اروپا فرصت داد تا در این مدت گامی بردارند و نشان دهند که می‌خواهند و می‌توانند بخش‌هایی را انجام دهند، اروپایی‌ها در این مدت سیاست متعارض استراتژیک داشتند و می‌گویند شما بمانید و ما نمی‌توانیم.

امیر عبداللهیان ادامه داد: آمریکایی‌ها با محاسبات غلطی که داشتند؛ تصور می‌کردند ما هیچ اقدامی از جمله توقف تعهدات برجامی به صورت پله‌ای انجام نمی‌دهیم و اروپایی‌ها و غربی‌ها متوجه شدند که طرف مقابل‌شان جمهوری اسلامی ایران است.

وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها ارزیابی مناسب از رفتار و تصمیمات ایران دارند، ادامه داد: آمریکایی‌ها متوجه هستند که ایران 60 روز مهلت را تمدید نمی‌کند؛ به نظرم این اقدام ایران سنجیده و قابل قبول است، ضمن اینکه هر چه تصمیمات ما با عمل همراه باشد و طرف مقابل تصمیمات نظام را در چارچوب عمل مشاهده کند، قطعا از خواب خرگوشی خود بیدار می‌شود.

دستیار ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل با اشاره به سفر اخیر نخست‌وزیر ژاپن به ایران، تصریح کرد: تمامی سیاست ترامپ در کاخ سفید در قبال کشور‌هایی همچون ایران، چین، و ... مبتنی بر تهدید، اعمال فشار و وادار کردن به مذاکره است؛ نخست‌وزیر ژاپن در آسیا دارای یک جایگاه مشخصی است؛ اینکه رئیس‌جمهور آمریکا از آقای "آبه" برای انتقال پیام خود به ایران استفاده می‌کند، نشان‌دهنده این است که ایران را پای مذاکره بیاورد و هدف ترامپ نیز پیروزی در انتخابات 2020 آمریکا است.

امیرعبداللهیان گفت : ترامپ با اتخاذ سیاست‌هایی همچون تحریم در تلاش است که بتواند در انتخابات پیروز شود، یکی از تفاوت‌های اصلی آمریکا امروز با آمریکای گذشته در این است که به‌طور تقریبی تمامی رهبران متحد هستند که رئیس‌جمهور آمریکا یک فرد غیرقابل پیش‌بینی است.

وی درباره مذاکره و نقش آن در منطقه، گفت: پس از سقوط صدام در عراق، مقامات آمریکایی درخواست زیادی از ایرانی‌ها داشتند که در خصوص عراق، با آمریکایی‌ها مذاکره کنیم که بنا به دستور رهبری به درخواست دوستان عراقی، این اتفاق بیفتد که تیم‌هایی در آن زمان برای مذاکره به عراق فرستاده شدند؛ در این مذاکرات سردار سلیمانی مسئول پرونده و آقای لاریجانی دبیر شورایعالی امنیت ملی کشور بودند؛ رهبری آن موقع تأکید زیادی کردند که مذاکرات طبق منطق، حکیمانه، دقیق و صریح انجام شود و اتهامات آن‌ها را بی پاسخ نگذارید.

دستیار ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل  ادامه داد: مذاکرات برای عراق بود، ولی طرفین آن ایران و آمریکا بودند، رهبری تأکید زیادی داشتند که حواستان باشد آمریکایی‌ها، عراقی‌ها را از جلسه بیرون نکنند؛ که این اتفاق هم افتاد و از ما خواستند عراق را از جلسه مذاکره بیرون کنیم که با مخالفت ما رو به رو شدند.

امیرعبداللهیان  افزود: آمریکایی‌ها در سه دور مذاکره در عراق با طرف‌های ایرانی، وقتی متوجه شدند نمی‌توانند به نتیجه درستی از مذاکره با ایران برسند، میز مذاکره را ترک کردند؛ زیرا مذاکره‌کننده ایرانی، هم مستدل و هم از موضع قدرت و هم عقلانی به مذاکره می‌پرداختند، به همین خاطر بود که در مقابل اغلب سؤالات پاسخی نداشتند.

وی گفت: آمریکایی‌ها وقتی پای میز مذاکره حاضر می‌شدند، دوست داشتند به نتیجه دلخواه خود برسند، و وقتی به نتیجه‌ای غیر از آن می‌رسیدند، میز مذاکره را ترک می‌کردند.

دستیار ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل اضافه کرد: من در مذاکرات اخیر دیدم، آمریکای امروز به آمریکای 10 سال گذشته هیچ تفاوتی ندارد و همان رفتار‌های قدیمی را در مذاکرات خود انجام می‌دهد.

امیرعبداللهیان در پاسخ به این موضوع که عده‌ای با وجود مشاهده بد‌بینی‌های آمریکایی‌ها، خواهان مذاکره با آمریکا هستند، گفت: در ایران کسی مخالف برقراری رابطه طبیعی با آمریکا نیست؛ ولی این به رفتار آمریکایی‌ها مربوط می‌شود که تاکنون نتوانستند اعتماد مقامات ایرانی نسبت به خود جلب کنند.

وی درباره صحبت‌ها و واکنش‌های اخیر ترامپ نسبت به ایران گفت: آمریکایی‌ها وقتی به کشور عراق وارد شدند، خود را حامل پیام صلح و دوستی در منطقه نامیدند و به همین واسطه توانستند امکانات خوبی برای خود در عراق فراهم کنند؛ ولی اکنون با گذشت سال‌ها حضور آمریکایی‌ها در عراق و افغانستان، هنوز زیرساخت‌های معمولی یک زندگی در آنجا به‌وجود نیامده است.

دستیار ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل همچنین درباره کشور‌های خلیج فارس ادامه داد: با وجود منابع زیاد نفت و گاز در کشور‌های حوزه خلیج فارس، اختلافات طبقاتی در این کشور‌ها به شدت زیاد است و مناطق محروم زیادی در این کشور‌ها وجود دارد؛ ثانیا آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بخش زیادی از نفت این کشور‌ها را می‌برند و پول کمی در قبال آن به این کشور‌ها می‌دهند و از استقلال کافی برخوردار نیستند.

امیرعبداللهیان  ادامه داد: حدود 10 سال پیش فرانسوی‌ها به اسم تأسیس نیروگاه برق و نیروگاه اتمی وارد کشور امارات شدند، ولی گفتند به علت نا‌امنی منطقه به خاطر وجود تروریست‌ها باید ابتدا پایگاه نظامی در کشور شما احداث کنیم؛ حالا با گذشت سال‌های زیاد، نیروگاهی در این کشور ساخته نشده است.

وی درباره  تعرض به نفتکش‌ها و اتهاماتی که به ایران زده شده است و بحث شکل‌گیری اجماع جهانی در مقابل ایران، گفت: به نظر من تشکیل اجماع جهانی علیه ایران با سیاست‌هایی که ایران اتخاذ کرده است، با توجه به وقت کم ترامپ برای ورود به کارزار انتخاباتی، کار ساده‌ای نخواهد بود.

مدیرکل امور بین الملل مجلس ادامه داد: آمریکایی‌ها، سعودی‌ها و صهیونیست‌ها به قدری در منطقه دخالت کردند که شرایط برای صادرات نفت در منطقه، با نا‌امنی مواجه شده است و طبیعی است که هیچکس این اتهامات علیه ایران را قبول نکند.

امیرعبداللهیان اظهار داشت: وقتی نخست‌وزیر ژاپن در ایران حضور دارد، دشمنان می‌خواهند تا با نا امن نشان دادن فضا، سفر او را با نارضایتی همراه کنند، اما آقای "آبه" به قدری محترمانه و با سطح بالا در دیدار‌های خود ظاهر شد و برخورد‌های مقامات ایرانی به قدری سنجیده و حرفه‌ای بود که به نظرم با دیدگاهی مثبت نسبت به ایران، کشور را ترک کرد.

وی درباره صحبت آمریکایی‌ها درباره جنگ عنوان کرد: اینکه افراد دارای ذهن‌های فسیل شده دستگاه‌های سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا مانند جان بولتن، فکر می‌کنند هنوز می‌توانند با ورود یک ناو به یک منطقه آن را به تصرف در بیاورند باید بگویم، ترامپ نه به دنبال جنگ است و نه در شرایطی است که بتواند جنگی را آغاز کند، بلکه با ایجاد ترس در حوزه جنگ و تهدید جمهوری اسلامی ایران، قصد آوردن ایران به میز مذاکره و گرفتن امتیاز است.

مدیرکل امور بین‌الملل مجلس با اشاره به وضعیت عراق در زمان حمله آمریکایی‌ها، تصریح کرد: آمریکایی‌ها زمانی به کشور عراق حمله کردند که عراقی‌ها هیچ سلاحی به عنوان موشک در اختیار نداشتند و وقتی مطمئن شدند هیچ چیزی در عراق، آن‌ها را تهدید نمی‌کند وارد این کشور شدند، این اتفاق درباره کشور افغانستان هم رخ داد و وقتی آمریکایی‌ها به این کشور وارد شدند، به جز گروه‌های کوچک و پراکنده مقاومت هیچ گروهی برای ایستادگی در مقابل آن‌ها وجود نداشت.

امیرعبداللهیان در پایان تشبیه شرایط ایران به شرایط عراق قبل از جنگ را نشان دهنده درک نادرست افراد دانست و گفت: کاری که بخش نظامی کشور و در حوزه دفاعی انجام شده است، فکر جنگ را از سر مردم کشور دور کرده است و مردم را به عقلانیت و حکمت در عالی‌ترین سطوح نظام مطمئن کرده است.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.