به گزارش خبرنگار گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، سال گذشته فیلمی در فضای مجازی از قطع درختان ممنوع القطع جنگلهای ارسباران در شهرستان کلیبر منتشر شد و بررسیها نشان داد که این درختان، درختان باغی هستند نه جنگلی اما برای بار دوم، هفته گذشته یک گزارش از قطع درختان منطقه ارسباران در استان آذربایجان شرقی که از صداو سیما پخش شد موج جدیدی از اعتراضات مردم و فعالان محیط زیست را به وجود آورد.
در موج اول این اعتراضات، قلی الله قلیزاده نماینده مردم کلیبر در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه قطع درختان منطقه ارسباران در سطح وسیعی صورت میگیرد و با ابراز تأسف از قلع و قمع درختان منطقه ارسباران گفته بود: طی هشت ماه گذشته روند قطع گسترده درختان این منطقه تشدید شده است.
وی ادامه اجرای قانون تنفس جنگلهای شمال کشور را عامل این قلع و قمع گسترده دانسته و گفته است: «طرح تنفس» اجازه نمیدهد فعالان حوزه صنایع چوبی، درختی را قطع کنند و این مسأله باعث شده تا دلالان و واسطههای کارخانجات تولید کاغذ به منطقه ارسباران هجوم بیاورند و در این میان عمدتاً درختان قطع شده قرهداغ به خارج از آذربایجان شرقی و به استانهای شمالی حمل میشدند.
اما هادی کیادلیری رئیس انجمن جنگلبانی ایران در همان زمان در اینباره با اشاره به اینکه قطع درختان جنگلی در باغ حتی حیاط منزل شخصی باید با مجوز از سوی مراجع ذیصلاح صورت بگیرد، ابراز داشت: باید بررسی شود وقتی طرح تنفس در کشور در حال اجراست و محمولههای چوب در همه گذرگاهها کنترل میشود، آیا چوب این درختان مورد بهرهبرداری قرار میگیرد؟
کیادلیری خاطرنشان کرد: برخی شنیدهها حاکی از این است که درختان قطع شده بیمار بودهاند و در حال بررسی این ادعا هستیم.
رئیس انجمن جنگلبانی ایران از ربط دادن قطع درختان ارسباران به طرح تنفس جنگلها انتقاد کرد و اظهار داشت: قاچاق چوب در گذشته هم وجود داشت اما جالب است که صدای کسی در نمیآمد، به نظر میرسد دستهایی به دنبال ربط دادن این دو مسأله هستند تا طرح تنفس را زیر سوال ببرند.
با شروع دوباره گزارشهای ضد ونقیض از قطع درختان ممنوع القطع اُرس در جنگلهای ارسباران اینبار مسؤولان جهاد کشاورزی تلاش کردند ابتکار عمل را به دست بگیرند و با دعوت از خبرنگاران استانی از باغات اصلاح شده شهرستان اهر و سرشاخه درختان (تعویض تاج) این منطقه بازدید کرده و سپس راهی شهرستان کلیبر شده و به بازدید از باغات اصلاح شده و باغات چوب این شهرستان پرداختند و در ادامه از مخزن و پایاب سد خداآفرین بازدید کرده و راهی جنگلهای ارسباران شدند.
در جریان این بازدید مدیران و متولیان امر بر این موضوع تاکید داشتند که حتی یک اصله درخت جنگلی به خصوص از جنگلهای ارسباران قطع نشده و هرآنچه توسط کامیونها حمل میشود مربوط به باغات شخصی و زراعی کشاورزان، باغات اصلاح شده و درختان مریض و غیرمثمر است.
روز گذشته نیز مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اهر در نشستی با خبرنگاران با تاکید بر اینکه مخالف قطع درختان جنگلی بوده و قاطعانه با آن مقابله میکنیم، اظهار داشت: این اداره کل جهت ممنوعیت صدور مجوزهرگونه قطع و حمل درختان باغی در چهار شهرستان استان اقدام کرده تا از صدور هرگونه مجوز قطع و حمل درختان باغی در چهار شهرستان اهر، کلیبر، ورزقان و جلفا خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه صدور مجوز قطع و حمل درختان در این شهرستانها احتمال سوء استفاده را افزایش میدهد، خاطرنشان کرد: به این جهت از همکاران سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل منابع طبیعی درخواست نکردیم، با امعان نظر به مواد 1،6 و 16 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و اقتضای حفاظت از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و اکوسیستم حساس ارسبارانی از صدور هرگونه مجوز قطع و یا حمل درختان باغی در شهرستانهای مذکور خودداری کنند.
هرچند حساسیت مردم، رسانهها و تشکلهای زیست محیطی این استان باعث حفاظت هر چه بیشتر از طبیعت ارزشمند این استان شده است اما باید این هشیاری در میان مردم وجود داشته باشد که با ایجاد حساسیتهای کاذب، اهداف طرح تنفس جنگلها که به حفاظت بیشتر از جنگلهای کشور و قطع دست بهرهبرداران از درختان جنگلی منجر خواهد شد، زیر سؤال نرود.
چه کسانی زندگی را در جنگلهای ایران نابود می کنند؟ این سوژهای است که مخاطبان خبرگزاری فارس، در سامانه فارس من به ثبت رساندهاند و خواستار پیگیری خبرنگاران فارس درخصوص تخریب روز افزون جنگلهای کشور شدند؛ این گزارش در پاسخ به بخشی از این درخواست نوشته شد.
انتهای پیام/