به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، جابجایی و خروج مواد مخدر از کشورها همواره از موضوعات دغدغه ساز به شمار میرود. در کشورهای خارجی از حسگرهایی برای شناسایی و تشخیص مواد مخدر استفاده میشود.
در کشورمان هم با تلاش محققان در یک استارت اپ، حسگر بیولوژیکی برای تشخیص مواد مخدر جامد و مایع تولید شد. قابلیت انعطاف پذیری از یک ماده مخدر به ماده دیگر همچنین تشخیص مورفین با حساسیت بالا از مزیتهای این حسگر است.
برای مخدرهایی همچون کدئین و سایر مخدرهای صنعتی و سنتی هم کاربرد تشخیصی دارد. این حسگر علاوه بر این میتواند مواد مخدری که به شکل گاز یا جامد باشد تشخیص دهد. پایه کار آن نیز بر اساس نانو ذرات اپتیکی است که از خاصیت بالای این ذرات با تغییر و ایجاد نوآوری برای تشخیص مواد استفاده میشود.
به گفته عالم عابدینی یکی از بنیانگذاران این استارت اپ، این حسگر بیولوژیکی برای نخستین بار در مقیاس آزمایشگاهی تولید شده و تمام تستهای کاربردی آن نیز با موفقیت انجام شده است.
عابدینی عنوان کرد: میتوان از این حسگر در مکانهایی همچون آزمایشگاه، فرودگاه، زندان و گمرک و تمام مکانهایی که امکان ورود و خروج مواد مخدر در آن وجود دارد، استفاده کرد. البته با این حسگر مواد جامد آغشته به مواد مخدر نیز تشخیص داده میشود. در مواردی شاهد بودیم که برای خروج مواد مخدر از کشور فرش یا هر وسیله جامدی دیگر را به این مواد آغشته کردند تا بعد از خروج آن را بازیابی کنند اما با این حسگر میتوان آن را تشخیص داد.
عابدینی همچنین جذب سرمایه گذار را مرحلهای برای تجاری سازی این محصول دانست و گفت: برای آشنایی در روشهای جذب سرمایه گذار در دورههای پیش شتابدهی مرکز فناوری همگرا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرکت کردیم. حضور در این دورهها آگاهی استارت اپ ها را برای جذب سرمایه گذار و توسعه بازار محصول افزایش میدهد.