گروه اجتماعی خبرگزاری فارس - ساماندهی کیوسک های مطبوعاتی سال هاست که در دستور کار مدیریت شهری قرار دارد و هر سال مدیران وعده می دهند که تا پایان سال کیوسک ها ساماندهی می شوند اما اتفاقی رخ نمی دهد.
این کیوسک ها بیشتر از کارکرد مطبوعاتی به سوپر مارکت و همچنین محلی برای فروش سیگار تبدیل شده است و همچنین بخش عمده ای از معابر شهر را اشغال کرده اند.
شهرداری تهران تصمیم گرفت کیوسک های جدیدی طراحی کنند تا به راحتی داخل این مکان ها قابل مشاهده باشد و از هرگونه تخلف احتمالی جلوگیری شود اما این کار به دلیل موانع انجام نشد.
مافیای کیوسک دارها در تهران با هرگونه ساماندهی مخالف هستند و مقاومت جدی در این زمینه وجود دارد.
بیش از 1500 کیوسک در تهران وجود دارد و در 15 الی 16 سال گذشته هیچ مجوز جدیدی صادر نشده و ر این زمینه شاهد تداخل صنفی هستیم.
معمولا کیوسکها در نقاطی قرار دارد که مسیر عبور شهروندان است. برخی نقاط در آمد زایی بالا و در برخی نقاط در آمد کمتری دارند. جانمایی این کیوسک ها در دهه 70 انجام شده و باید برای مکان نمایی آنها مطالعه جدیدی صورت گیرد.
برخی کیوسک ها در سطح شهر به جای فروش مطبوعات اقدام به فروش لباس می کنند و این کار بر خلاف قرارداد اولیه آنهاست ولی آنها این کار را انجام می دهند. کیوسکها باید ساماندهی شوندولی سال هاست این کار با موانع و مشکلات زیادی همراه بوده است .
کیوسک های مطبوعاتی از سوی صاحبانشان ماهانه 3 تا 7 میلیون اجاره داده می شود این در حالی است که پولی که بابت اجاره به شهرداری می دهند بین 100 تا 300 هزار تومان است.
حمیدرضا تحصیلی مدیر عامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل تهران در این باره به یکی از رسانه ها گفت: در حال حاضر عددی که پرداخت میشود و گاهی هم پرداخت نمیشود ماهی ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است و پرداخت این مبلغ به این شکل است که خیابانهای بالای شهر ما و به عنوان مثال لاکچری، ۳۰۰ هزار تومان و کیوسکهای پایین شهر ۱۰۰ هزار تومان پرداخت میکنند.
وی افزود: کیوسکهای امروزی که تبدیل به روزنامه فروشی شده است در قدیم دکههای یخ فروشی بودهاند که به علت تغییر مدیریتهای مختلف شهرداری این دکهها به مرور زمان پیکره خود را تغییر دادهاند.
وی ادامه داد: کیوسک مطبوعات میتواند به عنوان منبع درآمد پایدار برای شهرداری تهران باشد و به علت برخی از موارد قانونی محدودیتهایی نیز وجود دارد.
به گفته تحصیلی یکی از قوانین در حوزه شهری این است که خیابان و پیاده راه به عنوان یک مسیر عمومی شناخته میشود و کسی حق ندارد آن را اجاره دهد و ما به همین علت ما تصمیم گرفتیم که کیوسکهای روزنامه را ساماندهی کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که ساز و کار ساماندهی کیوسکهای روزنامه به چه شکل است، گفت: ما به عنوان مدیریت شهری وظیفه داریم که ساماندهی کیوسکها را انجام دهیم و در این باره جلسههای متعدد با اتاق اصناف برگزار کردیم و توافقهایی نیز در این باره صورت گرفت و نماینده دادگستری برای بحث قیمت گذاری کیوسکها نیز وارد مذاکره شد.
این مقام مسئول گفت: می خواهیم این کیوسک را ساماندهی کند ولی نه به شکل امروزی بلکه برای آن کاربری های دیگری در نظر گرفته است به عنوان مثال تصمیم داریم که بر روی این کیوسکها پنلهای خورشیدی برای تأمین برق نصب شود و در کنار آن از تابلوهای تبلیغاتی و آنتن های اینترنت نصب شود تا شهرداری بتواند در آمد پایداری در این زمینه کسب کند.
اما این تصمیم واکنش عضو شورای شهر تهران را در پی داشت.
زهرا نژاد بهرام عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران در این باره گفت: عقیده من بر این است که بحث نظارت بر فعالیت کیوسکها باید بهصورت جدی انجام شود و این نظارتها باید مستمر باشد.
به اعتقاد این عضو شورا، نظارتها باید به گونهای باشد که تمام فعالیتهای افرادی که به عنوان دسته چندم در کیوسکها در حال فعالیت هستند، به صورت دائم زیر نظر باشد و مدارک افراد مشغول در کیوسک به صورت هفتگی چک شود تا حق بهره برداری این کیوسکها به افراد غیر واگذار نشود.
نژاد بهرام درباره تغییر ماهیت این کیوسکها گفت: من به عنوان یکی از اعضای شورای شهر تهران با تغیر ماهیت این کیوسکها مخالف هستم و علت مخالفتم این است که در تمام دنیا کیوسکهای روزنامه فروشی وجود دارد و جراید و مجلات را نمیتوان از این کیوسکها جدا کرد.
این عضو شورا گفت: اگر ساماندهی مشاغل قصد تغیر ماهیت این کیوسکها را دارد و دستگاه عابر بانک و شارژگاه موتور سیکلت برقی در آن ایجاد کند بهتر است به فکر احداث مکانهای دیگری در پایخت باشد، زیرا کیوسکها را نمیتوان از روزنامه و جراید جدا کرد.
وی تاکید کرد: یکی از برنامههای ساماندهی مشاغل باید نظارت بر فروش اقلام خوراکی در کیوسکها باشد و قانون ممنوعیت فروش دیگر اقلام در کیوسکهای روزنامه فروشی بطور جدی دنبال شود.
بر اساس این گزارش، در قانون شهرداریها مصوب سال 1334 بندی در خصوص ساماندهی مشاغل مزاحم وجود دارد که این وظیفه را بر عهده شهرداریهای کشور قرار داده است.
این آییننامه به پیشنهاد وزارت کشور در دی ماه سال 1396 به تصویب هیئت وزیران رسید. در دستورالعمل اجرایی این آیین نامه کارگروه ملی و محلی پیشنهاد داده شده است که در کارگروه ملی حضور همه دستگاههای ملی از جمله نماینده شهرداریها الزامی است.
یکی از معضلات اساسی که سال هاست شهرداری با آن دست و پنجه نرم می کنند قانون گریزی کیوسک داردان است آنها در این کیوسک اقدام به فروش دخانیات و مواد غذایی می کنند و مرور زمان و به واسطه کسب درآمد بیشتر این اقلام جای مطبوعات را در این دکه ها گرفت.
سال گذشته خبر رسید که فروش دخانیات در کیوسک های مطبوعاتی ممنوع شد.
فرهاد افشار مدیرعامل وقت شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران با تاکید بر اینکه در قراردادهای جدید با کیوسکداران نسبت به ممنوعیت فروش دخانیات و سایر اقلام به جز مطبوعات به آنها اطلاع رسانی میشود، گفت: هرگونه تخلف علاوه بر جریمه میتواند به جمعآوری کیوسک نیز منتهی شود.
اما همچنان شاهدیم که مواد دخانی در این مکان ها به فروش می رسد وهیچ کیوسکی هم جمع نشده است.
یکی از کیوسک داران به خبرنگار فارس گفت:مگر ما در روز چقدر روزنامه می فروشیم؛ تمام سود ما از فروش دخانیات و مواد خوراکی است.
وی ادامه داد: ماهانه 4 میلیون اجاره کیوسک می دهم باید یک جور هزینه ها را تامین کنم.
یکی دیگر از کیوسک دارن که در مناطق شمالی تهران بود گفت: ماهانه 7 میلیون اجاره می دهیم و پاخور کیوسک ما خدا رو شکر خوب است اما نمی توانیم سیگار نفروشیم چون بیشتر در آمد ما از همین راه است.
برخی از اعضای شورای شهر تهران معتقد هستند که با ساماندهی کیوسک های مطبوعاتی می توان از این مکان ها برای کار آفریتی استفاده کرد.
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در این باره گفت: جانمایی و واگذاری کیوسکها در شهر تهران توسط شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران انجام میشود. سالهای زیادی از جانمایی و استقرار نخستین کیوسک مطبوعاتی در تهران میگذرد و در گذر زمان علاوه بر افزایش تعداد، تغییراتی در چهره کیوسکها هم ایجاد شده است. همچنین این روزها شاهد کیوسکهایی با کاربریهای گلفروشی و تنقلات هستیم .
وی ادامه داد: وقتی راهاندازی کیوسکها براساس ضوابط و اصول و از طریق مجوز قانونی توسط شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران انجام میشود، بیانگر قانونی بودن این روند است. به اعتقاد نوری، استفاده از این کیوسکها برای کارآفرینی میتواند یک گزینه خوب باشد منتهی باید با یکساز و کار درست و در چهارچوب قوانین و مقررات.
بر اساس این گزارش، ساماندهی کیوسک های روزنامه فروشی سال هاست که بلاتکلیف باقی مانده است و نظارت درستی بر روی آنها انجام نمی شود حال شهرداری تصمیم دارد کاربری این دکه ها را تا حدودی تغییر دهد اما برخی شورای شهری ها با این امر مخالف هستند.
انتهای پیام/