مشارکت بالای مردم، شکست سخت سوسیالدموکراتها و پیروزی سبزها شگفتیهای انتخابات اخیر اروپا بود. به گفته یک کارشناس در پارلمان آینده اروپا ۸۰ درصد کرسیها در مجموع در اختیار احزاب طرفدار اروپا خواهد بود.
به گزارش خبرآنی، شگفتی بزرگ انتخابات پارلمان اروپا، میزان مشارکت بالای شهروندان این اتحادیه بود؛ ۵۱ درصد واجدان شرایط در این انتخابات شرکت کردند. این میزان هشت درصد بیشتر از آخرین انتخابات اروپا در پنج سال پیش است.
به عقیده یانیس امانوئیلیدیس، متخصص علوم سیاسی از "مرکز سیاست اروپایی" در بروکسل، مخالفت با تغییرات اقلیمی، اعتصاب دانشآموزان و دفاع در برابر اروپاستیزی و احزاب پوپولیست، مردم را در این انتخابات به حرکت واداشت.
برد لیبرالها و سبزها
برنده اصلی انتخابات پارلمان اروپا لیبرالها و سبزها بودند. در آلمان سبزها با به دست آوردن ۲۰ درصد آرا حتی از سوسیال دموکراتها نیز پیشی گرفته و در جایگاه دوم پس از احزاب محافظهکار مسیحی نشستند. این بهترین نتیجه برای حزب سبزها در یک انتخابات سراسری تا کنون بوده است.
رییس فراکسیون سوسیالدموکراتها در پارلمان اروپا - بزرگترین بازنده این انتخابات- به دویچهوله گفت که حزبش موضوع تغییرات اقلیمی را دستکم گرفت.
آنهگرت کرامپ کارنباوئر، رییس حزب دموکرات مسیحی نیز نپرداختن به موضوع تغییرات اقلیمی را مهمترین دلیل شکست حزبش دانست. او اما علیرغم پایین آمدن محسوس آرای این حزب از اینکه ائتلاف احزاب محافظهکار قویترین فراکسیون اروپا شده ابراز رضایت کرد.
مانفرد وبر، سرلیست نامزدهای حزب مردم اروپا EVP و عضو حزب سوسیال مسیحی آلمان نیز شب گذشته گفت: «ما پیروزی بزرگی به دست نیاوردیم اما قویترین گروه هستیم.»
او از سایر احزاب موافق اتحادیه اروپا خواست تا همکاری بیشتری با یکدیگر کنند و به طور خاص حزب سبزها را نیز خطاب قرار داد. او گفت: «سبزها نیز برنده امروز هستند و به همین دلیل آنها نیز همکار بالقوه ما هستند. ما باید با هم بنشینیم و یک برنامه مدون برای پنج سال آینده تهیه کنیم.»
دموکرات مسیحیها قویترین گروه
حزب مردم اروپا بر اساس آخرین بررسی آرا ۱۸۰ کرسی را در پارلمان اروپا به دست آورده است. این میزان ۴۲ کرسی کمتر از دوره پیش است. سوسیال دموکراتها نیز با کمتر شدن آرایشان ۱۴۷ کرسی به دست آوردند.
لیبرالها با احتساب آرای حزب جدید امانوئل ماکرون در فرانسه به ۱۰۵ کرسی دست پیدا کردند. تعداد کرسی سبزها از ۵۲ به ۶۷ صعود کرد.
پوپولیستهای راست در برخی کشورها مثل ایتالیا و فرانسه بسیار قدرتمند شدهاند اما در مجموع کمتر از پیشبینیهای اولیه رأی به دست آوردهاند. مجموع این احزاب توانستهاند به ۱۵۰ کرسی در پارلمان اروپا دست پیدا کنند اما این احزاب در فراکسیونهای مختلف پخش میشوند.
پوپولیستهای آلمان، حزب آلترناتیو برای آلمان AFD آنطور که انتظار میرفت نتوانستند آرای مردم را کسب کنند اما در ایالت براندنبورگ آلمان بیشترین آرا را کسب کردهاند، حتی بیشتر از حزب دموکرات مسیحی.
آرای بیشتر برای پوپولیستهای راست
یانیس امانوئیلیدیس، متخصص علوم سیاسی از "مرکز سیاست اروپایی" در بروکسل هشدار میدهد که احزاب طرفدار اروپا ۸۰ درصد صندلیهای پارلمان را در اختیار گرفتهاند. او میگوید: « پوپولیستهای راست به عنوان یک گروه در مجموع آنطور که انتظار میرفت قوی نشدند. ما از قبل میدانستیم که آنها اکثریت را به دست نخواهند آورد. این گروه احتمالا ضعیفتر از آن است که ما فکر میکردیم.»
در ایتالیا راستهای همگروه نخستوزیر ماتو سالوینی، بیشترین آرا را کسب کردهاند.
در فرانسه حزب مارین لوپن، سیاستمدار شناختهشده جناح راست بیشترین آرا را کسب کرد. ماکرون نهایت تلاش خود را کرد که وزن سیاسی حزبش را در ترازوی قدرت بالا ببرد و از پیش افتادن مارین لوپن و حزبش جلوگیری کند اما موفق نشد.
ناظران میگویند در بسیاری از ۲۸ کشور اروپایی تاکنون احزاب بزرگ میانه ضعیفتر شدهاند، لیبرالها، سبزها و احزاب دست راستی اما قویتر. در پارلمان آینده اروپا محافظهکاران و سوسیال دموکراتها به عنوان ائتلاف بزرگ غیررسمی دیگر اکثریت سابق را نخواهند داشت. آنها باید احتمالا با لیبرالها و شاید سبزها فراکسیون تشکیل دهند.
تشکیل یک اکثریت چپ میانه با ائتلاف چپها، سوسیال دموکراتها، سبزها و لیبرالها از نظر محاسباتی نمیتواند عملی باشد. اکثریتی از راستهای میانه نیز عملی نیست چرا که دموکرات مسیحیها در هیچ حالتی حاضر نیستند با ناسیونالیستها و پوپولیستهای راست ائتلاف کنند.
سرلیست لیبرالها به دویچهوله میگوید: «از الان اوضاع پیچیده میشود چرا که هیچ حزبی بدون کمک احزاب دیگر اکثریت ندارد. در روزهای آینده این که چه کسی با چه کسی حرف میزند جالب خواهد بود.»
استثنا در بریتانیا
انتخابات پارلمان اروپا بیش از همه در بریتانیا غیر معمول بود؛ کشوری که تا پنج ماه دیگر اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد اما نتوانست بریگزیت را تا پیش از انتخابات اروپا عملی کند. ترزا می، نخستوزیر بریتانیا به همین دلیل روز جمعه تاریخ استعفای خود از ریاست حزب محافظهکار را اعلام کرد.
حزب نوپای "بریگزیت" به رهبری نایجل فاراژ، که مخالف اروپاست همانطور که پیشبینی میشد با ۳۱ و نیم درصد آرا پیشتاز شد. محافظهکاران که دولت را در دست دارند، به سختی شکست خوردند.
در یونان نخستوزیر آلکسیس سیپراس، پوپولیست چپ عرصه را به اپوزیسیون محافظهکار باخت. به همین دلیل اعلام کرده که در این کشور انتخابات زودرس برگزار خواهد شد.
در اتریش علیرغم رسوایی پیشآمده معروف به "رسوایی ایبیزا" که منجر به استعفای معاون صدراعظم شد، حزب مردم به رهبری صدراعظم محافظهکار این کشور پیروزی چشمگیری به دست آورد. این در حالی است که کورتس، صدراعظم اتریش بایستی امروز دوشنبه ۶ خرداد در پارلمان ملی اتریش دوباره رأی اعتماد بگیرد.
حزب پوپولیست و راستگرای "آزادی" که این هفته مجبور به ترک دولت ائتلافی در اتریش شد، پس از رسوایی ایبیزا تنها کمی از آرای خود را از دست داد.
انتهای پیام