به گزارش خبرنگار پارلمانی پایگاه خبری خبرآنی، کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی امروز (یکشنبه 5 خرداد ) قوه مقننه و در جمع خبرنگاران، با اشاره به نتیجه انتخابات هیئت رئیسه قوه مقننه، گفت: در این انتخابات امر غیرطبیعی رخ نداد، امسال بیستمین هیئت رئیسهای است که نمایندگان در ادوار مختلف به آن رأی دادند، به دوستان گفته بودم که معمولاً رقابت برای کرسیهای هیئت رئیسه در سال اول مجلس جدی است اما وقتی افراد در این کرسیها بنشینند دیگر پایین آوردن آنها خیلی راحت نیست.
وی با تاکید براینکه این موضوع در طول ادوار مجلس مسبوق به سابقه بوده که سالی یک یا حداکثر دو نفر در ترکیب هیئت رئیسه تغییر کرده بودند، اظهار داشت: متأسفانه دوستان به این موضوع توجه نکردند. در ابتدا با هر دو فراکسیون برای تعامل صحبت کردم تا ترکیب هیئت رئیسه در سال سوم برای سال چهارم حفظ شود چون طبیعتاً نوع برخورد با اعضای هیئت رئیسه هم برای آنها هزینهساز است.
نماینده تهران در مجلس افزود: علیرغم این صحبت، دوستان گفتند که باید بررسی کنند و سپس هر کدام اعلام کردند که به لیست جداگانهای رسیدهاند. در نهایت هم یک نفر از هیئت رئیسه باز ماند.
رئیس فراکسیون مستقلان ولایی مجلس تصریح کرد: کسانی که سابقه پارلمانی دارند یا سوابق ادوار گذشته را مطالعه کرده باشند به این موضوع میرسند که نتیجه انتخابات هیئت رئیسه امری کاملاً بدیهی بوده و تازه نیست.
جلالی با اشاره به بازماندن مطهری از عضویت در هیئت رئیسه در سال چهارم، گفت: به جای اتهام زنی به دیگران باید از تصمیم دوستان سوال شود که مسئولیت به خود آنها برمیگردد. آنها این تصمیم را گرفتند که در همه حوزهها به شکل مستقل کاندیدا دهند اما این نمیشود که آقایان بخواهند در همه حوزهها کاندیدا بدهند اما بعد همه را موظف بدانند که به لیستشان به صورت کامل رأی داده شود. معمولاً رأی با تعامل همجوشی و مسالمت کسب میشود.
وی افزود: از سال اول مجلس دهم برخی از دوستان از فراکسیون امید سراغ ما آمدند و گفتند که با فراکسیون ما یک لیست مشترک بدهند تا کل پارلمان را در دست بگیریم. همان زمان به آنها گفتم که این خلاف مشی ماست چون ما قائل به تعامل هستیم. همچنین نمیتوان پارلمان را بدون مشارکت جمعی اداره کرد.
به گفته نماینده تهران باید از همه جریانهای داخل پارلمان نمایندهای در داخل هیئت رئیسه وجود داشته باشد چون این میتواند در التزامبخشی مجلس نقش مؤثر داشته باشد. هر کسی میتواند در این شرایط طیف خود را در مسیر منویات و اهداف کلان مجلس هماهنگ کند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه الان "وقت گلایهگذاری نیست"، ادامه داد: شخص خود بنده و فراکسیون مستقلین در جهت تعامل و همفکری و رسیدن به لیست واحد در فراکسیون تلاش کردیم، حتی این نکته را به نمایندگان گفتم که امسال مردم تاب تحمل برخی خبرها را ندارند که بگویند با این حجم از گرانی، تورم و بیکاری آقایان در پارلمان بر سر یک کرسی با یکدیگر دعوا میکنند. نباید وقت مجلس به این چیزها تلف شود. باید به مردم نشان دهیم که منسجم و همدل بوده و برای حل مشکلات مردم تلاش میکنیم.
رئیس فراکسیون مستقلین ولایی اظهار داشت:متأسفانه این اتفاق رخ نداد. سه لیست جداگانه ارائه شد و در نهایت هم ترکیب هیأت رئیسه جدید با یک تغییر در سال چهارم انتخاب شد.
جلالی در پاسخ به این پرسش که چرا مطهری در سال چهارم مجلس نتوانست از نمایندگان برای نایب رئیسی رأی بگیرد، گفت: اگر آقایان در لیست امید تعامل میکردند میتوانست این اتفاق نیفتد، پس وقتی تعامل نمیکنید و میگوئید که از ابتدا تا انتهای انتخابات هیأت رئیسه خودمان لیست میدهیم و همه موظف به رأی به این لیست هستند، شدنی نیست. در مجلس هیچ فردی نمایندهتر از دیگری نیست. نمایندگان برای خود شأنی قائل هستند پس باید با داشتن رفتار منطقی به گونهای پیش رفت که نمایندگان هم براساس منطق حرکت کرده و پیش روند.
وی ادامه داد: با آقای مطهری دو، سه بار تلفنی صحبت کردم و به ایشان گفتم که فکر میکنم این تصمیمات غلط منجر به این میشود که افرادی مثل شما در معرض خطر قرار گیرند. یعنی این پیشبینی را از قبل میتوانستیم انجام دهیم. امیدواریم از اینها درس بگیریم، البته که دیگر برای ما نوبت درس گرفتن نیست.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره تفاوت روز قدس امسال با سالهای گذشته گفت: روز قدس امسال به مراتب از سالهای گذشته مهمتر است. چون اتحادی بین رژیم صهیونیستی و برخی از حکام عرب منطقه ایجاد شده است. اسرائیلیها از یک جهت موفقیت به دست آوردند از آن جهت که حداقل مسئله فلسطین را از اولویت برخی از دولتهای اسلامی خارج کردند. البته که در بین امت اسلامی مسئله فلسطین به عنوان مسئله اول است. در این بین همواره تلاش جمهوری اسلامی ایران بر این بود که در اولویت و مسئله اول بودن موضوع فلسطین به عنوان موضوع اول جهان اسلام را زنده نگه دارد، البته متأسفانه برخی از کشورهای مرتجع منطقه که در گذشته با نتانیاهو مراودات پنهان داشتند، اکنون وارد فاز مراودات آشکار شدهاند.
جلالی ادامه داد: از یک طرف دیگر موضوع معامله غرب و به دنبال آن خارج کردن فلسطینیها از وطن خود را دنبال میکنند. توطئههای عمیقی را انجام میدهند لذا انشاءالله امسال روز قدس در ایران و سایر بلاد اسلامی متفاوت بوده و مردم برای احقاق حق مسلمانان و بیتالمقدس و احیای حق فلسطینیها در تظاهرات گسترده شرکت کنند و نشان دهند که از این نوع عملکرد حکام منطقه و رژیم صهیونیستی و به خصوص دولت آمریکا و ترامپ ناراضی هستند.
وی با اشاره به صحبتهای اخیر سیدحسن نصرالله گفت: ایشان به این مطلب اشاره کرد که اگر جریان مقاومت امروز حضور نداشت و سرزمینهای لبنان را آزاد نمیکرد امروز آقای ترامپ آن را به عنوان سرزمینهای رژیم صهیونیستی اعلام میکرد یعنی همان کاری که با جولان انجام داد. اینها نشان میدهد که آنها جنگ را جدی گرفتهاند و لازم است مسلمانان به شکل پررنگتری در راهپیمایی روز قدس شرکت کنند.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در پاسخ به پرسش دیگری درباره طرح مرکز پژوهشها برای چگونگی اختصاص 14 میلیارد دلار ارز برای تأمین کالای اساسی گفت: در جلسه سران شورای هماهنگی قوا در این باره بحثهای جدی انجام شده و دبیرخانه این شورا هم مسئول رسیدگی شده که دیروز در این دبیرخانه به تصمیمات خوبی رسیده است.
وی افزود: ما نیز در مرکز پژوهشها سند خوبی را به عنوان اقتصاد بدون نفت تهیه کردیم مبنی بر اینکه چطور بتوانیم اقتصاد خود را بدون فروش نفت اداره کنیم. البته این به معنای استقبال از عدم فروش نفت نیست. ما تلاش خود را انجام میدهیم و مسئولان دولتی هم در تلاش برای فروش نفت هستند ولی ما فکر میکنیم با توجه به ظرفیتهای خوب موجود در داخل کشور میتوانیم اقتصادمان را بدون نفت حفظ کنیم.
جلالی توضیح داد: این به معنای وجود اقتصاد شتابنده با رشد بالا نیست بلکه به معنای حفظ جمهوری اسلامی ایران و اقتصاد است. در این باره مرکز پژوهشها اقدامات و مطالعات لازم را انجام داده است. اخیراً هم تیم اقتصادی ما جلسهای را رئیس مجلس برگزار کرد و توضیحات لازم را ارائه نمود.
وی اضافه کرد: تصمیمات گرفته شده در این طرح ناظر بر چگونگی اختصاص 14 میلیارد ارز است. بالاخره باید دولت و مجلس در این باره کار کرده و آن را به سرانجامی برسانند. اکنون در شرایط فعلی مردم کالایی را با ارز 4200 تومان دریافت نمیکنند لذا صحبت از تقویت اهرمهای نظارتی و به دنبال آن تغییر شرایط میسر نیست و با این کار اتفاق ویژهای نمیافتد. خوشبینانه آن است که در نهایت کالاها با ارز نیمایی در اختیار مردم قرار گرفته شود که این کار هم نمیشود.
این نماینده مجلس توضیح داد: وقتی قیمت دلار به 20 هزار تومان رسید قیمت کالاها هم متناسب با آن تنظیم شد اما بعد از کاهش قیمت دلار شاهد پایین آمدن قیمت کالاها نبودیم لذا باید در این باره چارهای اندیشید. ما سناریوهای مختلفی را آماده کردیم که باید چطور 14 میلیارد دلار ارز برای تأمین کالاهای اساسی اختصاص داد. البته نمیتوان برای حدود چهار میلیارد دلار کاری کرد چون مشمول ارز 4200 تومانی میشود ولی این برای برخی از کالاهای قابل نظارت است که توسط دولت به نوعی توزیع میشود.
جلالی افزود: در بخشهای دیگر که باید کالاها با ارز نیمایی یا بالاتر داده شود بحث صورت میگیرد که چطور باید این موضوع در اختیار مردم باشد. مثلاً نظر ما این است که رفاه کارت برای مردم تعریف کرد تا از رفاه کارت آنها مبالغی به ازای کالاهای دریافتی از فروشگاهها کسر شود. کارهای مختلفی در این بخش انجام میشود.
وی افزود: تلاش ما بر این است که بتوانیم در نهایت به تصمیمات مشترکی با دولت برسیم یعنی در شورای عالی اقتصادی هماهنگی قوا یا در مجلس تصمیمگیری شود که مد نظر دولت هم باشد. ما اقدامات خود را در این راستا انجام میدهیم.
انتهای پیام/