به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، امروز استفاده از پوست و استخوان حیواناتی همچون گاو دامنه مصرف متنوعی پیدا کرده است. به طوری که یکی از محصولات جانبی که از آنها به دست میآید «ژلاتین» است.
ژلاتین حاصل معمولاً در دو صنعت غذایی و دارویی به کار میرود. به عنوان مثال در صنایع غذایی این ژلاتینها را میتوان در صنایع شیرینی پزی، شکلات، لبنیات و یا در کارخانجات تولید نوشابه به منظور شفاف کردن نوشابهها به کار برد. در بخش دارویی هم میتوان در تهیه روکشهای قرص، کپسول و … از ژلاتینها استفاده کرد.
تولید ژلاتین گاوی داخلی علاوه بر گستره کاربردی که دارد، به دلیل اینکه در بعضی کشورها تولید ژلاتین خوکی بازار داغی دارد و متأسفانه این محصول به داخل کشور وارد میشود از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
نتایج یک گزارش نشان میدهد هم اکنون قریب به ۶۵ درصد ژلاتین تولید شده در دنیا از پوست خوک است و نکته جالب اینکه با وجود معذوریتهای شرعی استفاده از محصولات استحصال شده از این حیوان، واردات این نوع ژلاتین به کشور سبب شد که یک کارخانه تولید ژلاتین در کشور واقع در مشهد تعطیل شود.
این درحالی است که در همان زمان که مسئولان سازمان غذا و دارو میگویند ژلاتین وارداتی به کشور گواهینامه حلال را دریافت کرده است، با این حال فعالان این صنعت بر این نظرند که اخذ چنین گواهینامههایی با پرداخت تنها ۱۰۰ دلار امکان پذیر است و بنابراین امکان تقلب در آن وجود دارد.
در همین خصوص فرهاد فرهنگ مهر، تولید کننده ژلاتین از استخوان گاو گفت: در حال حاضر در هر سال ۳۵۰۰ تن واردات ژلاتین به کشور انجام میشود که بخش عمده آن ژلاتین خوک است که قیمت ارزانتری هم دارد. این قیمت ارزان هم به دلیل زاد و ولد زیادی است که این حیوان دارد.
وی گفت: تولید ژلاتینی که انجام میدهیم از پوست و استخوان گاو است که تولید آن از پوست جنبه دانش بنیان دارد و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد.
فرهنگ مهر با بیان اینکه در بخش تحقیق و توسعه مجموعه مان توانستیم از بخشهای زیرین پوست گاو، ژلاتین تولید کنیم، تاکید کرد: این مجموعه برای ۱۶۰ نفر اشتغال زایی کرده است اما هم اکنون با نصف ظرفیت مشغول فعالیت هستیم در حالی که هیچ کمکی هم به ما نشده است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: هم اکنون نصرالله پژمان فر، نماینده مجلس شورای اسلامی و بعضی دیگر از نهادهای اطلاعاتی و امنیتی به موضوع ورود پیدا کرده اند و با آزمایشهایی که انجام دادند تأیید کردند که ژلاتین خوکی در کشور وارد شده است.
مدیرعامل شرکت فرآوری دارویی ژلاتین حلال با بیان اینکه زمینه اصلی فعالیت تولیدی اش ژلاتین خوراکی است، گفت: به منظور اینکه مصرف کنندگان خانگی با محصولات مان آشنا شوند هم اکنون پودرژلاتین خالص خوراکی تولید کرده ایم که در فروشگاههای زنجیرهای توزیع شده است. این بخش از تولیدات مان هرچند سودآوری ندارند اما میخواهیم برای مردم هم شناخته شویم.