یادداشت|سعدالله زارعی: ایران خروج از برجام را آغاز کرد

سعدالله زارعی در یادداشتی برای ‌پایگاه خبری خبرآنی نوشت:

سخنان امروز حجت‌الاسلام روحانی رئیس‌جمهور درواقع آغاز خروج ایران از برجام بود. معاهده‌ای که با نقض آن در سال گذشته از سوی آمریکا و طفره رفتن اروپا از عمل به تعهدات خود عملاً به تعهدی از جانب ایران تبدیل شده بود بدون آنکه ما به ازایی برای آن داشته باشد.

رئیس‌جمهور ایران البته امروز تاکید زیادی داشت که دو اقدام ایران یعنی تولید و انباشت بیش از 300 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده و تولید و انباشت بیش از 130 تن آب سنگین در ایران در خود برجام پیش‌بینی و در بندهای 24 و 26 و 36 بر آن تصریح شده است و این سخن درستی است ولی اگر فرض را بر این بگذاریم که اصولا برجام برای کنترل غربی‌ها در چنین مواردی تنظیم شده است در عمل این دو اقدام مهم و برهم زننده برجام به حساب می‌آید. الان اگرچه ایران کماکان به پایبندی خود به تعبیر مفاد برجام اشاره دارد اما  به هرحال این برجام آن برجامی که سال پیش در اواخر زمان دولت اوباما به تصویب رسیده نیست.

حجت‌الاسلام روحانی در این مصاحبه دو ماه مهلت داد تا طرف اروپایی در مورد تعهدات خود به خصوص در دو  مورد رفع موانع بر سر راه فروش نفت ایران و رفع محدودیت‌های بانکی، راه عمل را در پیش بگیرد. چنانچه اروپایی‌ها بازهم وقت‌گذرانی کردند -  که خواهند کرد - ایران دو اقدام دیگر شامل رفع محدودیت ایران در غنی‌سازی در سقف 3.67 درصد و رفع محدودیت در مورد نوسازی راکتور آب سنگین اراک را به اجرا می‌گذارد.

این اقدام ایران در واقع در حکم ماشه است. ماشه‌ای که از همین حالا چکانده شدن شدن آن قابل پیش‌بینی است. بنابراین واضح هست که ایران وارد فضای جدیدی در مراوده با اروپا شده است. آلمان فرانسه و انگلیس الان باید تصمیم بگیرند. ایران طبعاً مسیری را آغاز کرده است که حداکثر 6 ماه به خروج کامل آن از همه تعهداتش منجر می‌گردد اگر آنان برجام را برای اروپا لازم به شمار می‌آورند باید در دو ماهی که از سوی ایران تعیین شده مشکلات صادرات نفت و محدودیت‌های بانکی ایران را رفع نمایند.

اما چشم انداز این موضوع چیست؟ آیا اروپا به تعهدات خود در برجام عمل می‌کند؟ آیا ایران این مسیر را تا خروج کامل ادامه خواهد داد؟

اروپا کماکان ناگزیر به انتخاب بین همکاری با آمریکا در اقدامات ضدایرانی و رفع محدودیت‌ها از دست و پای اقتصاد ایران است.

عمل اروپا تاکنون بیانگر آن بوده که اروپا گزینه اول را ترجیح داده است چرا که حداقل از دو منظر این ترجیح مدنظر اروپا بوده است. یک منظر حجم مبادلات تجاری اروپا و آمریکا در مقایسه با حجم کم مبادلات تجاری با ایران و باطن ضداسلامی و ضد مقاومتی مشترک اروپا و آمریکا است. فراموش نکرده‌ایم که در اقدامات ضد اسلامی و اهانت به مقدسات اسلام وقاحت اروپا حتی از آمریکا بیشتر بود. بنابراین کاملا پیداست که اروپا کاری برای حل مسئله نخواهد کرد و می‌توان پیش‌بینی کرد که حتی از امروز زبان آن به سمت تهدید ایران گرایش پیدا کند.

اما از آن طرف تحلیل ایران چیست آیا شورای عالی امنیت ملی به گمان اینکه اروپا رویه خود را اصلاح می‌کند و به اقدامات خود برای انجام تعهداتش سرعت می‌دهد و وقت گذرانی را کنار می‌گذارد مصوبه اخیر را به دستگاه‌های ذیربط ایرانی ابلاغ کرده است بعید است در شورای عالی امنیت ملی ایران حتی یک نفر وجود داشته باشد که گمان کند اروپا رویه خود را تغییر می‌دهد و مشکل ایران با آن حل می‌شود؟ در واقع هم مصوبه شورای عالی امنیت ملی ایران و هم مصاحبه امروز رئیس جمهور تعیین وضعیتی است که ایران به اجبار در آن قرار گرفته است و نیز دست زدن به اقدام مشروعی است که نه تنها بر اساس منطق معاهدات دو و چندجانبه که حتی بر اساس بندهای برجام حق جمهوری اسلامی است.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.