فواد ایزدی کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری خبرآنی، در پاسخ به این سوال که واکنش آمریکا به اقدام امروز ایران در کاهش تعهدات برجامی چه خواهد بود؟ گفت: دو مورد کاهش تعهدات که امروز از سوی رئیس جمهور اعلام شد، شامل توقف خروج اورانیوم تولیدی بیش از 300 کیلوگرم از کشور و همچنین توقف خروج مازاد آب سنگین از کشور بر اساس برجام است.
وی افزود: در روزهای اخیر دولت آمریکا به همین دو مورد اشاره کرده و گفته بود که اگر کشوری بر طبق مفاد برجام اضافه تولید آب سنگین و اورانیوم غنی شده ایران را خریداری کند، با تحریمهای این کشور مواجه خواهد شد، بنابراین بعید به نظر میرسد که آمریکا نسبت به اقدام امروز ایران در قبال کاهش تعهدات برجامی واکنش خاصی نشان دهد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: طبق بند 26 برجام ایران قادر بود با نقض عهد یکی از طرفها، به شکل رسمی اعلام کند که به بخشی از تعهدات برجامی خود عمل نخواهد کرد. منتها دولت یک سال صبر کرد و به طرفهای دیگر حاضر در برجام فرصت داد تا به تعهدات مندرج در برجام متعهد باشند، ولی امروز دولت ما متوجه شد که قرار نیست اروپاییها اقدام جدی در برابر نقض عهد آمریکا از خود نشان دهند.
ایزدی تاکید کرد: اروپاییها در این یک سال رسما اعلام خروج از برجام نکردند ولی عملا با عدم خرید نفت ایران و پابرجا ماندن مشکلات بانکی از این توافقنامه خارج شده بودند.
این استاد دانشگاه با اشاره به واکنش کشورهای اروپایی در قبال قدمهای بعدی که ایران در راستای کاهش تعهدات خود در برجام در صورت عدم پایبندی آنها به برجام قرار است انجام دهد، گفت: به نظر من اروپاییها در قبال این اقدام ایران محتاطانه عمل میکنند چرا که اگر بخواهند تحریمی علیه ایران اعلام کرده یا اینکه مجددا پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهند، در واقع مجوز خروج کامل از برجام را به ایران دادهاند و با این شرایط حتی ایران را ترغیب به خروج از NPT خواهند کرد، مسئلهای که آمریکاییها در سالهای اخیر خیلی تلاش کردند تا کشورهای عضو NPT را از خروج از این معاهده منع کنند که تا کنون موفق به آن نشدند.
وی در پایان تصریح کرد: در کل اقدام امروز دولت کشورمان در تقلیل تعهدات برجامی، اگر چه دیرهنگام است ولی این هشدار را به طرفهای حاضر در برجام میدهد که ایران در خروج از برجام در صورت عدم انتفاع از این توافقنامه کاملا جدی و مصمم است. از سوی دیگر وفقه یکساله در کاهش تعهدات از سوی ایران، موجب شد تا گروههای داخلی خوشبین به اروپا نیز به این قطعیت برسند که اروپاییها نیز همانند آمریکا قابل اعتماد نیستند.
انتهای پیام/