«بند به بند با گام دوم‌ـ»-12|ان&

گروه سیاسی ‌پایگاه خبری خبرآنی ــ بیانیه «گام دوم انقلاب اسلامی» که بعد از 22 بهمن 97 و از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی منتشر شد، سرآغاز فصل جدیدی در جمهوری اسلامی ایران است، فصلی که از این پس باید با امید و تکیه بر جوانان بر مشکلات گذشته و ناکامی‌ها غلبه کرد و این کار جز با شناخت نقاط ضعف و قوت 40ساله انقلاب میسر نمی‌شود.

‌پایگاه خبری خبرآنی، در راستای تبیین این بیانیه، در سلسله گزارش‌هایی به بررسی بندهایی از این بیانیه می‌پردازد تا شناخت رهنمودهای رهبر انقلاب در شروع فصل جدید جمهوری اسلامی راحت‌تر صورت گیرد.

در ادامه دوازدهمین گزارش را با موضوع جهان سه قطبی پس از انقلاب اسلامی و تقابل دوگانه‌ی جدید "اسلام و استکبار" می‌خوانید: 

امام خامنه‌ای در بخشی از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نوشته‌اند: «پس آنگاه انقلاب ملت ایران، جهان دوقطبی آن روز را به جهان سه‌قطبی تبدیل کرد و سپس با سقوط و حذف شوروی و اقمارش و پدید آمدن قطب‌های جدید قدرت، تقابل دوگانه‌ی جدید "اسلام و استکبار"  پدیده‌ی برجسته‌ی جهان معاصر و کانون توجه جهانیان شد.»

پس از پایان جنگ جهانی دوم در نیمه قرن بیستم، جهان به دو بلوک غرب و شرق تقسیم شد. بلوک غرب که بر مبنای سرمایه‌داری بود در برابر کشورهای متحد شوروی و پیمان ورشو قرار داشت. آمریکا در راس بلوک غرب و شوروی مرکز بلوک شرق بود. کشور ایران در دوره جنگ سرد و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی جزو بلوک غرب بود و از سوی آمریکا به عنوان ژاندارم منطقه شناخته می‌شد. ایران در آن دوره بزرگترین خریدار و واردکننده‌ سلاح‌های آمریکایی در جهان بود. نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا در سال 1351 به شاه قول داده بود که ایران هرگونه سلاح غیرهسته‌ای را که بخواهد، می‌تواند از آمریکا بخرد. برژینسکی مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا نیز گفته بود که "ایران مهمترین پایگاه استراتژیک ما در خلیج فارس پس از خروج انگلیس از منطقه شرق سوئز به شمار می‌رود."

منطقه غرب آسیا و به عبارت دیگر خاورمیانه نیز به شدت تحت تاثیر بلوک‌بندی شرق و غرب بود و هیچ کشور و حکومتی نبود که خارج از این بلوک‌بندی باشد. حتی جنبش عدم تعهد نیز که در اوج جنگ سرد و در سال 1961 در یوگسلاوی به وجود آمد و بخشی از کشورهای جنوب آسیا و آفریقا عضو آن شدند، در اسم غیرمتعهد بودند، اما اجزایشان متعهد بود. به طور مثال کشورهای یوگسلاوی، اندونزی و هند جزو بلوک شرق بودند. 


تصویری از  یوسیپ بروز تیتو (رئیس جمهور یوگسلاوی)، احمد سوکارنو (رئیس جمهور اندونزی)، جمال عبدالناصر (رئیس جمهور مصر)، قوام نکرومه (رئیس جمهور غنا) و جواهر لعل نهرو (صدراعظم هند) در  اولین اجلاس جنبش عدم تعهد در بلگراد (1961 میلادی)

انقلاب اسلامی خارج از چارچوب و تقسیم‌بندی بلوک غرب و شرق به وقوع پیوست و برخلاف اینکه بسیاری از سران رژیم شاهنشاهی تصور می‌کردند که امام خمینی و انقلاب او وابسته به شرق هستند، اما انقلاب پایگاه مردمی و اسلامی داشت. "نه شرقی-نه غربی" یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی بود که مردم در تظاهرات‌های پیش از پیروزی انقلاب سر می‌دادند و برپایی حکومت اسلامی و نه حکومت کمونیستی و لیبرالی از خواسته‌های مردم ایران بود.

از دیدگاه امام خامنه‌ای، انقلاب اسلامی قطب سومی را در کنار دو قطب شرق و غرب به وجود آورد و جهان در دهه هشتاد قرن بیستم سه قطبی شد. انقلاب اسلامی پس از پیروزی برای اینکه قطب سوم جهان را تثبیت کند، دیگر ملت‌ها را هم به پیروی از سیاست "نه شرقی - نه غربی" دعوت کرد. امام خمینی (ره) پایه‌گذار انقلاب در این رابطه گفت: «من اکنون به ملت‌های شریف و ستمدیده و به ملت عزیز ایران توصیه می‌کنم که از این راه مستقیم الهی که نه به شرق ملحد و نه به غرب ستمگر وابسته است، بلکه بصیرتی است که خداوند بر آن‌ها نصیب فرموده است، محکم و استوار و متعهد و پایدار و پایبند باشند.»

ایران با انقلاب اسلامی از قلمرو غرب خارج شد و موازنه بین شرق و غرب را به دلیل اینکه ایران در مرز ژئواستراتژیک دو بلوک قرار داشت، به هم زد. تشکیل شورای همکاری خلیج فارس، کودتا در پاکستان و تسهیل روابط آمریکا با چین از جمله اقدامات آمریکا پس از انقلاب اسلامی در برابر بلوک شرق بود، همچنین از آنجایی که کشور مسلمان افغانستان توسط نیروهای شوروی اشغال شده بود، ایران نیز در عمل در برابر بلوک شرق قرار گرفت. از این رو شرق و غرب به دشمنی با انقلاب اسلامی برخواستند و هر دو کشور از حمله عراق به ایران حمایت کردند.

در پی این اتفاقات که منشا آن انقلاب اسلامی بود، آمریکا دفاع استراتژیک را آغاز کرد و شوروی منفعل شد. از این رو در شوروی موضوع بازسازی و نوسازی سیاسی و اقتصادی مطرح شد. این انفعال و شکاف بین آمریکا و شوروی و دیگر اتفاقاتی که بین دو کشور رخ داد که ایران در آن نقشی نداشت، شوروی در آستانه فروپاشی قرار گرفت.


آیت الله جوادی آملی، محمدجواد لاریجانی و خانم دباغ فرستادگان امام خمینی به شوروی بودند که نامه ایشان را تقدیم گورباچف کردند

امام خمینی (ره) در 11 دی سال 1367 (1989 میلادی) در نامه‌ای به گورباچف از صدای شکسته شدن استخوان‌های مارکسیسم سخن به میان آورده و نوشته بودند: «جناب آقای گورباچف، برای همه روشن است که از این پس کمونیسم را باید در موزه‌های تاریخ سیاسی جهان جستجو کرد؛ چرا که مارکسیسم جوابگوی هیچ نیازی از نیازهای واقعی انسان نیست؛ چرا که مکتبی است مادی، و با مادیت نمی‌توان بشریت را از بحران عدم اعتقاد به معنویت، که اساسی‌ترین درد جامعه بشری در غرب و شرق است، به درآورد.»

در سال 1991 با فروپاشی شوروی، بلوک شرق نیز از هم پاشیده شد. جهان سه قطبی پس از یک دهه از بین رفت و قطب‌های جدیدی در جهان به وجود آمد که نتیجه‌ی آن تقابل دوگانه‌ی "اسلام و استکبار" بود.

انقلاب اسلامی که تا پیش از فروپاشی شوروی توانسته بود، بسیاری از ملت‌های آزادی‌خواه جهان را با خود همراه سازد و در کشورهای منطقه و آفریقا جنبش‌هایی را به وجود آورد، پس از ایجاد دوگانه‌ی "اسلام و استکبار" توانست انقلاب‌هایی را در برخی از کشورها  به وجود آورد که به طور مثال می‌توان به انقلاب‌هایی که در جریان بیداری اسلامی به وقوع پیوست، اشاره کرد. 

بدین ترتیب انقلاب اسلامی به مبدایی برای تغییر جهان دوقطبی به تقابل دوگانه‌ی "اسلام و استکبار" تبدیل شد.

انتهای پیام/

برچسب ها :

laquo raquo

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.