نماینده ویژه آمریکا در امور برقراری صلح در افغانستان اعلام کرد: هر گونه توافق صلح با طالبان بستگی به اعلام آتش بس دائمی و تعهد به پایان جنگ دارد. وی توافق با طالبان را یک صلح نسبی میداند و میگوید که صلح با طالبان به معنای پایان جنگ در افغانستان نخواهد بود.
به گزارش خبرآنی ، به نقل از خبرگزاری رویترز، زلمای خلیلزاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان در گفتوگو با یک شبکه افغان اعلام کرد: تمرکز ما بر تروریسم است. تا زمانی که ما یک آتش بس دائمی برقرار نکرده و متعهد به پایان جنگ نشویم، هیچ توافقی به دست نمیآید. ما به دنبال صلح و راهحل سیاسی هستیم. ما میخواهیم صلح به ما فرصت خروج بدهد.
این دیپلمات آمریکایی متولد افغانستان روز شنبه برای دیدار با اشرف غنی، رئیس جمهوری این کشور وارد کابل شد.
این سفر در آستانه دیدار پیش روی وی با هیئت طالبان در قطر است.
در حال حاضر حدود ۱۴ هزار سرباز آمریکایی در افغانستان به عنوان بخشی از ماموریت ناتو حضور دارند که مسؤولیت آموزش و کمک به نیروهای امنیتی دولت افغانستان را در مبارزه علیه شبه نظامیان طالبان و دیگر گروههای افراطی مانند القاعده و داعش را بر عهده دارند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا خواهان دستیابی به یک توافق برای پایان دادن به جنگ طولانی در این کشور است. اگر چه هنوز جنگ و درگیری در سراسر این کشور ادامه دارد اما طالبان مذاکره میکنند. آنها در حال حاضر بر سرزمین بیشتری در افغانستان از سال ۲۰۰۱ نفوذ و کنترل دارند.
همچنین وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده است که خلیلزاد به دنبال مذاکرات با طالبان برای دستیابی به یک اجماع نظر بر سر مسائل کلیدی امنیت ملی است و خواهان برگزاری مذاکرات افغان -افغان است.
با این حال طالبان همچنان مذاکره با دولت غنی را رد کردهاند و این گروه دولت کابل را "عروسک خیمه شب بازی" تحت کنترل آمریکا میداند.
خلیلزاد در گفتوگو با شبکه طلوع اعلام کرد: در هفتههای گذشته تلاش کردم که چنین مذاکراتی برقرار شود، پیشرفتهایی حاصل شده است اما در حد انتظارات ما نبودهاند.
این دیپلمات آمریکایی تاکید کرد: تا زمانی که طالبان خود را با شرایط کشور از زمان ساقط شدنش از قدرت در سال ۲۰۰۱ تطابق ندهد هرگز صلحی پایدار در افغانستان نخواهیم داشت.
خلیلزاد ادامه داد: طالبان به "اشتباهات بسیار خود" بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ مرتکب شدند، اذعان میکنند و آنها از این موضوع بسیار آموختهاند.
وی اظهار کرد: اگر طالبان بر بازگشت به نظامی که قبلا داشتند اصرار بورزند به اعتقاد من این به منزله تداوم جنگ خواهد بود نه صلح.
خلیلزاد به احراز پیشرفت در مذاکرات اشاره کرد. این مذاکرات به تضمین طالبان درباره برنگشتن افغانستان به نقطه آغاز حملات تروریستی خارجی در مقابل خروج نیروهای بیگانه از این کشور متمرکز است.
قرار است خلیلزاد در روزهای آینده با مقامات طالبان دیدار کند اما ناظران از مذاکرات صلح به دلیل عدم حضور مقامات دولت کابل انتقاد میکنند.
فرستاده ویژه آمریکا گفت: ارتباط تمامی طرفها در مذاکرات بین افغانی ضروری است. قرار بود چنین نشستی در دوحه در همین ماه برگزار شود که به دلیل انتقادات درباره حجم و تعداد هیئتهای مشارکتکننده برگزار نشد.
خلیلزاد افزود: مذاکرات خروج نیروهای آمریکایی را شروع کردیم و من طی هفتههای گذشته برای ایجاد زمینهای جهت آغاز مذاکرات داخلی افغانی مبارزه کردم.
وی خاطرنشان کرد: این اولین گام برای بررسی بیشتر است اما هیچ پیشرفتی هنوز در این زمینه حاصل نشده است.
نماینده آمریکا اضافه کرد، واشنگتن با توجه به هزینه سالانه جنگ که بالغ بر ۴۵ میلیارد دلار را بر مالیاتدهندگان آمریکایی تحمیل میکند و نیز به دلیل تداوم تلفات نیروهای آمریکایی خواهان پایان این جنگ است.
خلیلزاد تصریح کرد: واشنگتن خواهان کاهش هزینههایش در افغانستان و خطراتی است که در برابر نیروهایش قرار داردند اما مسؤولیتی نیز دارد که میخواهد این جنگ را با مسؤولیتپذیری خاتمه دهد و میراث خوبی به جای بگذارد.
خلیلزاد تصریح کرد که اجماع بینالملی دربارۀ افغانستان به میان آمدهاست اما در این باره اجماع منطقهای تاکنون شکل نگرفتهاست.
خلیلزاد بیان داشت: یک قدم خوب که برداشته شده و من از آن راضی هستم، این است که یک اجماع بینالمللی – اروپا، چین، روسیه و آمریکا – صورت گرفتهاست. موضوع افغانستان پیچیدهگیهای زیاد دارد؛ مسایل داخلی، منطقهای و بینالمللی دارد. در قسمت اول گفتم که یک اجماع صورت گرفته در قسمت منطقه پیچیدگیهایی هنوز هم هست؛ هنوز به یک اجماع منطقهای نرسیدیم.
او گفت که در هفت ماه تلاشهایش برای صلح افغانستان، پیشرفت اندکی در گفتوگو با طالبان صورت گرفتهاست. وی تصریح کرد: توافق با طالبان، خشونت را به کلی در افغانستان پایان نخواهد دارد. احتمال زیادی هست که در آیندۀ نزدیک با طالبان به توافق برسیم - منظورم نه تنها آمریکا که افغانها هم هستند - اما اینکه داعش هنوز هم فعال باشد و حملات تروریستی از طرف آنها صورت بگیرد، وجود دارد.
این دیپلمات آمریکایی، تأکید کرد: ایالات متحده در تلاش برای یافتن یک راه حل سیاسی برای افغانستان است نه خروج از این کشور. ما در جستجوی صلح استیم نه در جستجوی خروج؛ ما صلحی را میخواهیم که امکان خروج را بدهد.... همانطوری که بودن ما به شرایط بستگی دارد، خروج ما نیز به شرایط ربط دارد.
زلمای خلیلزاد، علت لغو نشست دوحه را – که قرار بود با حضور نمایندگان حکومت، سیاسیون و طالبان برگزار شود - اشتباهات طرفهای دخیل در روند صلح دانست و بیآنکه از کسی نام ببرد گفت کسانی هستند که انحصار قدرت را خواب میبینند.
او با ذکر این نکته که نظام آیندۀ افغانستان - جمهوری یا امارت اسلامی - از اختلاف دیدگاهها میان طالبان و کابل است، تأکید کرد که برگشت به امارت اسلامی پذیرفتنی نخواهد بود.
فرستادۀ ویژه آمریکا تشکیل حکومت موقت یا یک دورۀ گذار را یکی از گزینهها برای شریک شدن طالبان در قدرت میداند – گزینهای که بهشدت از سوی رییسجمهور غنی رد شدهاست.
انتهای پیام