گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، آخرین عکس ماهوارهای از تالاب هامون نشان میدهد این تالاب پس از سالها دستو پنجه نرم کردن با خشکسالی وضعیت مناسبی پیدا کرده است.
وحید پومردان مدیرکل محیط زیست استان سیستان و باوچستان در گفتوگو با خبرنگار فارس، با اشاره به اینکه بخشهای مختلف این تالاب بخصوص در بخشهای سابوری، پوزک و هیرمند حدود یک تا ۵ متر آبگیری شده است، گفت: از لحاظ مساحتی ۳۵ درصد از تالاب آبگیری شده که در نقاط مختلف عمقهای متفاوتی دارد.
همین عمق کم آبگیری شده باعث شده پس از ۲۰ سال این تالاب که تشنه لب وضعیتش از شرایط منفی به وضعیت صفر ارتقا پیدا کند.
تصاویر ماهواره ای از آخرین وضعیت آبگیری تالاب هامون(سابوری، پوزک و هیرمند) در تاریخ ۵ اردیبهشت ۹۸
آنطور که مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان توضیح داد: بارشهای امسال در این استان و در افغانستان باعث شده طوفانهای گردوغبار به شدت کاهش یابد و اگر شرایط ورود آب از سمت افغانستان ادامه یابد شاید بر روی بادهای ۱۲۰ روزه و طوفانهای شن هم موثر باشد.پورمردان از بهبود وضعیت کانونهای گردوغبار در منطقه بخصوص در شمال تالاب فراهرود و سابوری خبر داد و اظهار داشت: کانالهایی برای کنترل و هدایت آب به کانونهای گردوغبار ایجاد شده است.
تالاب هامون به طور کلی نیازمند ۱۱ میلیارد مترمکعب آب است که در حال حاضر چیزی حول و حوش ۳ میلیارد مترمتکعب آب وارد آن شده است.
پورمردان با اظهار خوشحالی از وضعیت تالاب هامون گفت: با توجه به اینکه افغانستان به تعهداتش برای تامین حقابه تالاب عمل نکرده است، در خواب هم نمیدیدیم همین مقدار آب وارد تالاب شود.
به گفته مدیرکل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان رایزنیها و مذاکرات برای تامین حقابه تالاب از سوی افغانستان ادامه دارد، و در آخرین مذاکرات افغانها دست بر روی مصارف کشاورزی ما گذاشتهاند و گفتهاند این مصارف باعث انحراف آب شده است؛ آنچه در این میان حائز اهمیت است این است که آبگیری این روزهای هامون نتیجه تامین حقابه از سوی کشور افغانستان نیست، بلکه این آب مربوط به سیلابهای اخیر در این کشور است که امکان کنترل آن را نداشتهاند.
پورمردان در ادامه یادآور شد هرچند افغانها در جلوی هامون پوزک خاکریزیکردهاندو این خاکریزی مانع ورود آب به ایران میشود اما سازمان محیط زیست ایران با لایروبی نهر شمشیری باعث شده آب از رود مشترک وارد هامون شود.
احداث دایکهای مرزی یکی از انتقاداتی است که به دلایئل خشکی این تالاب نسبت میدهند و گاهی از زبان افغانها هم شنیده میشود، مدیرکل محیط زیست سیستان با بیان اینکه این دایکها به دلائل امنیتی و به خاطر فعالیتهای گروههای تروریستی ایجاد شدهاند گفت: با همراهی خوب مرزبانی هرگاه اعلام کنیم یک دایک جلوی آب را گرفتهاست، مرزبانی دایک را بازگشایی کرده همانند دایکی که در چاه خرما و یا مسجدک وجود داشت.
هرچند آبگیری این روزهای هامون امیدوار کننده است اما ۲۰ سال خشکسالی این تالاب آنچنان بر روی شرایط منطقه تاثیرگذاشته است که همچنان نمیتوان به احیای تالاب امیدوار بود.
انتهای پیام/