به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری فارس، بعد از ظهر یک روز گرم در مرداد 1366 بارش بی وقفه باران، سیلی در تهران به راه انداخت که تا امروز ترس از تکرار آن به کابوس روزهای بارانی تهران تبدیل شده است. حادثه ای با ۳۰۰ نفر کشته و ۷۵۷ میلیارد ریال خسارت مالی، تجربه ای تلخ از روزهای بارانی پایتخت به نام سیل تجریش بود که امروز یادآوری آن به حربه ای برای ایجاد ترس و ناامیدی در میان شهروندان تهرانی بدل شده است. این درحالی است که در سیل تجریش، 28 میلیمتر باران بارید و در بارش های اخیر تهران 40 میلیمتر بارش کوچکترین مشکلی برای تهران ایجاد نکرد.
انتشار گزارشی از خطر ویرانگر سیل در تهران با هدف زیر سوال بردن طراحی و ساخت پروژه های عمرانی تهران که در یک دهه گذشته به بهره برداری رسیده اند، همه آن چیزی است که با عنوان هشدار درباره سیل، رسانه ای شده است، گزارشی عاری از هرگونه استدلال و منطق علمی.
با توجه به اهمیت موضوع و شدت نگرانی که در جامعه گسترش یافته است، در گفت وگو با اعضای سابق شورای شهر تهران به دنبال پاسخ به این پرسش بودیم که آیا نظارت کافی بر روند طراحی و ساخت پروژه های بزرگ کلان شهر تهران وجود داشته است؟ آیا ضرورت ساخت پروژه های عمرانی چون بزرگراه ها و تونل ها از کیفیت کار کاسته است؟ یا انتقادات به مدیران سابق شهری جنبه سیاسی دارد و آب در هاون دشمن کوبیدن است؟!
باران اخیر نشان داد تهران در برابر سیل مقاوم است
پرویز سروری عضو سابق شورای شهر تهران با انتقاد از هجمه های رسانه ای که ترس از سیل را عاملی برای بهره برداری سیاسی خود قرار داده اند به (خبرگزاری ...) می گوید: سیل به خانه و کاشانه بسیاری از هموطنانمان آسیبزده و آنها نیازمند امید در جامعه هستند در این شرایط عدهای با اغراض سیاسی دائما در حال انتقال از متن به حاشیه بوده و با حاشیه سازی به دنبال ناامید کردن مردم هستند . این افراد حتی چشمان خود را بر عظمتهای حماسی که مردم و سربازان زحمت کش آنها دررابطه با کمک رسانی در مناطق سیل زده خلق کردند، بسته اند. این درحالی است که طبق فرموده مقام معظم رهبری همبستگی مردم و مسئولان وگروههای نظامی و امدادگران در کشور برای مقابله با سیل بی نظیر بود و در دنیا چنین همبستگی ملی کم سابقه است.
سروری در پاسخ به این سوال که (برخی رسانه ها با انتشار گزارشی تهران را شهری ناامن در برابر سیل معرفی می کنند که کلیه کارهای عمرانی انجام شده در سالهای گذشته دلیل آن است، آیا این اخبار صحیح هستند؟) توضیح می دهد: در تعطیلات نوروز ما شاهد بارش 40 میلیمتری باران در تهران بودیم که خوشبختانه حادثه ای هم رخ نداد. در حالی که سیل گذشته در تهران فقط با بارش بسیار کمتر رخ داده بود. این بدان معناست که اگر اقدامات تامینی صورت بگیرد و به هشدارها توجه شود هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و بلکه این آب به رحمت و برکت الهی تبدیل خواهد شد.
این عضو سابق شورای شهر تهران با مطلوب ارزیابی کردن نحوه اجرای پروژه های عمرانی تهران در دوره مدیریت پیشین، تاکید می کند: برای همه پروژه های تهران، بحث ایمنی در برابر حوادث طبیعی چن سیل فکر شده است.برای مثال در مورد بوستان نهج البلاغه ، باید تاکید کنم که یک تهدید در تهران به یک فرصت برای شهروندان تبدیل شده است و یک فضای مرده، متروک و خطرناک به فضایی شاد و مفرح برای عموم مردم بدل شده است. حضور پر شور مردم نشان می دهد که تا چه میزان از ساخت و بهره برداری از این بوستان رضایت دارند.
سروری ادامه می دهد: حال جای اینکه این نقاط قوت را به عنوان یک عملکرد مثبت از مسئولان مدیریت شهری عنوان کنیم امروز عده ای برای عقده گشایی همه تلاش ها و دستاوردهای مدیران را نادیده انگاشته و به تزریق نا امیدی می پردازند. زیرا در این مدتی که سکان هدایت شهر تهران را به دست گرفته اند عملکرد و کارنامه ای برای ارائه به مردم ندارند و جز تخریب کارنامه مدیران سابق هنری ندارند. انتقاد به عملیات های عمرانی موفق در دوران مدیریت 12 ساله شهردارقبل، یک رفتار جناحی است زیرا اگر قرار بود این مطالب درست باشد، دربارش اخیرباید سیل این شهر را با خود می برد. همین افرادی که کنار گود نشسته و با یکسری مطالب مردم را نا امید می کنند همان هایی هستند که سال ها سخت ترین حمله ها را نسبت به ساخت سدها داشتند و مدعی بودند این سدهای غیر ضروری باعث خشکسالی شده اند درحالی که با سیل اخیر متوجه شدند اگر این سدها نبود شدت باران قابل کنترل نبود و بسیار بیش از آنچه امروز رخ داده به کشور خسارت وارد می شد.بنابراین امروز شروع به تمجید سد سازی کرده اند.
سروری در ادامه می گوید: این رفتارهای ضد و نقیض که دوستان اصلاح طلب در پیش گرفته اند به نفع هیچ کس نیست. دارایی بسیاری از مردم عزیز ما را در سیل نابود شده و شرایط خوبی ندارند از این رو ناامید کردن آنها کار دشمن است و نباید در سمفونی دشمن نقش آفرینی کرد.بارش های اخیر نشان داد تهران در قواره و استاندارد درستی قرار دارد.اگر ساخت و سازهای غیر استاندارد هم وجود دارد متعلق به کسانی است که قبل از مدیریت قبلی مسئول بودند با کارهای غیر اصولی مشکلاتی برای تهران ایجاد کردند. مردم تحت فشار قرار دارند و بحث های جناحی و سیاسی هیچ سودی برای مردم ندارد و امروز ما باید از نقاط قوت یاد کنیم و بی جهت، بدون منطق و استدلال برای مردم دلهره و ترس ایجاد نکنیم.
انتقاد غیر علمی و غیرفنی به پروژه ها توهین به شعور مردمی است
ابولفضل قناعتی عضو هیئت رئیسه چهارمین دوره شورای شهر تهران ، دومین فردی بود که برای یافتن پاسخ سوالات خود به سراغش رفتیم. مردی که معتقد است انتقادات امروز به شهردار سابق، جنبه سیاسی دارد و راهکاری برای پوشاندن کم کاری مدیران فعلی است.او در پاسخ به این سوال که« آیا تونلها و بزرگراهها یا حتی احداث بوستانها در دروه ریاست قالیباف بر شهرداری تهران، بدون اقدامات کارشناسی انجام شده است؟» به (خبرگزاری ...) میگوید: به اعتقاد بنده نباید مشکلات یا حوادث (چه طبیعی چه غیرطبیعی) که کشور را تهدید میکند که به صورت سیاسی نگریسته شود. در موضوعات مختلف برخی از افراد به جایی اینکه برای رفع مشکل کمک کنند و جامعه را التیام دهند با روح و روان مردم بازی می کنند و موضوعات مختلف را به صورت سیاسی مطرح می کنند تا مردم را نسبت به نظام حکومت ومسئولان بدبین کنند.
قناعتی با بیان اینکه به اعتقاد بنده این افراد با موج سورای از حوادثی که در کشور رخ می دهد سعی دارند افکار عمومی را نسبت به نظام و حکومت بدبین می کنند و حس ناامیدی را در مردم و جامعه تزریق می کنند تصریح می کند:مواردی که این کلیپ گفته یا نمایش داده می شود به هیچ عنوان مبنای علمی و فنی ندارد و فقط در جهت این است که با رویکرد سیاسی افرادی که در این زمینه زحمات بسیاری را در طول این چندین سال برای کشور و شهر تهران متحمل شدند را تخریب کنند.
وی در تشریح وضعیت فنی پروژه های عمرانی تهران نیز می گوید: در خصوص بحث انتقاد فنی از ساخت پل، بزرگراه، تونل یا حتی احداث پارک ها، عده ای به دنبال آن هستند که اقدامات مسئولان و مهندسین کشور یا مسئولانی که در حوزه فنی مهندسی دورههای عالی را طی کردند را زیر سوال ببرند. مگر میشود بزرگراهی مانند امام علی ساخته شود و مهندس ناظر حضور نداشته باشد؟ یا عوامل طبیعی و حوادثی که در آینده ممکن است رخ دهد در این پروژه عظیم لحاظ نشده باشد؟ تنها قصد و هدف این افراد، تخریب دانشمندان و مدیران فنی و مهندسانی است که شب و روز برای این پروژهها زحمات بسیاری کشیدند.
این عضو هیئت رئیسه چهارمین دوره شورای شهر تهران با بیان اینکه قبل از ساخت هریک از این پروژهها امکانسنجیهای لازم صورت گرفته و مهندسان فنی و مشارو مسیرها را یا پروژهها بررسی کردن، تاکید دارد: قبل از ساخت هر پروژهای کارشناسان تحقیقات لازم را انجام داده اند، برای مثال اگر در این مسیر پل احداث شود بهتر است یا تونل؟ ویا در صورت بروز حوادث آیا احداث تونل مخاطراتی برای شهر و شهروندان به دنبال دارد یا خیر؟ یا در بحث آلودگی و..... تمام این موارد بررسی شده بعد اجازه احداث از سوی مشاوران داده شده است. بنده به خاطر دارم زمانی که بحث پل صدر مطرح شد، برخی اعتقاد داشتند ساخت تونل بهتر از پل است .در آن زمان شهردار هردو پیشنهاد (ساخت تونل یا پل ) را مطرح کرد، مهندسان و کارشناسان پس از تحقیق و بررسیهای لازم به این نتیجه رسیدند، به دلیل سطح آبهای زیرزمینی و فراز و نشیبی که در آن مکان وجود داشت باید عمق تونل بیش از حد استاندارد در نظر گرفته شود که در این صورت برای تهویه هوا مشکلاتی ایجاد می شد. در آخر به این نتیجه رسیدند که در سطح و به صورت پل احداث شود.
وی با بیان اینکه تمامی پروژههایی که ساخته شده با موافقت شورای شهر تهران بوده توضیح می دهد: اعضا شورا منتخبان مردم هستند اگر تصمیمی اتخاذ شده چه خوب و چه بد منتخبان مردم آن را گرفتهاند. انتقاد غیرعلمی و غیرفنی به این پروژه ها به نظر بنده نوعی توهین به شعور مردمی است که این افراد را انتخاب کردند، زیرا مردم، افرادی را برای شورای شهر انتخاب و این شورا نیز فردی را به عنوان شهردار انتخاب کرده است و این شهردار با مشورت مشاوران و کارشناسان در جهت بهتر شدن شهر طرحهایی را ارائه داده و پس از بررسی های فراوان و امکان سنجی به شورا ارسال شده و شورا نیز پس از بررسی به شهردار ابلاغ کرده که این پروژه ها را عملیاتی کند. مگر شهردار خودش این کارها را انجام داده است که حالا مسئولیت اتفاقها و حوادثی که هنوز هم رخ نداده را به گردن وی بیندازیم.
قناعتی در خاتمه یادآور شد: همانطور که بالا نیز گفتم برخی از این دوستان متوجه شدند انجام کارهای بزرگ برای شهر و شهروندان مردان بزرگ میخواهد و به دلیل اینکه خودشان توانایی انجام چنین امور دشواری را ندارند برای فرار روبه جلو، فریب افکار عمومی و توجیه کارهایی که نتوانستهاند انجام دهند به موضوعات واهی و حوادث دامن می زنند و اقدامات بسیار خوبی که در سطح شهر تهران انجام شده را زیر سوال میبرند.
تمام پروژههای بزرگ شهری، گزارش توجیهی دارند
اقبال شاکری دیگر عضو چهارمین دوره شورای شهر تهران و از صاحب نظران در حوزه عمران و شهرسازی، نیز در گفت وگو با ما با بیان اینکه برخی با نگاه سیاسی به موضوعات، به توانمندیهای متخصصان داخلی ضربه میزنند، تاکید دارد: زمانی که یک گزارش با هر هدف سیاسی به خودش اجازه دهد ساخت وسازها در یک شهر یا کشور زیر سوال ببرد، به نظر بنده به، کلیه مهندسان، مشاوران، پیمانکاران، طراحان و مجریان به نحوی اهانت کرده و عملکرد آنها را زیر سوال میبرد.
این عضو سابق شورای شهر تهران معتقد است که تمام پروژههای بزرگ شهری ملی و استانی که انجام می شود صد درصد گزارش توجیهی دارند و مهندسان، مشاوران و پیمانکاران مجرب و برجستهای در آنها حضور داشتهاند. شاید ما بتوانیم اعتراض کنیم هزینه این پروژه از میزانی که اعلام شده بود بیشتر است یا اینکه زمان ساخت پروژه طولانیتر شده است، ولی نمیتوان گفت عامدا در انجام این پروژهها، مطالعات اقلیمی و توپوگرافی (نقشهای برای نمایاندن ویژگیهای فیزیکی سطح زمین) انجام نشده است، یا موضوع حوزه آبریز و نحوه عبور جریان آبهای سطحی و.....درنظرگرفته نشده است. ممکن است برخی از مهندسان عنوان کنند طراحی گذر سیلابها و آبهای سطحی بهتر بود درمکانهای دیگری در نظر گرفته میشد که این موضوع قابل بررسی است اما به طور مطلق نفی تمام خدمات انجام شده بی عدالتی است.
شاکری در ادامه می افزاید: بنده به عنوان متخصص در حوزه شهری ممکن است ایراداتی به برخی از پروژهها داشته باشم اما اینکه بگوییم کلیه دانشگاهیان، شرکتهای مشاور با احداث این پلها، بزگراه تونل و....عامدا به شهر و مردم لطمه زدهاند سخنانی بی اساس و مهمل است و صرفا این امر از جریانات سیاسی که قصد تخریب دارند بر میآید.
وی در رابطه با اقداماتی که در دوره چهارم شورای شهر انجام شده توضیح داد: در شورای چهارم تصویب شد که هرگونه کارهای بتنی در مجاری عبور آب، روددره، کانال، جوی و.... ممنوع است، همچنین تغییر روکش پیادهروها از آسفالت به بتن را ممنوع کردیم. حتی برخی از کانالهای نیمهکاره که در نیمی از آنها ، بتن استفاده شده بود ادامه بتن ریزی ممنوع شد و ادامه آن با استفاده توپوگرافی زمین انجام شد. همچنین روددرهها، پارکها با استفاده از توپوگرافی زمین بدون انجام سازههای بسیار سنگین و بزرگ که مانع عبور سیل شوند نیز ممنوع شد. در حالی که در تمام کشورهای دنیا از همین چشماندازها و توپوگرافی زمین برای تفرجگاها و بازدید استفاده میشود.
وی با بیان اینکه بسیاری از تخلفاتی که در روددرهها، رودخانه و مسیلها انجام شده توسط وزارت نیرو طی 20 سال گذشته انجام شده تصریح می کند: آنچه مسلم است پروژههای درون شهری با مطالعات توپوگرافی، اقلیمی انجام شده و آبهای سطحی و سیلابها نیز درنظر گرفته شده است. اما همچنان فضا برای بهبود هست و در صورت یافتن گزینه یا تدابیر بهتر با تکنولوژی جدیدتر میتوان از آنها استفاده کرد.شاکری در خاتمه یادآور میشود: به نظر بنده در این جریانات هرچه به خود و داشتههایمان حمله کنیم بیشتر خود را تخریب کردهایم باید سعی کنیم به جای تخریب یکدیگر، دست به دست هم دهیم و برای پیشگیری از حوداث در آینده و جلوگیر از بروز خسارت به شهر و شهروندان تدابیری بیندیشیم.
نباید فراموش کرد که انتقاد سازنده یکی از مهمترین عوامل در راه توسعه و پیشرفت یک کشور است اما زمانی که انتقاد رنگ وبوی تسویه حساب سیاسی به خود بگیرد، آرامش و امنیت مردم قربانی بازی های جناحی خواهد شد. اگر در روند اجرای پروژه های عمرانی یک دهه گذشته تهران ایرادی به بزرگی نابودی شهر بر اثر بارش باران باشد مطمئنا اهل فن و سخن نباید تا امروز روزه سکوت اختیار می کردند و هر آنچه باید گفته می شد را در زمان آغاز به کار هر طرح باید بیان می کردند.
درست است منتقدین امروز در گذشته زبان در کام داشتند ، اما ناظران دیروز برابر با وظایف خود نظارت های لازم را انجام داده اند .اگر پروژه ای چنان غیر اصولی بنا شده اند که امروز باید منتظر سیل باشیم چرا با باران شدید در تعطیلات نوروز اتفاق ناخوش آیندی برای تهران رخ نداده است؟! از نگرانی مردم نَمدی برای بُرد سیاسی خود ساختن هنر نیست و باید با اتحاد و همدلی و رفع ایرادات واقعی امکان بروز هرگونه حادثه تلخ را از شهرمان تهران بگیریم.
انتهای پیام/