انتخابات ریاست جمهوری اسلواکی امروز برگزار می‌شود

برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در اسلواکی در حالی امروز (شنبه) برگزار می‌شود که رئیس جمهوری کنونی این کشور گفته که به دنبال کاندیداتوری نیست و رقابت بین پنج کاندیدا وجود دارد که یکی از آنها مبارز ضد فساد است.

به گزارش خبرآنی، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، آندری کیسکا، رئیس جمهوری اسلواکی گفته که به دنبال انتخاب مجدد نیست.

پنج کاندیدا برای این انتخابات وجود دارند که یکی از آنها مبارز ضد فساد است بدون آنکه سابقه‌ای در سیاست داشته باشد و قصد دارد تا در انتخابات ریاست جمهوری امروز اسلواکی پیروز شود.

خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد، کاندیداتوری "زوزانا کاپوتووا"، وکیل و تازه ورود به عرصه سیاست اسلواکی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور در حالی است که رأی دهندگان به حزب حاکم "اسمر" یک سال پس از قتل "یان کوچیاک" روزنامه نگار تحقیقی درباره فساد دولت این کشور پشت کرده‌اند.

قتل کوچیاک رباره پرونده‌های اختلاس مرتبط با مقام‌های دولتی و تجار باعث تظاهرات گسترده ضد دولتی در این کشور شده و به استعفای رابرت فیکو، رهبر حزب اسمر و نخست وزیر اسلواکی انجامید.

دولت فیکو همچنان در قدرت است اما محبوبیت حزب اسمر به شدت کاهش داشته است. در نخستین سالگرد قتل این روزنامه نگار، هزاران تن از مردم اسلواکی در اعتراض به فقدان اقدام دولت درباره فسادی که این روزنامه نگار آن را افشا کرد، به خیابان‌ها آمدند.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که ماروس سفکوویچ، کمیسیونر اتحادیه اروپا و کاندیدای مورد حمایت حزب اسمر پیش از زوزانا کاپوتووا قرار دارد که مورد حمایت جنبش اعتراضی است و همین امر می‌تواند ضامن کسب بیش از ۵۰ درصد آرای انتخابات ریاست جمهوری توسط وی شود.

در جدیدترین نظرسنجی آژانس AKO پیش از آنکه آمار آن در اول مارس منتشر شود، حمایت از کاپوتووا ۵۲.۹ درصد و میزان حمایت از سفکوویچ ۱۶.۷ درصد بود.

مقام سوم این نظرسنجی با ۱۱.۴ درصد در اختیار "استفان هارابین" وزیر سابق دادگستری و قاضی دادگاه عالی است که به عنوان یک کاندیدای مستقل در این انتخابات شرکت می‌کند و حمایت‌هایش را با وعده مقابله با مهاجرت و از میان برداشتن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه به دست آورده است. او حامیان همجنس گرایان را ایدئولوژی بیمار می‌نامد و می‌گوید که تمامی پیمان‌های بین‌المللی را که اسلواکی تحت فشار به آنها ملحق شده، رد می‌کند.

کاندیدای دیگر "ماریان کوتلبا"، قانونگذار راست افراطی و دیگری "بلا بوگار"، قانونگذار مجارستانی‌تبار است.

در صورتی که زوزانای ۴۵ ساله که یک لیبرال حامی اروپا و متعلق به حزب کوچک غیرپارلمانی به نام "اسلواکی مترقی" است، در انتخابات پیروز شود، می‌تواند در میان سیاستمداران پوپولیست ناسیونالیستی قرار بگیرد که در سراسر اروپا روی کار آمده‌اند.

برخی بر این باورند درصورتیکه این انتخابات احتمالاً به دور دوم کشیده و در تاریخ ۳۰ مارس ۲۰۱۹ برگزار شود، هارابین می‌تواند سفکوویچ را ببرد. این مساله می‌تواند برای حزب اسمر در دور دوم و برای انتخابات پارلمانی ۲۰۲۰ خطرساز باشد.

یک سال قبل نام این زن بیشتر به خاطر این بر سر زبان‌ها افتاد که رهبری یک اعتراض علیه دفن غیرقانونی زباله را در شهرش بر عهده داشت. حالا کاپوتووا می‌گوید که هدفش از میان برداشتن اشخاصی است که به جای افراد منتخب کشور را تخسیر کرده و اداره می‌کنند.

وی در مصاحبه ۴ مارس خود به رویترز گفته بود: این انتخابات نخستین فرصت برای تغییر پس از قتل ۲۰۱۸ این روزنامه نگار و درخواست‌های مکرر مردم برای عدالت و نظم است.

پست ریاست جمهوری در این کشور واقع در مرکز اروپا یک سمت فرمایشی است اما حق وتو در انتصاب دادستان‌ها و قضات ارشد را دارد که برای مبارزه با فساد یک اصل حیاتی و اصلی است.

قتل این روزنامه نگار و نامزدش هنوز در دست بررسی است. بزرگترین دستاورد این تحقیقات دو روز پیش از رأی گیری در انتخابات ریاست جمهوری زمانی به دست آمد که دادستان‌های کل گفتند که یک تاجر به نام "ماریان کوچنر" را به صدور دستور قتلش متهم کرده‌اند؛ وی یکی از افراد مورد بررسی در تحقیقات این روزنامه نگار بود که با افرادی در عرصه سیاست اسلواکی چون حزب اسمر در ارتباط بود.

"گریگوری مسژنیکوف"، از مؤسسه امور مردمی گفته که انتخابات امروز گامی دیگر در راستای روندی است که سال گذشته میلادی آغاز شده است.

وی ادامه داد: ما شاهد تقابلی بین آنهایی هستیم که به دنبال عدالت برای همه هستند و آنهایی که سیستم کنونی را ایجاد کرده و به دنبال ابقاء و حفظ آن هستند.

اسلواکی در دوران حکومت حزب اسمر که از ۲۰۰۶ اکثریت پارلمان را در اختیار دارد، به ناحیه یورو ملحق شد و رشد اقتصادی آن حالا باعث شده تا دارای بزرگترین سرانه تولید کننده خودروی جهان باشد.

اما فساد همچنان در این کشور یک مشکل است و این مساله باعث ایجاد رأی دهندگان ضد تشکیلاتی شده است. مقام اسلواکی در شاخص درک فساد شفافیت بین‌المللی از ۱۸۰ کشور رتبه ۷۵ است.

انتهای پیام

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.