فرانسه و اتیوپی نخستین پیمان همکاری نظامی را در حالی امضا کردند که پاریس به دنبال تقویت روابط اقتصادی با این کشور آفریقایی است.
به گزارش خبرآنی، به نقل از خبرگزاری رویترز، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در سفر چهار روزه خود به شاخ آفریقا به دنبال از میان برداشتن تاریخچه استعماری فرانسه در قاره سیاه و روابط بهتر در منطقهای است که در سالهای اخیر عقب افتاده است.
ماکرون در یک نشست خبری در کنار "آبی احمد"، نخست وزیر اتیوپی گفت: این توافق، همکاری دفاعی غیرمنتظره چارچوبی را ایجاد میکند و راه را برای فرانسه به منظور کمک به ایجاد یک ترکیب دریایی در اتیوپی هموار میسازد. این پیمان همچنین به همکاری هوایی، عملیات مشترک و فرصتهایی برای آموزش و خرید تجهیزات میپردازد.
رئیس جمهوری فرانسه ادامه داد: ما در یک کشور دوست هستیم و میخواهیم صفحه جدیدی را در تاریخ مشترک خود ایجاد کنیم.
وی و نخست وزیر اتیوپی همچنین روی توافقاتی در راستای توسعه میراث فرهنگی اتیوپی شامل حفظ کلیساها و آغاز یک حفاری باستان شناسی در یک روستای متعلق به قرن ۱۲ توافق کردند. پاریس قرار است ۱۰۰ میلیون یورو برای کمک به گذار اقتصادی در اتیوپی کمک کند.
اواخر روز سه شنبه، ماکرون به یک شهر دور افتاده در اتیوپی نیز رفت و از کلیسای بازسازی شده قرن ۱۳ که جزو فهرست یونسکو است، دیدن کرد و قول داد تا از نظر مالی و سایر کمکها به اتیوپی، این کلیساها که در معرض تخریب و فرو ریختن هستند، احیا شوند.
وی همچنین یک توافق دفاعی را با اتیوپی اعلام کرد که براساس آن، فرانسه وامی ۸۵ میلیون یورویی به اتیوپی میدهد تا از ایجاد یک نیروی دریایی در این کشور محصور حمایت کند.
رئیس جمهوری فرانسه امروز (چهارشنبه) قرار است با رهبران اتحادیه آفریقا و پیش از سفر به کنیا دیدار کند.
وی روز پنجشنبه در نشست "یک سیاره" در نایروبی، کنیا حضور خواهد داشت و انتظار میرود به ایستگاه راه آهن مرکزی نایروبی برود و قرارداد سه میلیارد یورویی را برای گسترش این خط ریلی به سمت فرودگاه این شهر اعلام کند.
خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد، ماکرون در سفر به اتیوپی و جیبوتی وعده شراکت بر پایه احترام را در پی بدهیهای منطقهای به چین داده؛ چین در حال گسترش سریع جای پای خود در قاره سیاه است.
ماکرون با توجه به روابط تقویت شده نظامی، فرهنگی و اقتصادی در شرق آفریقا توافق دفاعی جدیدی را با اتیوپی اعلام کرد و انتظار میرود که قرارداد بزرگ حمل و نقل را در کنیا امروز (چهارشنبه) امضا کند.
ماکرون، جیبوتی را یک شریک تاریخی و متحد استراتژیک خواند.
وی در ادامه با اشاره به رشد حضور چین در آفریقا گفت: نمیخواهم سرمایه گذاریهای بینالمللی حق حاکمیت شرکای ما را تضعیف کنند. کمپانیهای فرانسوی میتوانند پیشنهاد یک شراکت براساس احترام را ارائه کنند.
دولت اسماعیل عمر گله، رئیس جمهوری جیبوتی امیدوار است که این کشور به یک "دوبی جدید" برای رقابت تجاری با بنادر پرجمعیت آفریقایی نظیر مومباسا در کنیا بدل شود و گفت: کشور من باز است. فرصتهایی برای کمپانیهای فرانسوی به ویژه در حوزه زیرساخت وجود دارد.
هم پاریس و هم پکن به همراه ژاپن و آمریکا پایگاههایی در جیبوتی دارند چون این کشور یک مکان استراتژیک و یک خط حمل و نقل دریایی به سمت کانال سوئز است. همچنین اهمیت جغرافیایی آن در منطقه شاخ آفریقا باعث شده تا این کشور به اصلیترین قطب تجاری بدل شود.
جیبوتی به دلیل قرار گرفتن در میان سومالی و اریتره یک بخش بسیار حساس از ابتکار عمل جهانی "کمربند و جاده" چین است و دولت پکن به آن لقب "جاده ابریشم آبی"را داده چون این کشور به چین اجازه میدهد تا از طریق اقیانوس هند به اروپا و آفریقا راه یابد.
در جریان سفر رئیس جمهوری فرانسه به شرق آفریقا، روآندا نیز از ماکرون دعوت کرد تا در مراسم بیست و پنجمین سالگرد نسل کشی آن به سال ۱۹۹۴ که ۸۰۰ هزار تن کشته شدند، شرکت کند.
مقامهای روآندا، مدتهاست که دولت فرانسه را به دست داشتن در این قتل عام متهم کردهاند. ماکرون اعلام نکرده که در این مراسم که هفتم آوریل در کیگالی، پایتخت این کشور است، شرکت میکند یا خیر.
انتهای پیام