۲۱۳ کشمکش خونین بین کشورها، گروههای قومی یا مخالفان سیاسی. این بیلان پژوهشی درباره درگیریها در سال ۲۰۱۸ است. شمار جنگ تمام عیار در جهان کمتر شده اما جنگهای محدود و منازعات منطقهای نگرانکننده هستند.
به گزارش خبرآنی شبکه خبری دویچه وله اعلام کرد، بررسی سالانه انستیتو تحقیقات منازعات بینالمللی در هایدلبرگ نشان میدهد که شمار جنگها در جهان کاهش یافته اما درگیریهای منطقهای روندی رو به رشد دارند. این انستیتو ۱۶منازعه را در بالاترین سطح، یعنی جنگ تمام عیار ردهبندی کرده که چهار مورد از سال ۲۰۱۷ کمتر است. متقابلا شمار "جنگهای محدود" از ۱۶ مورد به ۲۴ مورد افزایش یافته است.
پژوهشگران انستیتوی یاد شده از تشدید خشونت در خاورمیانه و شمال آفریقا ابراز نگرانی کردهاند. در سال ۲۰۱۸ در این مناطق ۹مورد درگیری جنگی جریان داشته که سه مورد از سال قبل از آن بیشتر است.
در گزارش انستیتو آمده که تنها در سوریه، همزمان چهار جنگ جریان دارد: جنگ بین دولت اسد و مخالفان. جنگ بین گروههای رقیب در اپوزیسیون، جنگ با داعش و نبرد بین ارتش ترکیه و شبهنظامیان کرد در عفرین.
در جنوب صحرای آفریقا اما تعداد منازعات از ۱۰ مورد به چهار مورد کاهش یافته و کشمکش جدیدی مشاهده نمیشود. در کنگو و سودان جنوبی نیز درگیری شدیدی ثبت نشده است.
نبرد در شرق اوکراین، تنها جنگ در خاک اروپا و آن هم به مثابه "جنگ محدود" درجهبندی شده است.
در این پژوهش، شمار "جنگ محدود" در آسیا و اقیانوسیه، هفت مورد ثبت شده است. تنها جنگ واقعی در شمال و جنوب آمریکا، کشمکشهای تهدیدکنندهای معرفی شده که بین کارتلهای تبهکار و دولت مکزیک جریان دارد.
کارشناسان این انستیتو میگویند، در کلمبیا و السالوادور، خشونت و خونریزی کمتر شده و منازعه بین دولت و اپوزیسیون نیکاراگوئه، درگیری خشونتبار تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی است.
در تحقیق یاد شده آمده که علت عمده منازعات، اختلافات ایدئولوژیک و از جمله اختلافات مذهبی است. اختلافات قومی یا منازعه بر سر منابع طبیعی همچون آب، زمین یا دعوا بر سر قدرت، سایر دلایل بروز جنگ و خونریزی معرفی شدهاند.
طرح موسوم به "فشارسنج کشمکش" که یک متخصص علوم سیاسی در هایدلبرگ مبتکر آن است، از سال ۱۹۹۱ بیلانی از درگیریها، بحرانها و جنگها در جهان منتشر میکند. حدود ۲۰۰ کارشناس از سراسر دنیا، همکاران این تحقیق سالانه هستند.
انتهای پیام