رئیسجمهوری آمریکا پس از چند ماه بحث و جدل درباره خروج نیروهای این کشور از سوریه اعلام کرد که ۲۰۰ تن از نظامیان خود را در این کشور به عنوان نیروی "صلحبان" باقی میگذارد؛ تصمیمی که سوالهای متعددی را درباره سرنوشت منطقه شرق فرات و مناطق تحت کنترل کردهای سوریه ایجاد کرده است، چراکه در صورت باقی ماندن این نیروها مناطق تحت کنترل کردها از دولت دمشق جدا میشود.
به گزارش خبرآنی، شبکه المیادین در گزارشی اعلام کرد که پس از سه ماه بحث و جدل درباره موعد خروج نیروهای آمریکا از سوریه و برنامه ریزی برای دوره پسا خروج آمریکاییها، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا تصمیم گرفت که ۲۰۰ تن از نظامیان خود را به منظور تشویق همپیمانان و برای اهداف اطلاعاتی در مناطق شرق فرات و تنف باقی بگذارد؛ مسألهای که باعث مطرح شدن سؤالات زیادی شده است.
در این گزارش آمده است: تصمیم اتخاذ شده توسط دولت آمریکا بیپایه و اساس نبوده و واشنگتن به همراه فرماندهان ائتلاف بینالمللی تصمیم خروج از سوریه را مورد بررسی قرار داد و در نهایت تصمیمی را اتخاذ کرد که یک راه حل برای کاهش ادعاهای اخیر مبنی بر ترس نسبت به حضور بیپشتوانه خود در سوریه است.
در همین راستا، سارا ساندرز، سخنگوی کاخ سفید گفت که این نیروها (۲۰۰ نظامی آمریکا) پس از خروج نیروهای آمریکا از سوریه برای دورهای در این کشور میمانند پس از آن ترامپ اعلام کرد که خط مشی نیروهای کشورش در سوریه تغییر نکرده است.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اعلام کرد که وی اطمینان دارد که همپیمانان آمریکا پس از اعلام اینکه واشنگتن صدها نیروی خود را در سوریه حفظ میکند، در این کشور اقدام خواهند کرد.
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکایی نیز در مصاحبهای تصمیم دونالد ترامپ برای باقی نگه داشتن دست کم ۲۰۰ سرباز آمریکایی در سوریه را یک تصمیم "بسیار هوشمندانه" خواند و آن را در راستای اشتراک بار مسؤولیت مبارزه با داعش با اروپا دانست.
این تصمیم همچنین یک فضای آرامش برای نیروهای سوریه دموکراتیک ایجاد کرد و آنها ضمن استقبال از تصمیم ترامپ اعلام کردند که این تصمیم از مناطق آنها حمایت کرده و کشورهای اروپایی را نیز تشویق میکند که نیروهای خود را در سوریه باقی بگذارند.
در همین راستا، چند مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفتند که پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع آمریکا زمانی که در مونیخ بود نشستی را با گروه کوچکی از وزرای دفاع دیگر کشورها درباره سوریه برگزار کرد و شرکت کنندگان در این نشست درباره ضرورت وجود یک حالت امنیتی در شمال سوریه پس از خروج نیروهای واشنگتن از این کشور بحث و گفتوگو کردند.
رجب طیب اردوغان نیز که به دنبال سوء استفاده از تصمیم آمریکا است تماسی را از سوی ترامپ دریافت کرد و در این تماس تلفنی دو طرف درباره ادامه هماهنگی تلاشهای خود به منظور ایجاد یک منطقه امن احتمالی در شمال سوریه و نحوه خروج آمریکاییها در راستای منافع مشترک دو کشور گفتوگو کردند.
گفتوگوی تلفنی ترامپ و اردوغان پیش از دیدار شاناهان و دانفورد با همتایان ترکیهای خود در واشنگتن صورت گرفت. پنتاگون در این باره اعلام کرد که گفتوگوهای شاناهان و خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه بار دیگر بر اهمیت روابط دفاعی دوجانبه میان دو کشور تأکید داشت.
این گفتوگو، گفتوگوی تلفنی دیگری را میان ترامپ و اردوغان تداعی میکند که دسامبر گذشته انجام شد و پس از آن رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد که نیروهای خود که تعداد آنها ۲۰۰۰ سرباز است را از سوریه خارج میکند. وی همچنین با اشاره به سوریه به اردوغان گفت که "آن برای تو".
اردوغان موضع رسمی ترکیه در قبال این موضوع را اخیرا بازگو کرد و گفت: چنانچه نتوانیم منطقه امن را با همکاری همپیمانان ایجاد کنیم، مصمم هستیم که با امکانات خودمان آن را ایجاد کنیم.
اما طرف روس درخواست کرده است که طرفهای دیگر اظهارات مقامات واشنگتن درباره باقی گذاشتن تعدادی از نیروهای خود در سوریه به عنوان "صلحبان" پس از خروج نیروهای آمریکا از این کشور را باور نکنند و تأکید کرد که آمریکا هیچگونه چشمانداز واضح و مشخصی را درباره خروج نیروهای خود از سوریه ارائه نکرده است.
در همین راستا، دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاستجمهوری روسیه اظهار داشت که کرملین با جدیت تغییر در موضع آمریکا نسبت به خروج نیروهای خود از سوریه را زیر نظر دارد و اوضاع را بررسی میکند.
وی افزود: گهگاهی اظهاراتی را از طرفهای مختلف میشنویم و به همین دلیل با جدیت تمام به طور دقیق نحوه تغییر و تحول موضع آمریکا درباره این مسأله را زیر نظر داریم و درحال حاضر این اظهارات را بررسی میکنیم.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در واکنش به تصمیم آمریکا اعلام کرد: ما تدابیر لازم را برای ممانعت از عبور از خطوط قرمزمان در سوریه اتخاذ کردهایم.
المیادین در خاتمه گزارش خود آورده است: در تمامی این اظهارات و پرسش و پاسخها میان دشمنان و همپیمانان یک سوال جدید درباره سرنوشت منطقه شرق فرات مطرح میشود، چراکه باقی ماندن نیروی مشترک برای حفظ صلح تحت عنوان ائتلاف باعث جدایی مناطق تحت کنترل نیروهای سوریه دموکراتیک از دولت دمشق میشود.
انتهای پیام