سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه، سه شنبه قطعنامهای را پیشنهاد دادند که مانع هرگونه توافق برای تبادل فناوری اتمی آمریکا با عربستان سعودی و ساخت سلاح اتمی توسط ریاض میشود.
به گزارش خبرآنی، بر اساس این قطعنامه از هر گونه توافق همکاری اتمی آمریکا با عربستان سعودی از غنی سازی اورانیوم و یا باز پردازش پلوتونیوم ساخته شده در راکتورهای اتمی به عنوان دو راه ساخت تسلیحات اتمی جلوگیری میکند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، هنوز مشخص نیست که آیا اکثریت سنای ۱۰۰ عضوی آمریکا از این قعطنامه تهیه شده توسط جف مرکلی و اد مارکی، سناتورهای دموکرات و رند پل، سناتور جمهوری خواه حمایت خواهند کرد یا خیر.
این قطعنامه برای دولت آمریکا غیر الزامآور خواهد بود.
اما یک حمایت چشمگیر و قاطعانه از این قطعنامه بیانگر نگرانیها در کنگره نسبت به حملات هوایی تحت رهبری عربستان در یمن و کشتار جمال خاشقجی، روزنامه نگار سعودی مستقر در آمریکا در کنسولگری عربستان در استانبول خواهد بود.
ریک پری، وزیر انرژی آمریکا مذاکرات غیر علنی را با مقامات سعودی، حول محور به اشتراک گذاشتن تکنولوژی اتمی آمریکا برگزار کرده است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز سهشنبه میزبان مدیران قدرت اتمی بود تا با آنها در خصوص حفظ رقابتی بودن این صنعت در زمینه صادرات در برابر رقبایی همچون فرانسه، چین و روسیه گفتگو کند.
دولت ترامپ در تلاش است تا به صورت داخلی و خارجی پیشرفتی را در تکنولوژی انرژی اتمی این کشور به وجود آورد، چرا که این صنعت از تدارکات فراوان گاز طبیعی ارزان قیمت و هزینه امنیتی بسیار بالا در داخل کشور رنج میبرد. یک قطعنامه ممکن است دولت واشنگتن را تحت فشار قرار دهد تا با استانداردهای بالاتری قراردادهایی را امضا کند.
مرکلی در بیانیهای، خاطر نشان کرد: اگر قرار است دست عربستان سعودی به تکنولوژی اتمی برسد، بسیار مهم است که ما به منظور عدم گسترش تسلیحات اتمی، استانداردهای بالایی را برای این مساله اتخاذ کنیم. آخرین چیزی که آمریکا باید آن را انجام دهد این است که سهواً به ساخت تسلیحات اتمی توسط یک "عامل بد" در عرصه جهانی کمک کند.
ریاض اعلام کرده است که میخواهد در تولید سوخت اتمی به خودکفایی برسد و علاقهای به تبدیل تکنولوژی اتمی به استفاده نظامی ندارد اما محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سال گذشته میلادی در مصاحبهای با شبکه CBS گفته بود که اگر ایران تسلیحات اتمی بسازد، ریاض نیز چنین کاری انجام خواهد داد.
در مذاکرات پیشین عربستان سعودی از امضای توافقی با واشنگتن که ریاض را از غنی سازی اورانیوم محروم میساخت، امتناع کرد. این در حالی است که سفارت عربستان در واشنگتن هنوز در این رابطه هیچ اظهار نظری نکرده است.
سال گذشته عربستان سعودی آمریکا را در فهرستی در کنار کره جنوبی، فرانسه، چین و روسیه برای مزایدهای در یک پروژه انرژی اتمی قرار داد. برنده این مزایده احتمالاً در سال ۲۰۱۹ میلادی انتخاب خواهد شد.
انتهای پیام