روزنامه نیویورک تایمز فاش کرده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سال ۲۰۱۷ یک سال پیش از ترور جمال خاشقجی، وی را تهدید به قتل کرده بود.
به گزارش خبرآنی، اطلاعات نظامی جدیدی که روزنامه نیویورک تایمز آمریکا منتشر کرده حاکی از آن است محمد بن سلمان، جمال خاشقجی، روزنامهنگار و منتقد این کشور را یک سال پیش از آنکه در کنسولگری ریاض در استانبول به طرز وحشیانهای کشته شود، به قتل تهدید کرده بود.
محتوای گفتوگوی بن سلمان در ماه سپتامبر ۲۰۱۷ که شامل تهدید به قتل خاشقجی است، در گزارش مکتوب آژانس امنیت ملی آمریکا آمده است.
آژانس امنیت ملی و دیگر سازمانهای امنیتی آمریکا همچنین محتوای یک سال کامل از فیلمهای صوتی و پیامهای کوتاه ولیعهد سعودی را مورد بررسی قرار دادند؛ همان کاری که معمولاً با رهبران کشورها از جمله همپیمانان خود انجام میدهند.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مسؤولان فعلی و سابق آمریکا و افرادی که چند هفته پس از قتل خاشقجی در جربان گزارشهای آژانس قرار گرفتند، آورده است که بن سلمان به ترکی الدخیل، نویسنده و روزنامهنگار سعودی نزدیک به خود گفته است که اگر خاشقجی دست از انتقاد از دولت عربستان برندارد، یک گلوله "حرامش" خواهد کرد.
خاشقجی در این زمان با نوشتن مقالاتی در روزنامه واشنگتن پست از سیاستهای عربستان انتقاد میکرد، همزمان با آن بن سلمان با این اعتبار که خواستار اصلاحات است در حال تحکیم قدرت و بازاریابی برای خود در ایالات متحده و غرب بوده و از طرفی مقامات سعودی به دنبال فریب خاشقجی بودند.
براساس گزارش مذکور، آژانس امنیت ملی آمریکا متخصص در زمینه ردیابی مکالمات تلفنی و گفتوگوهای الکترونیکی، چند روز پیش از آن هم گفتوگوی دیگری درباره همین موضوع میان بن سلمان و سعود القحطانی، معاون ارشد وی را ردیابی کرده بود.
در این گفتوگو ولیعهد سعودی نسبت به تأثیرگذاری بیشتر خاشقجی ابراز نگرانی کرده و گفته بود، مقالات و پیامهای توئیتری خاشقجی تصویر بن سلمان را به عنوان یک "اصلاحطلب" تخریب میکند.
انتقادات خاشقجی به عنوان یک روزنامهنگاری که زمانی حامی سیاستهای بن سلمان بود، به شدت به ضرر ولیعهد جوان سعودی بود.
در گزارش نیویورک تایمز آمده است، القحطانی هم به ولیعهد پاسخ داده که هرگونه ضربه زدن به خاشقجی ریسک بوده و ممکن است خشم جهانیان علیه عربستان را به دنبال داشته باشد و بن سلمان هم در پاسخ گفته جهان نباید به اقدامات عربستان درباره شهروندانش توجه کند.
در این روزنامه آمریکایی آمده است، گفتوگویی که سازمان اطلاعات آمریکا ردیابی کرده تا این لحظه اصلیترین و مشروحترین دلیل بر نیت ولیعهد برای به قتل رساندن خاشقجی است، اما تحلیلگران آمریکایی مدعیاند محمد بن سلمان شاید به معنای واقعی کلمه به دنبال قتل این روزنامهنگار نبوده است.
محمد العلمی، خبرنگار شبکه خبری الجزیره در واشنگتن درباره این گزارش گفت، اهمیت این گزارش در این است که مهر تأییدی است بر گزارشهای پیشین سازمان اطلاعات آمریکا مبنی بر اینکه بن سلمان دستورات قتل خاشقجی را داده است.
در این راستا، پاپ مندز، سناتور آمریکایی و تعدادی از اعضای مجلس سنا در دو حزب جمهوریخواه و دموکرات روز پنجشنبه قانون جامعی برای مجازات عربستان به دنبال قتل روزنامهنگار سعودی و نقش ائتلافی که ریاض در جنگ یمن رهبری میکند، ارائه کردند.
این قانون که برای نخستینبار ماه نوامبر ارائه شد، شامل ممنوعیت فروش انواع مشخصی از تسلیحات به عربستان و سوخترسانی به هواپیماهای این کشور است.
قانون مذکور زمانی ارائه شد که مهلت ۱۲۰ روزهای که کنگره به دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای تعیین نقش ولیعهد در قتل خاشقجی براساس «قانون ماگینسکی» داده بود، رو به پایان است.
طبق قانون ماگینسکی، رئیسجمهور آمریکا باید براساس درخواست این کمیته گزارش بدهد که آیا لازم میبیند که باید تحریمها علیه مقامات ارشد خارجی در صورت نقض حقوق بشر اعمال کند یا خیر؟
همچنین اگنس کالامار، گزارشگر ویژه حقوق بشری سازمان ملل در خصوص اعدامهای خودسرانه روز پنجشنبه اعلام کرد، تحقیقاتی که تاکنون درباره خاشقجی انجام شده نشان میدهد که او قربانی یک قتل وحشیانه و عمدی و از پیش طراحی شده بوده که مسؤولان دولت عربستان آن را اجرایی کردند.
کالامار که ناظر بر تحقیقات است طی ارائه گزارش خود از ماموریتش در ترکیه گفت، عربستان، تلاشهای آنکارا را برای انجام تحقیقات درباره قتل این روزنامهنگار ضعیف کرده است.
وی نسبت به شفافیت محاکمه ۱۱ فردی که در قتل خاشقجی دست داشتند، ابراز نگرانی کرد.
کالامار اخیراً به مدت یک هفته به ترکیه سفر و با مقامات برجسته این کشور دیدار کرده بود. او همچنین فیلمهای صوتی مربوط به روند قتل خاشقجی را شنود کرده و گزارشی از مأموریت خود و تیمش در ترکیه تهیه کرده که به شورای امنیت ارائه خواهد کرد.
انتهای پیام