چرا به گل شمعدانی؛ شمعدانی می‌گویند؟ + اصول نگهداری از گل شمعدانی

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، گل‌های شمعدانی، جزء گل‌های معروف و زیبایی محسوب می‌شوند که هم در بیرون از منزل و هم در داخل منزل می‌توان آن را پرورش داد و از زیبایی‌هایش لذت برد، اما شمعدانی هم مانند سایر گل‌ها شرایطی برای نگهداری دارد تا تازه و زیبا بماند که امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد این شرایط را برای شما شرح دهد.

چرا به گل شمعدانی؛ شمعدانی می‌گویند؟! + اصول نگهداری از گل شمعدانی

معرفی گل شمعدانی

شمعدانی (Pelargonium) سرده‌ای از گیاهان گل‌دار است و حدود ۲۰۰ گونه دارد. شمعدانی‌ها در واقع، گیاهانی با خاستگاه آفریقایی و استرالیایی محسوب می‌شوند. برخی از گونه‌های آن در شمال آمریکا و استرالیا انتشار دارند و عده‌ای نیز به مناطق مدیترانه‌ای وارد شده‌اند. گونه‌های مختلفی نیز به صورت زینتی در پارک‌ها کاشته می‌شوند که باغبانان معمولاً آن را به جای پلارگونیوم و به غلط، ژرانیوم می‌نامند. گل‌ها در این جنس کاملاً صفات ویژه خود را دارند و در بخشی از نهنج آن‌ها که با سطح پشتی گل ارتباط دارد، منفذ و دهانه‌ای یافت می‌شود که آغاز حفره‌ای ممتد و لوله‌ای شکل در داخل دمگل است و در واقع جانشین دیسک به شمار می‌رود.


بیشتر بخوانید: چند نکته درباره پرورش گل‌های آپارتمانی


گل‌های شمعدانی، گیاهانی علفی، یکساله یا چندساله و پایا هستند. به ندریت برخی از آن‌ها (به جز پلارگونیوم) به صورت بوته‌های پیچان با ساقه گوشتی وجود دارند. برگ‌ها منفرد یا متقابل، غالباً گوشوارک‌دار، پهنک برگها همیشه منقسم، دارای بریدگی‌های بسیار، به طور کلی پنجه‌ای و پوشیده از کرک‌های غده‌ای و اسانس‌دار هستند.

گلبرگ‌های جلویی معمولاً از دیگر گلبرگ‌ها رشد بیشتری دارند و از ۱۰ پرچم که در قاعده بهم پیوسته‌اند، فقط ۷ پرچم زایاست. کاسه، شامل کاسبرگ‌هایی است که در پایین بهم پیوسته‌اند و قطعه عقبی آن به صورت مهمیز با دمگل متحد می‌شود و حفره لوله مانند درون دمگل را به وجود می‌آورد. خامه گوشتی است و هنگام رسیدن میوه از بالا به پایین خم می‌شود. میوه این گیاهان مشابه میوه جنس ارودیوم است. از دیرباز گونه‌ای از آن به نام شمعدانی (پلارگونیوم زوناله) با واریته‌های گوناگون و به رنگ‌های مختلف به عنوان گیاه زینتی در بیشتر نقاط ایران کاشته می‌شود.


بیشتر بخوانید: ترفندی جالب برای پرورش گل رز / چطور گل رز چیده شده را زنده نگه داریم؟!


انتخاب نام شمعدانی برای این گیاهان بیشتر مربوط به شکل میوه آن‌هاست که در داخل کاسبرگ‌های پایا و روی دمگل‌های بلند و در انتهای دمگل مشترک به صورت شمعدان چند شاخه قرار می‌گیرند. به تازگی گونه‌ای از این جنس به نام پلارگونیوم کرسه تورم در دره قاسملوی ارومیه گزارش شده است.

چرا به گل شمعدانی؛ شمعدانی می‌گویند؟! + اصول نگهداری از گل شمعدانی

نیاز‌های گل شمعدانی

  • خاک

شمعدانی خاک سنگین را دوست دارد، این خاک می‌تواند دو قسمت خاک برگ، چهار قسمت خاک باغچه، دو قسمت کود گاوی پوسیده و دو قسمت شن انتخاب شود.

  • نور

گل شمعدانی نیاز به یک نور معمولی و مستقیم آفتاب دارد و این باعث می‌شود که گلدهی گیاه بهتر باشد.

  • آبیاری

شمعدانی به آبیاری زیاد نیاز ندارد و محیط خشک را می‌پسندد و حتما بین دو آبیاری خاک گیاه باید خشک شود.


بیشتر بخوانید: ۱۵ مورد از بهترین گل‌ها برای آپارتمان + اسامی و تصاویر


چرا به گل شمعدانی؛ شمعدانی می‌گویند؟! + اصول نگهداری از گل شمعدانی

نحوه تکثیر گل شمعدانی

گل‌های شمعدانی به راحتی تکثیر می‌شوند، فقط کافی است بخشی از گل را جدا کنید و درون آب قرار دهید تا ریشهٔ جدید بدهد و شما می‌توانید دوباره آن را بکارید و از راه بذر هم قابل تکثیر است، اما بهترین گزینه قلمه زدن است.

این گیاهان بر حسب تاریخ تهیه قلمه آن‌ها از آغاز فروردین تا پایان مرداد ماه به گل می‌نشینند و از جمله گیاهان گلخانه‌ای سرد هستند.


بیشتر بخوانید: پرورش گل و گیاه زینتی، روح بخش و سودآور/ اشتغال بیش از ۶ هزار نفر به طور مستقیم در عرصه گل و گیاه گیلان


سازگاری این گیاه بسیار خوب است و در زمستان باید در کنار پنجره و در حرارتی حداکثر ۱۲ درجه سانتیگراد قرار گیرد. خاک مناسب برا‌ی این گیاه مخلوطی از خاک باغچه‌ای شن دار همراه با مختصری خاکبرگ و تورب پوسیده است.

در فصل بهار و اوایل تابستان به آب زیاد نیاز دارد و در همین هنگام است که دادن چندبار کود محلول به آن نیز بسیار مناسب خواهد بود.

چرا به گل شمعدانی؛ شمعدانی می‌گویند؟! + اصول نگهداری از گل شمعدانی

نکته‌هایی کلیدی برای نگهداری از گل شمعدانی

  • گیاه زیبا و پرطرفدار شمعدانی در چه شرایطی باید باشد که گل بدهد و برگ‌هایش زرد نشود.
  • در ادامه سعی بر آن شده است نکاتی کلیدی برای نگهداری شمعدانی گفته شود.
  • شمعدانی هوای آزاد آفتاب، سایه، خنکی را دوست دارد. دقیقا فضای دور حوض خیلی مناسب است، برای همین دور حوض خانه‌های قدیمی شمعدانی‌ها پرگل و شاداب بودند.
  • نکته مهم نور برای این گیاه است، اگر نور به آن نرسد رنگ برگ هایش کمرنگ می‌شود و از گلدهی می‌افتد و آرام آرام گیاه از بین می‌رود.
  • تابستان‌ها شمعدانی را در حیاط یا بالکن و زمستان‌ها پشت پنجره جنوبی بگذارید.

بیشتر بخوانید: باغچه عمودی برای خانه‌هایی با فضای کم + فیلم


چرا به گل شمعدانی؛ شمعدانی می‌گویند؟! + اصول نگهداری از گل شمعدانی

دو نکته برای گلدهی شمعدانی

  1. هرس شمعدانی در فصل مهر یا آبان:  با قیچی شاخه‌های اضافی آن را بچینید.
  2.  کوددهی ماهی یکبار، اما کود مخصوص گلدهی نه کود آهن. در زمستان کود ندهید.

لازم بذکر است که شمعدانی برای گل دادن فقط آفتاب لازم دارد و تا نیمه پاییز می‌شود این گیاه را هرس کرد. هر کاری را با اطمینان و عشق انجام بدهیم، نتیجه می‌دهد.

انتهای پیام/

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.